Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besinlerin, faydaları, lifli, yararları

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları



Lifli besinlerin faydaları yararları

Söz konusu lif olduğunda, ekmek kutusundan başka bir şey düşünün Tam tahıl ekmeğinin çok yararlı olduğu doğru ama meyve, sebze, fındık, fıstık gibi diğer besinlerden ne kadar lif alırsanız, kalbiniz için o kadar iyi olur



NELER YEMELİ?
* Meyve yiyerek belinizi inceltin
Meyveseverler, düşük kan basıncının yanı sıra daha küçük bir bele ve bel-basen oranına sahip olur

* Yüksek lif oranlı tahıllar yiyin, daha zayıf olun
Bu, daha az bel yağı ve küçük bellerin yanı sıra daha sağlıklı kan basıncı ve homostein oranıyla ilişkilidir (Bu kalp kriziyle sonuçlanabilen damarlardaki çatlak ve iltihaplanmalara neden olan istenmeyen bir durumdur)

* Sebze yiyin ve kan basıncınızı düşürün
Lifleri, genellikle, yedikleri sebzelerden alan insanlar, kan basıncının düşmesini de sağlar

* Fındık, fıstık, kurutulmuş meyve yiyerek yukarıdakileri ve daha fazlasını elde edin
Bu yiyecekler bel-basen dengesini sağlamanıza, kan şekeri değerlerinizi düzeltmenize yardımcı olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları



Bol bol lif tüketin yaşlılığı geciktirin!

Meyve, sebze, tam tahıllı gıdalarda bol miktarda bulunan liflerden, olabildiğince çok faydalanın Hem sağlığınızı koruyun, hem de genç kalın!

Dondurmadaki lif! Evet doğru okudunuz Günümüzde; dondurma, yoğurt, kahvaltı içecekleri ve hatta pastane ürünleri bile lif içerir Yapılan son araştırmalar, lifli gıdaların sadece beslenme sistemini düzene sokmadığı, aynı zamanda yaşlanmanın etkilerine karşı savaştığını da ortaya koyuyor


Bağırsaklarınızı mutlu etmek ve kendinizi kuşlar gibi hafif hissetmek için tam tahıllı gıdalardan yararlanın

DAHA ÇOĞU GEREKİYOR
Lif özellikle meyve, sebze, taneli sebzeler ve tam tahıllı gıdalarda bol miktarda bulunuyor Lifle ilgili en önemli sorun, birçoğumuzun vücudumuzun ihtiyacı olan lif miktarının sadece yarısını almasıdır Peki, neden daha fazlasına ihtiyacımız var?

* Kötü kolesterolü düşürür: Meyve, sebze ve fasulye gibi taneli sebzeler özel bir lif içerir ve bu lif de LDL (kötü) kolesterolünüzü düşürür Bağırsaklarınızda bulunan yağı sindirmenizle ortaya çıkan safra asitlerini yakalar ve bunları adeta bir kelepçeyle tutararak vücudunuzdan atılmalarını sağlar Bu asitler yok olduğunda vücudunuz deposunu doldurmak için yeniden faaliyete geçer ve bunu da karaciğerinizdeki kolesterolden çalarak yapar Bu işlem de kötü kolesterolünüzü düşürür Günde 10 gram çözülebilir lif tüketen kişilerin LDL kolesterollerinin yüzde beş oranında azaldığı saptanmıştır

ENFEKSİYONU ENGELLER
* Bağırsaklarınızı mutlu eder: Buğday unu, kepekli gevrekler, tam tahıllı ekmekler ve tam tahıllı ürünlerde bulunan çözülemeyen lifler, bağırsaklarınıza yardım ederek, onların çok fazla çalışmasına yer bırakmaz Bağırsaklarınız maddelerin hareket etmesi için gerilirken, duvarlarında küçük fıtıklar (divertikül) oluşur Bunlar enfeksiyon kapabilir ve bu sayede 'divertikülitis' adını veren bir rahatsızlık meydana gelebilir Bu durumun oluşmasını engellemek ilk amacınızdır Liflerin yanı sıra prebiyotikler de bağırsak dostudur Prebiyotikleri muz, soğan, sarımsak ve enginardan elde edebilirsiniz

