Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alerjisi, giderek, gıda, yaygınlaşıyor

Gıda Alerjisi Giderek Yaygınlaşıyor

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gıda Alerjisi Giderek Yaygınlaşıyor



Gıda alerjisi giderek yaygınlaşıyor

[SIZE=+0]İngilterenin gıda güvenliği konusunda çalışan, devlet adına kontroller yapan araştırma merkezi "Campden BRI"de görevli Dr Alldrick, bir program için geldiği Türkiyede, alerjik rahatsızlıkların, tespit edilebilirliğinin artmasının da etkisiyle dünya genelinde giderek daha yaygın hale geldiğini söyledi
Gıda alerjenlerinin hassas insanların bağışıklık sistemiyle reaksiyona girerek hastalanmalarına neden olduğunu ifade eden Alldrick, şöyle konuştu: "Alerji sorunu olan insanların oranı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir İngilterede (toplam nüfus 62 milyon) 18 milyon kişinin alerji sorunu yaşadığı tahmin edilmektedir 18 milyon kişi ise gıda alerjisi problemi yaşamaktadır Gıda alerjisine sebep olan gıdalar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir Avrupa Birliği ülkelerinde gıda alerjisinde yerfıstığı, soya fasulyesi, yumuşakçalar, kereviz, kabuklu yemişler, balık, gluten içeren hububat ürünleri, hardal, süt, kabuklular, susam, acıbakla ilk sırada geliyor"
Gıda alerjisi olanların hasta olmamaları, alerjenlerden kendilerini korumaları için çok dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Alldrick, tüketilen bir gıdadaki en küçük bir alerjenin bile kişide çok ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini anlattı
Hastaların tükettikleri ürünlerin etiketindeki içindekiler listesini okumalarını ve gıdalarını güvendikleri üreticilerden temin etmelerini öneren Alldrick, "Gıda üreticileri gıda alerjenlerinin sebep olabileceği tehlikelerin farkında olmalıdır ve alerjenlerin çapraz kontaminasyonunu engelleyebilmek için doğru olan iyi üretim uygulamalarını seçmelidir İyi üretim uygulamaları, sanitasyon, eğitim, tedarikçi kontrolü, bakım, koruyucu giysiler ile kalite kontrolü ve yönetimini içermektedir" dedi
ABde glutenli ürünlerin yerine mısır, pirinç, sorgum, karabuğday gibi gluten içermeyen tahılların kullanıldığı özel beslenme amaçlı olarak hazırlanan gıda ürünlerinin tüketildiğini dile getiren Roms, bunların yanı sıra özel olarak hazırlanmış başlıca buğday, arpa, çavdar makarna, bisküvi benzeri glutensiz ürünlerin de yaygın olduğunu anlattı
Glutensiz ürünlerin AB ülkelerinde milyonlarca avroluk pazara ulaştığını vurgulayan Roms, "ABDde ise bu ürünlerin pazar payı milyar dolar seviyelerine geldi Türkiye, bu konuda biraz geri kalmış durumda Dünyada pazarı giderek büyüyor Glutensiz gıdaların üretimi her geçen gün artıyor" diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.