![]() |
Kanser Riskini Arttıran Ve Azaltan Besinler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanser Riskini Arttıran Ve Azaltan BesinlerKansere karşı beslenme kalkanı Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmenin kanser riskini azaltabileceği yıllardan beri söylenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu öneriler, Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoydan ![]() ![]() Toksoy, “hardallı-kükürtlü sebzelere beslenmede bol yer vermeli, sarımsak, soğan nane, maydanoz gibi lezzet vericileri yeşil salatayı ve diğer yeşillikleri yemek listemizde bulundururken, bunların sağlıklı ortamda yetiştirilmelerini sağlamalıyız ![]() ![]() ![]() RAFİNE YİYECEKLERDEN UZAK DURUN Alkol, sigara, katkı maddelerini fazla içeren, rafine yiyeceklerden kaçınmak gerektiğini belirten Toksoy, “Doğal olanları rafine yiyeceklere tercih etmeli, sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve alkol tüketiminiz günlük enerjinin yüzde 5ini geçmemesine dikkat etmeliyiz” uyarısında bulunuyor ![]() KÖMÜR IZGARASI VE KIZARTMALARA DİKKAT Kömür ızgarası ve kızartmalardan özellikle kaçınmak, tütsülenmiş yiyeceklerden, turşu, salamura gibi fazla tuzlulardan uzak durmak gerektiğini belirten Toksoy, erişkinlerde günlük tuz miktarının 5 gramın altında olması gerektiğini söylüyor ![]() KANSER RİSKİNİ ARTTIRAN BESİNLER • Yağda kızartılmış besinler ![]() • Tuzlanmış besinler ![]() • Tütsülenmiş besinler ![]() • Nitrit, nitrat eklenmiş besinler ![]() • Ateşe çok yakın pişirilmiş kebaplar ![]() KANSER RİSKİNİ AZALTAN BESİNLER Sebzeler: • Soğan, sarımsak ![]() • Lahana ![]() • Havuç, ıspanak ![]() • Marul, kıvırcık, salatalık ![]() • Pazı, asma yaprağı ![]() • Karnabahar, pırasa, şalgam, turp ![]() • Maydanoz, tere, nane, roka ![]() • Biber ![]() • Taze-kuru fasulye, bezelye ![]() • Bakla, mantar, patlıcan, enginar ![]() • Kabak ![]() • Domates, pancar, bamya ![]() Meyveler: • Portakal, greyfurt, limon ![]() • Kuşburnu, böğürtlen, kızılcık ![]() • Elma, armut, ayva, erik ![]() • Kiraz, vişne, çilek ![]() • Kavun, karpuz ![]() • Üzüm, incir, nar,dut ![]() • Muz, hurma, yeni dünya ![]() Kuru yemişler: • Leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz ![]() • Tahıllar ![]() • Kepekli ekmek ![]() • Çavdar ekmeği ![]() • Bulgur, yarma ![]() Hayvansal besinler: • Karaciğer, böbrek, yürek ![]() • Yumurta ![]() • Yağsız peynir, çökelek ![]() • Yoğurt ![]() |
![]() |
![]() |
|