Kadınlara günde 25 gram lif yeter



* Lifli gıdalar hacimsel olarak büyük, kalori olarak küçüktür Bu tür gıdaları çiğnemeniz için uzun zaman gerekir ve bu tür gıdalar aynı zamanda geç acıkmanızı da sağlar

* Her gün 14 gram lifli gıda yiyen kişilerin yüzde 10 oranında daha az kalori tükettikleri görülmüştür 14 gram lifi, iki dilim tam tahıllı ekmekten veya yarım porsiyon pişmiş brokoliden alabilirsiniz

* Lifli gıdalar aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren vitaminlere, minerallere ve bitkisel kimyasallara da (phytochemical) sahiptir Düzenli tüketildiklerinde bel bölgenizi inceltirler

* Peki günde ne kadar lif almak gerekir? Kadınlar için günlük 25 gram, erkekler için de günde 35 gram lif yeterli olacaktır Lifli gıdalar tüketirken bol su içmeyi de ihmal etmeyin Bu sayede sindirim sisteminiz hızlanacaktır

Kilolarnıza fazla takılmayın



Ne düşündüğünüz, sizi sağlıklı yapabilir ama sağlığınızı da bozabilir Bu durum özellikle vücudunuzla ilgili ne düşündüğünüzle bağlantılıdır Aşırı kilolu biri değilseniz ancak kendinizi çok şişman hissediyorsanız; fiziksel ve zihinsel olarak her ay kendinizi kötü hissedeceğiz günler artacaktır Çünkü; ideal kiloya odaklanmış fikirler stres yaratabilir ve bu stres de sağlığınızı bozabilir

DÜŞÜNMEYİN
Bu durum özellikle kadınlar için geçerlidir Normal kiloda olan kişilerin sadece yüzde 41'i kilolarıyla mutlu olduğunu söylemektedir Bu oran kilolu kişilerde yüzde 20'ye, obezlerde ise yüzde 5'e iner Peki bu konuda ne yapabilirsiniz?

* Eğer vücudunuzla ilgili objektif bir fikre sahip olmak istiyorsanız, sadece gözlerinize güvenmeyin Nasıl hissettiğinize odaklanın

* Beslenme alışkanlıklarınızı, egzersiz düzenini ve hayat tarzınızı daha güçlü ve enerjik hissetmeye odaklayın Eğer bunlar işe yaramazsa, ağırlık çalışın

* Yapılan bir araştırmada 12 hafta ağırlık çalışan kadınların vücutları hakkında kendilerine daha çok güvendikleri saptanmıştır

* Sürekli vücudunuzu düşünmeyi bırakın Beyin gücünüzü işinize, alışveriş listenize ya da ilgilendiğiniz spor dalına ayırın

Alıntı Yaparak Cevapla

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları



Lifli gıdalardan şaşma!

Ramazan'ın uzun günlere denk gelmesinin göz korkuttuğunu belirten Beslenme Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay; "Lifli gıdalarla beslenin ve soda için" dedi



ACIKMAYI ENGELLER
Soda ve mineralli içeceklerin sıvı kaybını dengeleyeceğini, lifli besinlerin de uzun süre tok tutacağını ifade eden Tatay, şu bilgileri verdi: "Tam buğday unundan yapılmış ekmeklerle mercimek, buğday, yulaf, bulgur gibi karbonhidratlar, uzun süre tokluk hissi verir Yeşil yapraklı sebzeler, elma, armut, kayısı, erik gibi tüm meyveler de oruçta çok faydalıdır Bu besinler hazımsızlık ve gaza karşı da etkili olur Orucun sağlığınıza olumsuz etki etmemesi için uyku düzenine de özen gösterilmelidir Fazla unlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır"

Alıntı Yaparak Cevapla

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları



Lifli beslenmenin faydaları

Liflerin sağlığımıza olan olumlu etkilerinden hep bahsedilir ama, nedenleri tam olarak bilinmeyebilir



