![]() |
Kanser Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanser Riskini Arttıran Faktörler NelerdirKanser riskini arttıran nedenler sebepler Çağın hastalığı kanserden korunmak aslında mümkün! Kırmızı eti az tüketmek gibi alacağınız bazı küçük önlemler, kanser riskini azaltmayı sağlar ![]() Son yılların en sık görülen hastalıklarından olan kanser konusunda; 'Bir koruma bin tedaviye bedeldir' sözü büyük önem taşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KALITIMSAL VE ÇEVRESEL Kanserden korunma yönteminin başında risk faktörlerinin belirlenmesi gelir ![]() ![]() Kanser risk faktörleri iki kategoriye ayrılır: Kalıtımsal ve çevresel ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm kanserlerin yaklaşık olarak yüzde 90'ı diyet, yaşam biçimi ve zararlı maddelere maruz kalma gibi çevresel risk faktörlerine bağlıdır ![]() RİSKİ ARTIRAN FAKTÖRLER SİGARA İÇMEK Tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'undan fazlası sigaraya bağlanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Günde 1 porsiyon veya daha fazla süt ürünü tüketen kadınların invaziv over kanserinin türlerine yakalanma riski; ayda 3 porsiyon veya daha az tüketen kadınlara kıyasla yüzde 44 daha fazladır ![]() ![]() ![]() AZ MEYVE VE SEBZE Günde 1 ![]() ![]() BALIK YEMEMEK 30 yıl süren bir takip sonucunda; balık yemeyen erkeklerde prostat kanseri sıklığı, orta veya yüksek miktarda balık tüketenlere göre iki ila üç kat daha yüksektir ![]() BALIK YEMEM TÜKETİMİ Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacıları, eti orta-iyi ya da iyi pişmiş yiyenlerdeki mide kanseri riskinin, eti az veya orta-az pişmiş yiyenlere kıyasla 3 kat arttığını görmüştür ![]() ![]() ALKOL Amerika'daki çalışmalarda 67 bin olguda; günde 2-3 kadeh alkol tüketenlerde yüzde 30 meme kanseri vakasına rastlanabilir ![]() ![]() RADYASYON Yapılan bir çalışmada; yüksek elektromanyetik alana (Telefon döşeyicileri, montaj hattı işçileri vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|