|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
2010, haziran, kısırlık, tedavisinde, yenilik |
![]() |
17 Haziran 2010 Kısırlık Tedavisinde Yenilik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 17 Haziran 2010 Kısırlık Tedavisinde Yenilik17 Haziran 2010 Kısırlık tedavisinde yenilik Erkeklerde kısırlığının ortadan kalkması için kök hücre ile yapılan uygulamaların sonuçları olumlu yönde ![]() ![]() ![]() ![]() Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyolojisi Derneği (ESHRE) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Erkeklerde kısırlık tedavisine yönelik yöntemlerin her geçen gün geliştiğini ve umut verici sonuçlar alınmaya başlandığını anlatan Gürgan, erkek kısırlığına son verebilecek bir araştırma olan sperm kök hücrelerinin kullanılması çalışmasının sonuç vermeye başladığını bildirdi ![]() Gürgan, dünyada ilk kez kez Prof ![]() ![]() ![]() Henüz çok az hastada denenen ve bir kısmında olumlu neticeler alınan uygulamaların hala araştırma aşamasında olduğunu ifade eden ESHRE Yönetim Kurulu Üyesi ve HÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Dr ![]() ![]() KALİTESİZ SPERM, KISIRLIK NEDENİ Erkeklerde sperm sayısı normal olsa bile spermlerdeki kalite sorununun çiftin çocuk sahibi olmasını engellediğini anlatan Gürgan'ın verdiği bilgiye göre, sperm sayısının özellikle 5 milyonun altına düştüğü veya azospermi olarak adlandırılan ve tetkiklerde hiç sperm bulunamayan erkeklerde sorun olarak ortaya çıkıyor ![]() Bunun için çocuk sahibi olmakta güçlük çeken çiftlerde, erkeklerin daha detaylı incelenmesi gerekiyor ![]() ![]() AİLE ÖYKÜSÜNE DİKKAT Kısırlıkta erkek faktörünün incelenmesinde aile hikayesi çok büyük önem taşıyor ![]() ![]() ![]() Ayrıca yaş ilerledikçe bazı erkeklerde sperm kalitesi azalabiliyor ![]() ![]() Aşırı stres, yorgunluk, kötü çalışma şartları, çevre kirliliği, erkeklerde sperm kalite ve sayısını düşürebiliyor ![]() ![]() IMSI YÖNTEMİYLE SPERM, BİNLERCE KAT BÜYÜTÜLEREK İNCELENİYOR Bu tür sorunlar halinde tanı ve tedavi için sperm DNA kopma ve kırılmalarının tespit edilmesi yöntemiyle, erkeklerde hayat tarzı değişiklikleri, vitamin ve eser elementlerin takviyesi, stres azaltma teknikleri uygulaması ve sigaranın kesilmesi ile yapılacak düzenlemeyle 1 ![]() ![]() ![]() Yeni bir uygulama olan orta ve şiddetli erkek faktörü infertil çiftlerde uygulanan IMSI (High magnification ICSI = Büyük büyütmeli mikroenjeksiyon) yöntemi ise dünyanın seçkin birkaç merkezinde uygulanıyor ![]() ![]() Yeni bir yöntem olan mikroenjeksiyon esnasında sperm, mikroskop altında incelenerek sperm baş kısmındaki parlaklığa göre değerlendirilebiliyor (Çift yansıtma tekniği) ![]() ![]() ![]() Diğer bir teknik olarak da ko-kültür tekniği uygulanıyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
17 Haziran 2010 Kısırlık Tedavisinde Yenilik |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 17 Haziran 2010 Kısırlık Tedavisinde Yeniliksaol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|