Liflerin en önemli faydaları, hem koruyucu olma hem de tedaviye katkı sağlamasıdır Düşük lifli, yüksek yağlı ve şekerli diyetler yüksek lif içeren diyetlere göre kanser açısından risk taşır Aynı şekilde çağımızın en önemli amaçlarından (sorunlarından) biri olan fazla kiloları kaybetme çabalarına da faydası çok büyüktür

Posanın diğer önemli bir yararı da, kolesterolü düşürücü etkisini safra asitlerini bağlayarak diyetteki toplam yağ ve kolesterol alımını düşürerek, daha uzun süre doygunluk hissi yaratır Bu fonksiyonu da, bir ölçüde besin alımının azalmasını sağlar

Posanın kanser yapıcı öğelerin bağırsakta kalma süresini kısaltma özelliği, bağırsak duvarı ile temasını azaltır, bağırsak pHsını değiştirerek, bakterilerin bu tür öğeleri üretmesini engellemesi de, sağlımız için ne kadar önemli olduğunu gösterir

İnsüline bağımlı olmayan diyabet tedavisinde, yüksek posalı diyet programları insülin gereksinimi azaltır, dokuların insüline duyarlılığını artırır O nedenle, diyabet tedavisinde “posa” çok önemli bir besindir

Hangi besinlerde bulunur?

*Tam buğday taneleri, bunlardan yapılmış tahıl ürünleriyle sebze ve meyvelerde (özellikle meyve kabuklarında) bulunur Tahıl ürünlerinin posa değeri ve kalitesinin korunması için, tahılın saflaştırılmamış olması gerekir

* Buğday tanesinin kaba kepeği ve özünü ayrıştırmadan yapılan ürünler, vitamin-mineral ve lif yönünden çok değerlidir

* Buğday tanesinin etrafında kepek bulunur Altındaki tabaka B1, B2, B6, folik asit, çinko ve potasyumdan çok zengindir Onun da altındaki taba-kada saf nişasta ve biraz da gluten diye adlandırılan bir protein vardır

* Bundan yıllar önce bu kadar rafine gıda yoktu, ülkemizde kuru baklagil daha çok tüketilirdi, Şimdi teknoloji ve hızlı yaşam şekli beslenme şeklimizde lifi azalttı Tüm bu nedenlerle günlük ortalama 30-40 gram posa alınması birçok açıdan sağlığımıza olumlu katkı sağlar

* Bunun için armut, elma (kabuklu), incir, portakal başta olmak üzere 5-6 meyve, 3-4 porsiyon sebze, 1 porsiyon kuru baklagil yemeği ve bulgurdan oluşan bir tahıl yemeği, 5-6 dilim tam buğday ekmeği tüketilmelidir

* Tam buğday unuyla yapılmış ürünler içerdikleri zengin B vitamini ve lifler düşünülerek kepek karıştırı-larak hazırlanmış ürünlerle beyaz undan yapılmış ürünlere tercih edilmelidir

* Besinlerdeki posa; çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılır Çözünebilen posa daha çok kuru baklagiller, meyve, arpa ve yulafta bulunur Bağırsakta suyu tutarak yumuşak ve hacimli bir dışkı oluşturur, bağırsaktan geçiş zamanını düzenler Bu özellik bazı bağırsak
hastalıklarının tedavisinde önemlidir

* Rafine buğdaydan üretilen ekmeklerde saf nişasta ve glüten kısmı vardır Yani buğdayın en besleyici kısmı atılır Normal kepek ekmekte ise rafine edilmiş beyaz una kepek eklenir “Tam buğday unu”ndan kastedilen, buğdayın tamamının ekmekte kullanılmasıdır Tam buğday unundan yapılan ekmek, sinir hücrelerinin iyi çalışması ve beyni etkileyen toksik maddelerin vücuttan atılmalarında önemli görevi olan B grubu vitaminlerinin de çok iyi bir kaynağıdır

Lif bir besin öğesi değildir

Posa diğer adıyla lif, bir besin öğesi değildir ve hiçbir vitamin, mineral ya da kalori sağlamaz Fakat birçok yoldan sağlığımıza yararı vardır

