![]() |
Şekerin Kanser Üzerindeki Etkisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şekerin Kanser Üzerindeki EtkisiDünya genelinde şeker tüketimi giderek artıyor ve kanser türlerindeki yükselişin nedenleri arasında tatlı gıdaların büyük rolü olduğu biliniyor ![]() ![]() Batı'da beslenmeyle ilgili taramalar, aldığımız kalorilerin yüzde 56'sının, genlerimiz gelişirken var olmayan üç kaynaktan geldiğini ortaya koyuyor ![]() ![]() ÇOK TÜKETİLİYOR Genlerimiz, bir kişinin bir yılda en fazla 2 kilo bal tüketebileceği bir ortamda gelişti ama insanların şeker tüketimi; 1830 yılında yılda 5 kiloya çıkmıştı! 20'nci yüzyılın sonunda ise rafine şeker kullanımı şoke edici şekilde kişi başına yılda 70 kiloya ulaştı ![]() Alman biyolog Heinrich Warburg, malin tümörlerin metabolizmasının, büyük ölçüde glikoz tüketimine bağlı olduğunu keşfederek tıp alanında Nobel Ödülü'nü kazanmıştı ![]() ![]() ![]() Şeker veya beyaz un (glisemik indeksi yüksek gıdalar) yediğimizde, kandaki glikoz düzeyi hızla yükselir ![]() ![]() İnsülin salgısına, IGFR (insülin benzeri büyüme faktörü) adı verilen başka bir molekülün salgılanması eşlik eder ![]() ![]() ![]() ![]() KOMŞUYA SALDIRI Bugün, insülin yükselmelerinin ve IGFR salgısının; doğrudan kanser hücrelerinin büyümesini uyarmakla kalmayıp aynı zamanda komşu dokulara saldırma kapasitesi olduğunu da biliyoruz ![]() Araştırmacılar, meme kanseri hücreleri enjekte ettikleri farelerin insülin sistemi, şekerin varlığı tarafından uyarıldığı zaman kanser hücrelerinin kemoterapiden daha az etkilendiğini gördü ![]() Asya ve Batı nüfuslarını karşılaştıran bir çalışmada, düşük şekerli Asya besinleriyle beslenenlerin, çoğu sanayi toplumunda tipik olan yüksek şekerli ve rafine gıdalarla beslenenlerle kıyaslandığında; hormonlardan kaynaklanan kanserlere 5 ila 10 kat daha az yakalandığı görülmüştür ![]() #Sayfa# ŞEKERSİZ KAHVE İÇİN MEYVE İLE YETİNİN Kendilerini kanserden korumak isteyenler, işlenmiş şeker ve ağartılmış un tüketimini ciddi ölçüde azaltmalıdır ![]() ![]() beyaz iyi değil! Şeker veya şurupla tatlandırılmadığı sürece meyveler için sınır yoktur ![]() ![]() Çok tahıllı (yulaf, çavdar, keten tohumu ile karıştırılmış undan yapılan) ekmek tüketerek de buğdaydan gelen şekerlerin özümsenmesini yavaşlatabilirsiniz ![]() Ekmeğin glisemik indeksini yükselten fırıncı mayası yerine, geleneksel mayayla (ekşi hamur) yapılan ekmekleri tercih edebilirsiniz ![]() Normal beyaz pirinçten kaçınarak glisemik indeksi daha düşük olan esmer pirinç veya bulgur tüketilmelidir ![]() ![]() MEME KANSERİ RİSKİ YEDİ KAT YÜKSELİYOR Diyabetlilerin kanser riski, ortalamanın üzerindedir ![]() ![]() ![]() AYNI ŞEY PROSTAT İÇİN DE GEÇERLİ Harvard ve San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi ile Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, aynı olgunun prostat kanseri için de geçerli olduğunu kanıtladı ![]() ![]() ![]() #Sayfa# UZAK DURUN ! Şeker (beyaz veya kahverengi), bal, şuruplar (akçaağaç, fruktoz, dekstroz) ![]() Beyaz ekmek, beyaz pirinç, çok pişmiş beyaz makarna, sandviç ekmeği, simit, kruvasan, pirinç patlağı içeren kekler ![]() Reçel ve jöle, şekerde pişmiş meyveler, şurup içindeki meyveler ![]() Patates, özellikle püresi ![]() Endüstriyel meyve suları, sodalar ve alkol gibi içecekler ![]() BOL BOL YİYİN Stevia ve Agva şurubu gibi doğal tatlandırıcılar ![]() Çok tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç, yulaf, kara buğday ![]() Mercimek, bezelye, fasulye ![]() Kan şekerini düzenleyen yaban mersini, kiraz ve ahududu ![]() Limon veya adaçaylı su ![]() Yeşil çay ve kahve ![]() Sarımsak, soğan ![]() İNSÜLİNE KARŞI YENİ İLAÇ LAZIM Bilim adamları, kanserle savaşmak için insülin yükselmelerini ve IGFR'yi azaltan yeni bir ilaç sınıfının gerektiği sonucuna vardı ![]() Bu yeni ilaçları beklemeden hepimiz besinlerimizde aldığımız rafine şeker ve beyaz un miktarını azaltabiliriz ![]() ![]() Bu azalmanın, daha sağlıklı bir cilt gibi ikincil etkileri de var ![]() |
![]() |
![]() |
|