![]() |
Lifli Besinlerin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Besinlerin Faydaları YararlarıLifli besinlerin faydaları yararları Söz konusu lif olduğunda, ekmek kutusundan başka bir şey düşünün ![]() ![]() ![]() NELER YEMELİ? * Meyve yiyerek belinizi inceltin ![]() Meyveseverler, düşük kan basıncının yanı sıra daha küçük bir bele ve bel-basen oranına sahip olur ![]() * Yüksek lif oranlı tahıllar yiyin, daha zayıf olun ![]() Bu, daha az bel yağı ve küçük bellerin yanı sıra daha sağlıklı kan basıncı ve homostein oranıyla ilişkilidir ![]() ![]() * Sebze yiyin ve kan basıncınızı düşürün ![]() Lifleri, genellikle, yedikleri sebzelerden alan insanlar, kan basıncının düşmesini de sağlar ![]() * Fındık, fıstık, kurutulmuş meyve yiyerek yukarıdakileri ve daha fazlasını elde edin ![]() Bu yiyecekler bel-basen dengesini sağlamanıza, kan şekeri değerlerinizi düzeltmenize yardımcı olur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lifli Besinlerin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Besinlerin Faydaları YararlarıBol bol lif tüketin yaşlılığı geciktirin! Meyve, sebze, tam tahıllı gıdalarda bol miktarda bulunan liflerden, olabildiğince çok faydalanın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dondurmadaki lif! Evet doğru okudunuz ![]() ![]() ![]() Bağırsaklarınızı mutlu etmek ve kendinizi kuşlar gibi hafif hissetmek için tam tahıllı gıdalardan yararlanın ![]() DAHA ÇOĞU GEREKİYOR Lif özellikle meyve, sebze, taneli sebzeler ve tam tahıllı gıdalarda bol miktarda bulunuyor ![]() ![]() * Kötü kolesterolü düşürür: Meyve, sebze ve fasulye gibi taneli sebzeler özel bir lif içerir ve bu lif de LDL (kötü) kolesterolünüzü düşürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ENFEKSİYONU ENGELLER * Bağırsaklarınızı mutlu eder: Buğday unu, kepekli gevrekler, tam tahıllı ekmekler ve tam tahıllı ürünlerde bulunan çözülemeyen lifler, bağırsaklarınıza yardım ederek, onların çok fazla çalışmasına yer bırakmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadınlara günde 25 gram lif yeter * Lifli gıdalar hacimsel olarak büyük, kalori olarak küçüktür ![]() ![]() * Her gün 14 gram lifli gıda yiyen kişilerin yüzde 10 oranında daha az kalori tükettikleri görülmüştür ![]() ![]() * Lifli gıdalar aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren vitaminlere, minerallere ve bitkisel kimyasallara da (phytochemical) sahiptir ![]() ![]() * Peki günde ne kadar lif almak gerekir? Kadınlar için günlük 25 gram, erkekler için de günde 35 gram lif yeterli olacaktır ![]() ![]() Kilolarnıza fazla takılmayın Ne düşündüğünüz, sizi sağlıklı yapabilir ama sağlığınızı da bozabilir ![]() ![]() ![]() ![]() DÜŞÜNMEYİN Bu durum özellikle kadınlar için geçerlidir ![]() ![]() ![]() * Eğer vücudunuzla ilgili objektif bir fikre sahip olmak istiyorsanız, sadece gözlerinize güvenmeyin ![]() ![]() * Beslenme alışkanlıklarınızı, egzersiz düzenini ve hayat tarzınızı daha güçlü ve enerjik hissetmeye odaklayın ![]() ![]() * Yapılan bir araştırmada 12 hafta ağırlık çalışan kadınların vücutları hakkında kendilerine daha çok güvendikleri saptanmıştır ![]() * Sürekli vücudunuzu düşünmeyi bırakın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lifli Besinlerin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Besinlerin Faydaları YararlarıLifli gıdalardan şaşma! Ramazan'ın uzun günlere denk gelmesinin göz korkuttuğunu belirten Beslenme Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay; "Lifli gıdalarla beslenin ve soda için" dedi ![]() ![]() ACIKMAYI ENGELLER Soda ve mineralli içeceklerin sıvı kaybını