Kasık Otu |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kasık OtuKasık Otu Diğer İsimleri : Fıtıkotu, Kızılyaprak, Koyunotu, Kuzupıtrağı, Agrimonia eupatoria, Herniaria glabra Botanik Bilgi : Gülgiller familyasındandırÇok yıllık dayanıklı otsu bitkidir Gövdesi yere yatık bir bir kısmı hafif kalkık vaziyette 10-30 cm büyüklüğünde ve dalları çevresine yayılır Yaprakları karşılıklı, oval, koyu yeşil renkte, ayrıca ana yaprakların yanında 4-8 adet yan yaprak bulunur Çiçekleri oldukça küçük, sarımsı yeşil renkte ve beş adet taç yaprağa sahiptir Yetiştirildiği Yerler : Avrupa’nın ve Asya’nın ılıman iklimi olan bölgelerinde yetişir Türkiye’nin hemen her bölgesinde doğal olarak yetişmektedir Toplanması Kurutulması : Kasıkotu Hazirandan Eylüle kadar topraküstü kesimleri bitki çiçek açmaya başladığında toplanır 40 C dereceyi aşmayan sıcaklıkta ve gölge yerde kurutulur FaydalarıMesane ve böbrek taş, kum ve zararsız urlara karşı kullanılır Kasık yırtılmasına (fıtık) karşı kullanılır Mesane kaslarını gevşetir, bu nedenle mesane kramplarını çözücü etkisi vardır Safra söktürücüdür Sindirimi kolaylaştırıp mideyi rahatlatır Kullanım Şekli : Kasıkotundan iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilave edilerek 10-15 dakika demlenmesi beklenir Kasıkotu, ayrıca yaraları temizler ve iyileştirir Kullanım Şekli : Bunun için bitkinin taze topraküstü kesimleri ezilerek bir yara lapası hazırlanır ve yaralara dıştan uygulanır UYARI : Kasıkotu asla kaynatılmamalıdır, şayet kaynatılır (dekokt) ise birleşimindeki eteryağ türevlerini kaybeder |
|