Bunlar:

* Kilo vermeye yardımcıdır

* Kan şekeri kontrolünde olumlu etki yapar

* Kansere karşı koruyucudur

* Kolesterolü düşürücü beslenme planında önemli bir yeri vardır

Daha fazla lif almak için

* Kabuklu yenebilen meyvelerin kabuklarını soymayın

* Yoğurdun veya cacığın içine kepek ekleyin

* Çorbalarınıza kepek ilave edin

* Rafine edilmemiş tahılları seçin

* Yemeklerde beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç veya bulgur tercih edin

* Haftada 1-2 gün mutlaka kuru baklagil yemeye özen gösterin

* Kuru baklagilleri yemek olarak yapmak zor geliyorsa haşlanmış mercimek veya nohut veya fasulyeyi salatalarınıza ekleyebilirsiniz
Bazı besinlerin lif (posa) içeriği

MEYVELER ve POSA MİKTARLARI

Armut 100 g 1,4
Elma 100 g 1,0
Erik (kuru) 100 g 1,6
İncir (kuru) 100 g 5,6
Şeftali 100 g 0,6
Üzüm (kuru) 100 g 0,9
Ispanak 100 g 0,7
Enginar 100 g 4,8
Kuru fasulye 100 g 4,3
Mercimek 100 g 3,9
Nohut 100 g 5,0
Badem 100 g 2,6
Ceviz 100 g 2,1
Fındık 100 g 3,0
Ekmek 100 g 0,2
Çavdar ekmeği 100 g 0,4
Bulgur 100 g 1,3

Kaynak: Milliyet

Alıntı Yaparak Cevapla

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları



Lifli Gıdaların Önemi

Tahıl, baklagil, meyve ve sebzelerde bol miktarda lif bulunur Bunlar insanın sindirim sisteminin sağlıklı çalışması bakımından önemlidir Liflerin ana kaynağı, bitki hücre duvarı ve depo polisakkaritleri olup, en önemlileri, selülöz, hemiselülöz, pektin, fruktan ve reçineli sakızlardır Lifler sindirim enzimlerimiz tarafından parçalanamaz Ancak ot yiyen hayvanlar (koyun, sığır vb) bu lifleri çok kolayca sindirip, et ve süte dönüştürebilir Lifler, fizyolojik özelliklerine göre çözünür (pektik maddeler ve glukan yapıdaki polisakkaritler) ve çözünmez (selülöz ve hemiselülöz) olmak üzere ikiye ayrılır Yulaf, arpa gibi tahıllar; bezelye, fasulye gibi baklagiller ve elma, portakal, havuç gibi meyveler çözünür liflerin önemli kaynağıdır Suda çözünen lifler, jel benzeri bir yapı teşekkülüne vesile olduklarından, kan kolesterol ve glikoz seviyesinin ayarlanmasında vazife alır



Çözünmez liflerin en önemli gıda kaynakları; tam buğday unu, buğday kepeği, kabuklu yiyecekler ve çeşitli sebzelerdir Çözünmez lifler, sindirim sisteminde gıdaların hareketini hızlandırarak sindirim sistemini düzenlemede vazife görür Aslında yaşadığımız çağda başta kolon kanseri olmak üzere birçok sindirim sistemi rahatsızlığının sebeplerinden biri, lifli gıda ile beslenememedir Rabbimiz, bağırsaklarımızı hareket etmek ve belli bir dolgunluğa geldiğinde boşalmak üzere yaratmıştır Fakat fıtrattan uzaklaşmış insanoğlu, rafine gıdaların görünüşüne ve tadına aldanarak liften mahrum bir beslenme alışkanlığı kazanmıştır Bulgur, tam tahıl unundan elde edilen ekmek, kuru fasulye, bezelye, keten tohumu, badem ve havuç toplam lif miktarı bakımından en önemli gıda maddeleri arasında sayılabilir