dengeleyeceğini, lifli besinlerin de uzun süre tok tutacağını ifade eden Tatay, şu bilgileri verdi: "Tam buğday unundan yapılmış ekmeklerle mercimek, buğday, yulaf, bulgur gibi karbonhidratlar, uzun süre tokluk hissi verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lifli Besinlerin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Besinlerin Faydaları YararlarıLifli beslenmenin faydaları Liflerin sağlığımıza olan olumlu etkilerinden hep bahsedilir ama, nedenleri tam olarak bilinmeyebilir ![]() ![]() Liflerin en önemli faydaları, hem koruyucu olma hem de tedaviye katkı sağlamasıdır ![]() ![]() ![]() Posanın diğer önemli bir yararı da, kolesterolü düşürücü etkisini safra asitlerini bağlayarak diyetteki toplam yağ ve kolesterol alımını düşürerek, daha uzun süre doygunluk hissi yaratır ![]() ![]() Posanın kanser yapıcı öğelerin bağırsakta kalma süresini kısaltma özelliği, bağırsak duvarı ile temasını azaltır, bağırsak pHsını değiştirerek, bakterilerin bu tür öğeleri üretmesini engellemesi de, sağlımız için ne kadar önemli olduğunu gösterir ![]() İnsüline bağımlı olmayan diyabet tedavisinde, yüksek posalı diyet programları insülin gereksinimi azaltır, dokuların insüline duyarlılığını artırır ![]() ![]() Hangi besinlerde bulunur? *Tam buğday taneleri, bunlardan yapılmış tahıl ürünleriyle sebze ve meyvelerde (özellikle meyve kabuklarında) bulunur ![]() ![]() * Buğday tanesinin kaba kepeği ve özünü ayrıştırmadan yapılan ürünler, vitamin-mineral ve lif yönünden çok değerlidir ![]() * Buğday tanesinin etrafında kepek bulunur ![]() ![]() ![]() * Bundan yıllar önce bu kadar rafine gıda yoktu, ülkemizde kuru baklagil daha çok tüketilirdi, Şimdi teknoloji ve hızlı yaşam şekli beslenme şeklimizde lifi azalttı ![]() ![]() * Bunun için armut, elma (kabuklu), incir, portakal başta olmak üzere 5-6 meyve, 3-4 porsiyon sebze, 1 porsiyon kuru baklagil yemeği ve bulgurdan oluşan bir tahıl yemeği, 5-6 dilim tam buğday ekmeği tüketilmelidir ![]() * Tam buğday unuyla yapılmış ürünler içerdikleri zengin B vitamini ve lifler düşünülerek kepek karıştırı-larak hazırlanmış ürünlerle beyaz undan yapılmış ürünlere tercih edilmelidir ![]() * Besinlerdeki posa; çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() hastalıklarının tedavisinde önemlidir ![]() * Rafine buğdaydan üretilen ekmeklerde saf nişasta ve glüten kısmı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lif bir besin öğesi değildir Posa diğer adıyla lif, bir besin öğesi değildir ve hiçbir vitamin, mineral ya da kalori sağlamaz ![]() ![]() Bunlar: * Kilo vermeye yardımcıdır ![]() * Kan şekeri kontrolünde olumlu etki yapar ![]() * Kansere karşı koruyucudur ![]() * Kolesterolü düşürücü beslenme planında önemli bir yeri vardır ![]() Daha fazla lif almak için * Kabuklu yenebilen meyvelerin kabuklarını soymayın ![]() * Yoğurdun veya cacığın içine kepek ekleyin ![]() * Çorbalarınıza kepek ilave edin ![]() * Rafine edilmemiş tahılları seçin ![]() * Yemeklerde beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç veya bulgur tercih edin ![]() * Haftada 1-2 gün mutlaka kuru baklagil yemeye özen gösterin ![]() * Kuru baklagilleri yemek olarak yapmak zor geliyorsa haşlanmış mercimek veya nohut veya fasulyeyi salatalarınıza ekleyebilirsiniz ![]() Bazı besinlerin lif (posa) içeriği MEYVELER ve POSA MİKTARLARI Armut 100 g ![]() Elma 100 g ![]() Erik (kuru) 100 g ![]() İncir (kuru) 100 g ![]() Şeftali 100 g ![]() Üzüm (kuru) 100 g ![]() Ispanak 100 g ![]() Enginar 100 g ![]() Kuru fasulye 100 g ![]() Mercimek 100 g ![]() Nohut 100 g ![]() Badem 100 g ![]() Ceviz 100 g ![]() Fındık 100 g ![]() Ekmek 100 g ![]() Çavdar ekmeği 100 g ![]() Bulgur 100 g ![]() Kaynak: Milliyet |
