Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kanseri, seçilmeli, tedavi, türü

Kanseri Tedavi Türü Nasıl Seçilmeli

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kanseri Tedavi Türü Nasıl Seçilmeli

Kanseri tedavi türünü seçmek için öneriler

Kanseri yenmek için hangi tedaviyi almanız gerektiğine, doktorunuza danışarak karar verin Kemoterapi ya da ameliyat seçeneklerinin olası yarar ve zarar oranlarını inceleyin!

Kanser teşhisi konan hastalar, hangi tedavinin kendileri için en etkili seçim olduğu konusunda tereddüt yaşar Konvansiyonel (geleneksel) tıp doktorları ise kanser tedavisinin prognozunu (Hastalığın muhtemel seyrini ve sonuçlarını tahmin etmek), iyileştikten sonra 10 veya daha fazla yıl sağ kalan hastaların yüzdesine göre bildirir Bu tür bilgiler, hangi tedaviyi alacağınıza karar verme konusunda çok değerli olabilir Tıbbın tüm branşlarında olduğu gibi kanserde de, tedavinin riskleri, olası yararlara karşı tartılmalıdır Yarar-zarar ikileminin ne anlama geldiğine dair size iki temel örnek veriyorum:

AYŞE İÇİN AMELİYAT YETERLİ
55 yaşında bir kadın olan Ayşe, sadece ameliyat olarak, bir beş yıl daha yaşama şansının yüzde 70 olduğunu öğrenmiştir 10 yıl daha yaşama şansı ise yüzde 50'dir Ameliyat sonrası radyasyon ve kemoterapi de alırsa şansı biraz daha artacaktır Ayşe, kemoterapi görürse beş yıllık sağ kalım oranı, yüzde 80'e çıkacaktır Bu durumda Ayşe, ameliyat dışında alacağı tedavinin; olası advers (beklenmeyen) etkilerinin, sağ kalım şansındaki küçük artışlara değmeyeceğine karar vermiştir

ALİ ÜÇ TEDAVİYİ DE ALMALI
40 yaşında bir erkek olan Ali ise farklı bir senaryodur Onun gibi bir hastanın durumunda ameliyat olmak, beş yıllık sağ kalımda yüzde 50; 10 yıllık sağ kalımda ise yüzde 30 şans sağlamaktadır Radyasyon ve kemoterapi ise Ali'nin şans oranlarını yüzde 80'e çıkarmaktadır Bu üç tedavi çeşidini birden almanın, Ali'nin yararına olduğu çok açıktır Tabii ki; doktorunuzun, sizinle ilgili tedavi seçeneklerini, tamamlayıcı tedavilerin olası yararlarını dikkate almadan hesapladığı unutulmamalı Biz, alternatif yöntemlerin uygun kullanılması durumunda; iyileştirici olduğunu düşünmekteyiz

BAŞLAMADAN ÖNCE DİŞLERİNİZİ YAPTIRIN
Kanser tedavisi sürecinde; etrafınızda tam ve dengeli bir bakım ekibinin bulunması, pek çok hizmet sağlayıcı uzmanlık alanı ve görüş açısının dikkatinize sunulmasına olanak sağlar

Bu ekibin içinde; onkoloji uzmanınız, hemşireler, naturopatik (natürel tıp) doktorunuz, akupunkturcunuz, beslenme uzmanınız ve güvenilir arkadaşlarınız bulunabilir Potansiyel komplikasyonların olasılığını azaltmak için neler yapabileceğinizi bu ekibe danışın

Kanser tedavisi; bağışıklık fonksiyonunu azaltabileceği için ağız enfeksiyonları oluşacaktır Bu nedenle, hastalarımıza tam check-up için diş hekimine gitmelerini öneriyoruz ve zaman varsa tedavi başlamadan önce dişlerini yaptırmalarını öneriyoruz

'YARDIM HALKASI' HASTAYA İYİ GELİYOR
Pek çok sağlık kuruluşunda, sadece kanser hastalarının değil yakınları ve bakıcıları için de yardım sağlayacak destek grupları vardır

Bazı hastalar ise tedavi sırasında kendilerine yardım etmeyi kabul eden yakın arkadaşlarıyla 'yardım halkası' oluşturmayı daha yararlı bulur
dostlar günlük işleri haleder

Yakınlardan oluşturulacak 'yardım halkası'nın görevleri arasında; hastayı randevularına götürmek, ev işlerine yardım etmek, yemek hazırlamak, köpeğini gezdirmek ve küçük alışverişlerini yapmak gibi gündelik işler yer alabilir Kanser tedavisine başlamadan önce böyle bir sistem yerleştirmek; hastanın yardım istemesini kolaylaştırır

DESTEK GRUPLARI ÇOK İŞE YARIYOR
Pek çok hastane ve onkoloji ofisinde, kanser hastalığı ile ilgili destek grupları vardır Bu gruplar, içinde bulunduğunuz tıbbi girdabı anlamanız konusunda size yardımcı olur Aynı süreçten geçmiş ve sizinle paylaşacak deneyimleri olan diğer kişiler ile karşılaşmanıza olanak sağlarlar

BAĞLAR GELİŞİR
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde birkaç yıl önce yapılan çığır açıcı bir çalışmada; düzenli haftalık destek gruplarına katılan kanser hastalarında, sağ kalım şansının iki katına çıktığı gösterilmiştir Daha sonraki çalışmalarda, grup terapisinin yaşam kalitesini de iyileştirdiği görülmüştür

Genel destek gruplarının yanı sıra meme ve prostat kanseri, kemik iliği transplantasyonu hastaları için de gruplar vardır Bu hedefli gruplar, üyeleri arasında güçlü bağların gelişmesini sağlar Çünkü üyelerinin her birinde benzer deneyimler söz konusudur

SORULACAK SORULAR
Kararınızı verirken, doktorunuza soracağınız temel sorular ise şöyle sıralanır:
Tedavi yaşam kalitemi nasıl etkileyecek?
Hastaların tedavilere verdiği yanıt ve sağ kalım oranları arasındaki fark nedir?
Uygulanacak tedavilerin yan etki ve toksisite (zehirlilik) risklerindeki farklar nelerdir?
Tedavi olmamayı seçersem neler olabilir?

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com