Vücudumuz Hâlık-ı Mutlak'ın bahşettiği çeşitli enzim ve asitler vasıtasıyla gıdada bulunan protein, yağ ve selüloz dışındaki karbonhidratları parçalayarak sindirdiği hâlde, diyet lifleri; mide ve ince bağırsakta herhangi bir değişikliğe uğramadan kalın bağırsağa ulaşır Lifler hâricindeki muhteviyatın parçalanması, hem vücudun ihtiyacı olan enerjinin sağlanmasına hem de sağlıklı bir hayat sürebilmek için düzenli almamız gereken esansiyel yağ asidi ve aminoasit gibi temel yapıtaşlarının elde edilmesine vesile olmaktadır

Yüce Yaratıcı tahılları, meyveleri ve baklagilleri selüloz ağırlıklı maddelerden yapılmış koruyucu kabuklar içinde yaratmıştır Asıl vazifesi, ürünü muhafaza etmek olan ve çoğumuz tarafından değeri bilinmediği için atılan bu kabukta mühim miktarda lif ve vitamin bulunmaktadır Pek çok araştırma, özellikle tahılları kepeğinden ayırmadan tüketmenin, insan sağlığı üzerine pek çok faydalı tesirinin olduğunu ortaya koymuştur İki Cihan Serveri (sallallahü aleyhi ve sellem) kepeği elenmiş undan ekmek yaparken gördüğü halası Ümmü Eymen'e (r anha) kepeği una geri katıp hamuru öyle yoğurmasını buyurmuştur Günümüzde gıda teknologları, hekimler ve diyetisyenler bilhassa tam tahıl ürünleri tüketmeyi tavsiye etmektedir Liflerin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, çeşitli kanser türleri ve sindirim sistemi hastalıkları üzerine müspet tesirleri vardır

Lifler ve kalb-damar hastalıkları
Günümüzde ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında kalb-damar rahatsızlıkları gelmektedir Kolesterol seviyesi ile kalb rahatsızlıkları arasındaki münasebet bilinmektedir Kolesterol, kan damarları çeperlerinde tortuların birikmesine yol açarak damar sertliği ve buna bağlı rahatsızlıkların ortaya çıkmasında rol oynamaktadır Bitkilerden alınan lifler kötü kolesterol olarak tabir edilen düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyesinin azalmasına vesile olmaktadır Çözünür lifler, ince bağırsakta yağların parçalanarak emilmesini sağlayan safra tuzlarını bağlayarak onların vücuttan atılmalarına aracılık eder Kanda safra tuzlarının azalmasının iki faydasından biri, ince bağırsakta yağ emiliminde bir azalmanın meydana getirilmesi, diğeri de yeni safra üretimini sağlamak için karaciğerde kolesterolün parçalanması ile plâzma kolesterol seviyesinin azaltılmasıdır Fransa'da yapılan bir araştırma, lifler bakımından zengin sebze ve meyve tüketenlerde kalb hastalıklarına bağlı ölüm riskinin Amerikan Kalb Vakfı'nın tavsiye ettiği diyete göre beslenenlerden daha düşük olduğunu ortaya koymaktadır

Lifler ve diyabet
Diyabetli hastalar için glisemik indeks* olarak tarif edilen gıdaların kan şekerini yükseltme hızı çok önem arz etmektedir Glisemik indeksi düşük ürünler tüketildiğinde glikoz daha yavaş ve küçük miktarlarda dolaşım sistemine girdiğinden, pankreas tarafından insülin üretimi daha kontrollü olmakta ve böylece kan şekerinin âni düşme ve çıkması önlenmektedir Lif bakımından zengin gıdaların glisemik indeksleri genellikle düşüktür ve diyabetli hastaların lifli gıdaları tüketmeleri kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır Lifler sindirim sisteminde karbonhidratların sindirim enzimleri ile parçalanmasını yavaşlatarak emiliminin azaltılmasına vesile olur Ayrıca insanlarda insülin hassasiyetinin lifli gıda tüketimi ile arttığı ve bilhassa Tip–2 diyabet (erişkin tip) gelişimini önlemede liflerin önem arz ettiği araştırmalarla ortaya konmuştur

