|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
antioksidan, bilinmesi, gerekenler, hakkında |
![]() |
Antioksidan Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antioksidan Nedir? Hakkında Bilinmesi GerekenlerAntioksidan Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Tıp, bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken, öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yapmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antioksidan nedir? Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir ![]() ![]() Nasıl etki ederler? Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olur ![]() ![]() ![]() Antioksidanların hastalıkları önlediği söylenebilir mi? Bu konuda kesin konuşmak için bazı çalışmalar daha yapılmalı ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar antioksidana ihtiyacımız var? Bu konuda kesin bir rakam vermek güç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dengeli bir beslenmeyle, yeterince antioksidan almıyor muyuz? Son çalışmalar antioksidanların yüksek dozda alındıklarında daha yararlı olduğunu gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() A vitamininin yapı taşı olan beta karoten ve C vitaminini, gıdalarla almak mümkün ![]() ![]() ![]() Son zamanlarda piyasaya verilen vitamin ve mineral takviye ilaçları, gerekli olan her maddeyi içerir gibi gözüküyor ![]() Her maddeyi haplardan almak mümkün değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antioksidan içeren vitamin takviyelerini kullanmaya başlamak mı yoksa araştırmaların biraz daha ilerlemesini beklemek mi daha uygun? Antioksidanların, sağlık açısından risk taşımadan yararlı etkiler sağladığı ortaya konuldu ![]() ![]() ![]() Eğer %10 gibi bir oran bile tesbit edilse, bu da çok önemli değil mi? Tabii ki antioksidanlar mucize değildir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Antioksidan Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antioksidan Nedir? Hakkında Bilinmesi GerekenlerAntioksidan Nedir ? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Antioksidan kullanımı son derece yaygın ancak bilinçsiz kullanmak, sağlık yerine zarar getiriyor ![]() ![]() Öncelikle antioksidan ne demektir, bu konuyu tam olarak bilmemiz gerekir ![]() ![]() ![]() Buna bir çeşit doku bozulması denilebilir ![]() Serbest radikaller, bu oksitlenme sayesinde ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Günlük hayta genellikle düşük seviyede serbest radikal ürer ![]() ![]() ![]() Temelde, oksidasyon vücuttaki zehirli madde oluşumlarından sadece bir tanesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu duruma bir örnek vermek gerekirse, soğuktan donmuş bir kol veya bacak, birden sıcakla karşılaşırsa, benzer bir durum oluşur ![]() ![]() Günümüzde en sık karşılaşılan durum ise, düşük seviyede serbest radikal artışıdır ![]() ![]() Günlük hayatta maalesef bu sorunlardan tam olarak kaçmamız mümkün olmaz ![]() ![]() Gıdalar, en iyi antioksidanlardır ![]() Domates, havuç, turp, şalgam, yapraklı tüm sebzeler, orman meyveleri, kırmızı üzüm, nar, soğan, sarımsak, pırasa, yeşil çay, genel olarak tüm kırmızı meyve ve sebzeler, omega 3 kaynakları yer almaktadır ![]() Antioksidanlar arasında en sık adı geçenler vitaminlerdir ![]() ![]() Serbest radikallerin oluşmasını engellemenin yolu, bazı şeylerden uzak durmaktan geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücut kendi antioksidanlarını üretir ![]() ![]() ![]() ![]() Çevresel faktörlerin ve kötü beslenmenin sonucunda, serbest radikaller artar ![]() ![]() ![]() Buna yardımcı olacak gıdalar ise: Kırmızı meyveler başta olmak üzere bütün meyveler Tam tahıllar Yeşil sebzeler Baklagiller Bu besinler sayesinde arginin alımı artar ![]() ![]() ![]() ![]() Vitaminlere antioksidan gözüyle bakıldığında, sıklıkla hata yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinçsiz kullanılan C vitamini, laboratuar testleri etkiler ![]() ![]() Antioksidan yaşamınızda bir yer edinsin istiyorsanız; bunu doğal yolarla yapmanız faydalı olacaktır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Antioksidan Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antioksidan Nedir? Hakkında Bilinmesi GerekenlerAnti-oksidan nedir Yaşamımız boyunca mükemmel işleyişine akıl sır erdiremediğimiz vücudumuz belli bir yaştan sonra ihanet eder ve toksit maddeler, cildin kolejen tabakasını tahrip eden serbest radikaller ve karbon monoksit gibi zararlı gazlar oluşturarak yaşlanma sürecini başlatır ![]() Bitkilerdeki bazı vitaminlerin bu süreci azaltıcı etkisi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etkileri Vücudumuzun kendini tahrip etme özelliği olduğu gibi savunma mekanizmasından ileri gelen tedavi özelliği de mevcut ![]() ![]() ![]() ![]() Nelerde bulunur? Belirttiğimiz gibi A, C ve E vitaminlerinde bulunan anti-oksidanları gruplandıracak olursak; A vitamini: Koyu renkli yapraklı bitkiler, ıspanak, havuç C vitamini: Trunçgiller, çilek, brokoli, lahana, patates, maydonoz ve çok sayıda meyva, sebze E vitamini: Kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil besinler Garantili güzellik için E vitamini Uzmanlar, canlı, parlak, ışıl ışıl bir cilt için E vitamininin etkisinin inkar edilmemesi gerektiğini söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arizona Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre ise E vitamini verilen hayvanların akranlarına göre daha genç göründükleri ve daha uzun ömürlü oldukları kanıtlanmış ![]() ![]() Ne kadar alınmalı? Uzmanlar, hergün alınan sebze ve meyvelerin günlük anti-oksidan ihtiyacını karşılamadığında hemfikir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar yaşlılığı durdurur Kahvaltılık tahıl: Yulaf, kara buğday gevreği, buğday ya da pirinç gevreği Süt ürünleri: Soya sütü, gravyer, permesan peynirleri ve yoğurt ![]() Ekmek çeşitleri: Kara ekmek, tahıllı ekmek, arpa, yulaf ve çavdar ekmeği Sebze, baklagiller: Brokoli, lahana, havuç, ıspanak, bal kabağı, domates, tere, bezelye, nohut, mercimek, semizotu, mısır, avakado, pırasa, soya ![]() Tahıllar: Bulgur, esmer pirinç, basmati pirinci ![]() Balık ve kabuklu deniz ürünleri: Somon, alabalık, barbunya, istiridye, karides, uskumru, kalkan ![]() Meyve ve tatlılar: Kayısı, muz, kiraz, elma, çilek, pembe greyfurt, mango, kavun, karpuz, üzüm, dut, kuru meyveler, ceviz, badem, fındık ![]() Alkolsüz içecekler: Çorbalar, çay ve yeşil çay Yağlar: Zeytinyağı AŞAĞIDAKILER DE YAŞLANDIRIR Mısır gevreği, demirle zenginleştirilmiş tahıllar Yağlı peynirler, demirle zengnleştirilmiş süt Beyaz ekmek, bisküvi, turta, pizza ![]() Beyin, böbrek, sosis, salam, füme jambon, Kızarmış patates, cips, hormonlu sebzeler Düdüklü tencerede pişirilmiş beyaz pirinç Turna balığı, kılıç, ton, ançuez, köpek balığı, tuzlanmış balık ![]() Şuruplu meyveler, reçel, çikolata, bal, dondurma, tereyağ, hindistan cevizi Kahve, şurup, hazır çorbalar ![]() Kristal şişelerde saklanan alkollü içecekler Tereyağ, taze krema, margarin, kızartma yağları, doymuş yağlar ![]() |
![]() |
![]() |
|