![]() |
![]() |
![]() |
Lifli Besinlerin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Besinlerin Faydaları YararlarıLifli Gıdaların Önemi Tahıl, baklagil, meyve ve sebzelerde bol miktarda lif bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çözünmez liflerin en önemli gıda kaynakları; tam buğday unu, buğday kepeği, kabuklu yiyecekler ve çeşitli sebzelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücudumuz Hâlık-ı Mutlak'ın bahşettiği çeşitli enzim ve asitler vasıtasıyla gıdada bulunan protein, yağ ve selüloz dışındaki karbonhidratları parçalayarak sindirdiği hâlde, diyet lifleri; mide ve ince bağırsakta herhangi bir değişikliğe uğramadan kalın bağırsağa ulaşır ![]() ![]() Yüce Yaratıcı tahılları, meyveleri ve baklagilleri selüloz ağırlıklı maddelerden yapılmış koruyucu kabuklar içinde yaratmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lifler ve kalb-damar hastalıkları Günümüzde ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında kalb-damar rahatsızlıkları gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lifler ve diyabet Diyabetli hastalar için glisemik indeks* olarak tarif edilen gıdaların kan şekerini yükseltme hızı çok önem arz etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lifler ve kanser Hastalıkların yaygınlığını araştırmak için yapılan saha çalışmalarında, diyet lifleri tüketimi ile bilhassa kolon kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerinin meydana gelme riskinin azalması arasında bir münasebetin olduğu ortaya çıkarılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilhassa buğday kepeği gibi liflerce zengin gıdalarla beslenen insanlarda ülseratif kolit hastalığının tesirlerinin ve iltihabın azaldığı, kalın bağırsakta elektrolit emiliminin düzeldiği gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıklı bir hayat ve düzenli bir beslenme için yetişkinlerin günde 20–35 gram lif tüketmeleri gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Glisemik İndeks (Gİ): Yenilen herhangi bir gıdanın kan şekerini yükseltme kapasitesine denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar - Schwartz, S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Samur, G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - The Institute of Food Science & Technology ![]() ![]() Doç ![]() ![]() sızıntı dergisi |
![]() |
![]() |
![]() |
Lifli Besinlerin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Besinlerin Faydaları YararlarıLifli besinlerin faydaları yararları Vücuttaki toksik maddelerin atılması, kanser riskini azaltıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kanserden uzak, sağlıklı bir yaşam için vücuttaki toksik maddelerin atılması önem taşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() TOKSİNLER SAFRAYLA ATILIYOR Karaciğer her gün bir litre safra üretiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNDE 35 GRAM LİF Lif kaynağı olarak sebze, meyve ve baklagillere ağırlık verilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAHVE SONRASI FAZLADAN SU İÇİN! Düşük miktarda su tüketimi; meme, kolon ve üriner sistem kanseri riskini artırıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİÜRETİK MADDELERE DİKKAT Öte yandan diüretik maddeler, suyu hücrelerden çekerek idrar miktarını artıran maddelerdir ![]() ![]() ![]() SİGARA İÇEN KÖRİ YESİN Bazı baharatların düzenli olarak tüketimi; toksik maddelerin vücutta daha kısa süre kalmasını sağlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|