Lifler ve kanser
Hastalıkların yaygınlığını araştırmak için yapılan saha çalışmalarında, diyet lifleri tüketimi ile bilhassa kolon kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerinin meydana gelme riskinin azalması arasında bir münasebetin olduğu ortaya çıkarılmıştır Çözünmez lifler suyu emerek gaitanın daha hacimli ve yumuşak olmasını sağlamaktadır Bunun neticesinde bağırsakta potansiyel olarak kansere sebebiyet verebilen maddelerin miktarları seyreltilmiş olur Ayrıca su emerek hacimli hâle gelen gaita, kalın bağırsakta daha hızlı hareket ederek bağırsak duvarının kanser amili zararlı bileşiklere daha az süre maruz kalmasına yardımcı olur Bağırsakların günde bir kere boşalması için belli bir dolgunluğa gelmesi ve bağırsak duvarını uyararak atılma fonksiyonunu başlatması gerekir Rafine gıdalarla beslenenlerde ise, lif alınmadığından bağırsakta posa birikmez ve bazen birkaç gün boşaltım olmaz (kabızlık) Bu da kanserojen maddelerin vücutta daha uzun kalması demektir Çözünür liflerin safra tuzlarına bağlanması ise, onların parçalanıp kanserojen bileşikler meydana getirmesini engellemiş olur Bunlardan başka bitki lifleri, kalın bağırsakta tabiî olarak bulunan mikrobiyal florayı (faydalı bakteriler) müspet mânâda değiştirerek, zararlı bakterilerin çoğalmasını ve bu bakterilerin faaliyetleri neticesi kansere sebebiyet veren bileşiklerin teşekkülünü engellemede vazife yapar

Bilhassa buğday kepeği gibi liflerce zengin gıdalarla beslenen insanlarda ülseratif kolit hastalığının tesirlerinin ve iltihabın azaldığı, kalın bağırsakta elektrolit emiliminin düzeldiği gözlenmiştir Ayrıca diyet lifleri gerek kabızlıkta gerekse ishalde tedavi edici tesirlerle mücehhezdir Çözünür lifler ishalli hastalarda su kaybının azalmasına vesile olur Diğer yandan çözünmez lifler ise bilhassa kabızlıkta atık maddelerin vücuttan kolaylıkla atılmasına yardımcı olur ve hemoroid riskinin azalmasını sağlar

Sağlıklı bir hayat ve düzenli bir beslenme için yetişkinlerin günde 20–35 gram lif tüketmeleri gerekmektedir Tüketicilerin günlük lif ihtiyaçlarını karşılarken gıda çeşitliliğine itina göstermeleri ve hem çözünür hem de çözünmez liflerce zengin ürünleri beraberce tüketmeleri tavsiye edilmektedir Bununla beraber her şeyde orta yolu ve itidali tavsiye eden Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), buğday ununa dışarıdan ilâve bir kepek katmamakta, buğdayın kendi kepeğini kâfi görmektedir Nitekim beslenme uzmanları, gıdalara çok fazla lif ilâve edildiğinde çinko vs gibi elementlerin emilmesinin bozulduğunu, ishaller sebebiyle kanda elektrolit dengesinin bozulduğunu rapor etmektedir Zîrâ her gıdanın sahip olduğu lif ve besleyici madde miktarı yaratılışta en güzel şekilde hazırlanmıştır

* Glisemik İndeks (Gİ): Yenilen herhangi bir gıdanın kan şekerini yükseltme kapasitesine denir Tükettiğiniz gıda kan şekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa besinin Gİ düşük denir Gİ düşük gıdalar insanın daha uzun süre tok kalmalarını sağlar Ancak besinin Gİ değerine tesir eden birçok faktör bulunmaktadır Yemeğin içerisindeki nişasta miktarı, posa türü, pişirme ve hazırlama şekli, protein ve yağ miktarı hattâ pişirilme şekli, glisemik indekse tesir etmektedir

