![]() |
Kanseri Tedavi Türü Nasıl Seçilmeli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanseri Tedavi Türü Nasıl SeçilmeliKanseri tedavi türünü seçmek için öneriler Kanseri yenmek için hangi tedaviyi almanız gerektiğine, doktorunuza danışarak karar verin ![]() ![]() Kanser teşhisi konan hastalar, hangi tedavinin kendileri için en etkili seçim olduğu konusunda tereddüt yaşar ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE İÇİN AMELİYAT YETERLİ 55 yaşında bir kadın olan Ayşe, sadece ameliyat olarak, bir beş yıl daha yaşama şansının yüzde 70 olduğunu öğrenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ ÜÇ TEDAVİYİ DE ALMALI 40 yaşında bir erkek olan Ali ise farklı bir senaryodur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAŞLAMADAN ÖNCE DİŞLERİNİZİ YAPTIRIN Kanser tedavisi sürecinde; etrafınızda tam ve dengeli bir bakım ekibinin bulunması, pek çok hizmet sağlayıcı uzmanlık alanı ve görüş açısının dikkatinize sunulmasına olanak sağlar ![]() Bu ekibin içinde; onkoloji uzmanınız, hemşireler, naturopatik (natürel tıp) doktorunuz, akupunkturcunuz, beslenme uzmanınız ve güvenilir arkadaşlarınız bulunabilir ![]() ![]() Kanser tedavisi; bağışıklık fonksiyonunu azaltabileceği için ağız enfeksiyonları oluşacaktır ![]() ![]() 'YARDIM HALKASI' HASTAYA İYİ GELİYOR Pek çok sağlık kuruluşunda, sadece kanser hastalarının değil yakınları ve bakıcıları için de yardım sağlayacak destek grupları vardır ![]() Bazı hastalar ise tedavi sırasında kendilerine yardım etmeyi kabul eden yakın arkadaşlarıyla 'yardım halkası' oluşturmayı daha yararlı bulur ![]() dostlar günlük işleri haleder Yakınlardan oluşturulacak 'yardım halkası'nın görevleri arasında; hastayı randevularına götürmek, ev işlerine yardım etmek, yemek hazırlamak, köpeğini gezdirmek ve küçük alışverişlerini yapmak gibi gündelik işler yer alabilir ![]() ![]() DESTEK GRUPLARI ÇOK İŞE YARIYOR Pek çok hastane ve onkoloji ofisinde, kanser hastalığı ile ilgili destek grupları vardır ![]() ![]() ![]() BAĞLAR GELİŞİR Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde birkaç yıl önce yapılan çığır açıcı bir çalışmada; düzenli haftalık destek gruplarına katılan kanser hastalarında, sağ kalım şansının iki katına çıktığı gösterilmiştir ![]() ![]() Genel destek gruplarının yanı sıra meme ve prostat kanseri, kemik iliği transplantasyonu hastaları için de gruplar vardır ![]() ![]() ![]() SORULACAK SORULAR Kararınızı verirken, doktorunuza soracağınız temel sorular ise şöyle sıralanır: Tedavi yaşam kalitemi nasıl etkileyecek? Hastaların tedavilere verdiği yanıt ve sağ kalım oranları arasındaki fark nedir? Uygulanacak tedavilerin yan etki ve toksisite (zehirlilik) risklerindeki farklar nelerdir? Tedavi olmamayı seçersem neler olabilir? |
![]() |
![]() |
|