|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
azaltmanın, etkilerini, kemoterapinin, yan, yolları |
![]() |
Kemoterapinin Yan Etkilerini Azaltmanın Yolları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kemoterapinin Yan Etkilerini Azaltmanın YollarıKemoterapinin yan etkileri nasıl azaltılır Kemoterapi ve radyoterapide görülen halsizlik, yorgunluk, kansızlık, iştahsızlık, kanama, kabızlık, hafıza değişiklikleri, yutkunma zorluğu, bulantı, kusma, ishal, saç dökülmesi ve enfeksiyon riskinin artması gibi yan etkiler hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor ![]() ![]() Kanser tedavisi gören hastaların kemoterapi ve radyoterapiye bağlı olarak sık karşılaştığı bu sorunlar, hem fiziksel hem de ruhsal yıpranmaya neden olabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ESTETİK GÖRÜNÜM SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ “Saç ve kirpik dökülmesi özellikle kadınlarda kemoterapinin en rahatsız edici etkileri arasında yer alıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meme operasyonu geçiren hastalarda; meme kaybı söz konusu ise protez memeler ve özel dolgulu sütyenler ile estetik görünüm korunabiliyor ![]() FİZİK TEDAVİ DESTEKLEYİCİ OLARAK UYGULANIYOR Beyin, kemik, meme, akciğer ve gırtlak kanserlerinde fizik tedavi uygulamaları tedavinin önemli bir parçasını oluşturuyor ![]() ![]() Hastalığın tüm evrelerinde rehabilitasyon önerilebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İŞTAH VE KİLO KAYBINA YÖNELİK BESLENME ÖNERİLERİ Kemoterapi ve radyoterapi sürecinde ağrı, depresyon, kabızlık, tat alma değişiklikleri, bulantı, yutma güçlüğü gibi faktörlere bağlı olarak iştahsızlık ve kilo kaybı ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BU DÖNEMDE SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMENİN İPUÇLARI • Antioksidan açıdan güçlü olan A, C, E vitaminleri ile çinko ve selenyum minerallerini içeren yiyeceklerin yenmesi bağışıklık sistemini güçlendirir ![]() • Balık, ceviz, fındık ve badem gibi omega 3 kaynaklarının düzenli tüketilmesi gerekir ![]() • Çinko, selenyum, protein ve E vitamini kaynağı olan kurubaklagillerin haftada 1-2 kez öğünlere dahil edilmesinde fayda var ![]() • Her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi enerjiyi artırır ![]() • Kabuklu yenebilen meyvelerin kabuğu soyulmadan yenmesi bağırsak faaliyetlerine katkıda bulunur ![]() • Günde 25-30 gr posa tüketimi, bağırsakların korunması ve düzenli çalışmasını sağlar ![]() ![]() ![]() • Her gün 1,5 litre su içilmesi gerekir ![]() • Turşu, salamura, konserve gıda, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri, hazır meyve suları, kolalı içecekler, çeşme suyu, hazır çorba, ağır yağda pişirilmiş ürünler, direk kömür ya da odun ateşinde yapılan ızgaralar, şeker ve acılı baharatların tüketiminin azaltılmasında fayda var ![]() |
![]() |
![]() |
|