Kaynaklar
- Schwartz, SE ve ark 1983 Dietary fiber decreases cholesterol and phospholipid synthesis in rat intestine, Journal of Lipid Research, Vol 24, 746–752
- Samur, G ve Mercanlıgil, S 2008 Diyet Posası ve Beslenme Sağlık Bakanlığı Yayınları, No:727
- The Institute of Food Science & Technology Information Statement: Dietary Fibre, 2007

Doç Dr Yusuf Sabri KAYA
sızıntı dergisi


Alıntı Yaparak Cevapla

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lifli Besinlerin Faydaları Yararları



Lifli besinlerin faydaları yararları

Vücuttaki toksik maddelerin atılması, kanser riskini azaltıyor Sebze, meyve ve baklagillerin içinde bulunan lifler; hem vücudu toksinlerden arındırıyor, hem kolesterolü düşürüyor

Kanserden uzak, sağlıklı bir yaşam için vücuttaki toksik maddelerin atılması önem taşıyor Bu nedenle de bedeni detoksifiye edecek besinlerin daha çok tüketilmesi gerekiyor Vücut dört yolla toksinlerden kurtuluyor; dışkı, idrar, deri ve solunum Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olmak için, yüksek lif içerikli bir beslenme şekli ve bol miktarda şişelenmiş, filtre edilmiş veya saflaştırılmış su içilmesi gerekiyor

TOKSİNLER SAFRAYLA ATILIYOR
Karaciğer her gün bir litre safra üretiyor Safranın görevi; toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır Lif ağırlıklı bir beslenme, safra ile salınan toksinleri yakalıyor Lif içeriği zayıf bir diyet ise, bu toksinlerin tekrar emileceği anlamına geliyor Daha da kötüsü; bağırsaktaki bakteriler, bu toksinleri değişime uğratıp kansere yol açabilecek bir hale getiriyor

GÜNDE 35 GRAM LİF
Lif kaynağı olarak sebze, meyve ve baklagillere ağırlık verilmeli Bu besinlerdeki lifler, kolesterol düzeyinin düşürülmesinde de etkili oluyor Günde 20 gram veya daha fazla lif, total kolesterol seviyesini yüzde 10-20 oranında azaltıyor Biz özellikle sebzelerden günde en az 35 gram lif alınmasını öneriyoruz Eğer günde beş porsiyon meyve ve sebze yiyorsanız, ideal lif miktarını alıyorsunuz demektir Ekmek ve kepekli makarna da lif sağlıyor ama bu besinlerin aynı zamanda şeker içerdiği de unutulmamalı

KAHVE SONRASI FAZLADAN SU İÇİN!
Düşük miktarda su tüketimi; meme, kolon ve üriner sistem kanseri riskini artırıyor Vücudumuzdaki ortalama su miktarı neredeyse 40 litredir İdrar, ter ve solunum yoluyla kaybedilen suyu yerine koymak için, günde en az 15 litre su içmemiz gerekir Aksi taktirde vücut dehidre olur, yani susuz kalır Hafif dehidrasyon bile, vücuttaki sistemlerin çalışmasını bozabilir Su aynı zamanda da hücrelerden atık maddeleri taşır, vücudun doğru ısı dengesini de korumasına yardımcı oluyor

DİÜRETİK MADDELERE DİKKAT
Öte yandan diüretik maddeler, suyu hücrelerden çekerek idrar miktarını artıran maddelerdir Kahve ve alkol de diüretiklerin arasında yer alıyor Bu şu anlama geliyor; iki bardak su ve iki bardak kahve tüketiminin ardından, net su alımınız sıfır olabilir! Kahve içiyorsanız, fazladan bir bardak su daha içmelisiniz

SİGARA İÇEN KÖRİ YESİN
Bazı baharatların düzenli olarak tüketimi; toksik maddelerin vücutta daha kısa süre kalmasını sağlıyor Beslenme listelerinize özellikle zerdeçal, kırmızı biber, karabiber, dereotu, kimyon, fesleğen ve kekiği ilave etmeye özen gösterin Sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kişilere ise bol miktarda köri tüketmelerini öneriyoruz Zerdeçaldaki safran da kansere yol açan etkenlerin ortadan kalkmasına önemli ölçüde yardımcı oluyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.