![]() |
Ben Nedir Önemi Riksleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ben Nedir Önemi Riksleri NelerdirBen Nedir Önemi Riksleri Nelerdir Doğumla birlikte ya da doğumdan sonra renkli leke ve kabarık çıkıntılar şeklinde gelişen ''ben''lerin sayısının artması, renginde ve boyutunda değişiklik meydana gelmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiği bildirildi ![]() ![]() Bursa'da özel bir hastanenin dermatoloji kliniğinde görev yapan Doç ![]() ![]() ![]() Hazneci, ''ben''lerin ilk 30 yılda çıkış sıklığının artarak devam ettiğini, 40'lı yaşlarda ise en üst düzeye ulaştığını dile getirerek, bu yaştan sonra ''ben'' oluşumunun yavaşladığını vurguladı ![]() Bir insanın onlarca ''ben''inin olabileceğini ifade eden Hazneci şöyle konuştu: ''Gözlemler, ben sayısının 100'ün üzerinde olanlarda ben kanseri riskinin arttığını göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değişiklik saptadığımızda mutlaka cilt hastalıkları uzmanlarına başvurmak gereklidir ![]() ![]() BENLERDEKİ DEĞİŞİKLİK YA DA SAYILARINDAKİ ARTIŞ Doç ![]() ![]() ![]() Düzenli olarak tüm vücut benlerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken kaydeden Hazneci, şöyle devam etti: ''Sistemli bir şekilde yukarıdan aşağıya tüm deri bölgeleri her ay kontrol edilmeli ve değişikliklerin (renk, çap, asimetri, yara) olup olmadığına bakılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ben Nedir Önemi Riksleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ben Nedir Önemi Riksleri NelerdirBen Nedir Önemi Riksleri Nelerdir Benler genellikle cildimizdeki kahverengi lekeler olarak tanımlanıyor ve fark etsek de etmesek de hayatımız boyunca onlarla birlikte yaşıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malign Melanom Riski Kanserleşme eğilimi olan benleri, atipik (displastik) ben ve doğumsal (konjenital) benler olarak sınıflandıran Dr ![]() ![]() ![]() Displastik benler alışılmış, normal benlerden daha büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğumsal (konjenital) benler: Malign melanom gelişmesinde etkili olan bir diğer ben grubunu da konjenital benler oluşturuyor ki, bunların popülasyondaki oranı %1 civarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciltteki Benlerin Ömrü Çok çeşitli klinik görünümleri olabilen benlerin zaman içinde ortaya çıkan değişimlerinin insanları korkuttuğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanlarından Dr ![]() ![]() ![]() Genetik yapının etkinliğinin dışında güneşin mevcut ben potansiyelini artırdığına da işaret eden Dr ![]() "Yaşamımız boyunca vücudumuzda yeni benler oluşabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneşe maruz kalındığında, ergenlikte, gebelik ve doğum kontrol haplarının kullanıldığı dönemlerde benlerde; sayı artması, büyüme, renklerde farklılaşma gibi değişimlerin olabileceğine işaret eden Dr ![]() ![]() Benlerin Ne Zaman Çıkarılması Gerekir? Vücuttaki ben sayısı arttıkça malign melanom riski yükseliyor ![]() ![]() Bunların başlıcalarını şöyle sıralamak mümkün: • Benler bir dermatolog tarafından periyodik olarak kontrol edilmeli ![]() ![]() • Güneşlenirken yüksek koruma faktörlü kremler kullanılması gerekiyor ![]() • Benlerde, boyutlarında büyüme, sınırlarında düzensizlik, renginin koyulaşması, kanama, ağrı, kaşıntı gibi değişimlere karşı dikkatli ve uyanık davranmak gerekiyor ![]() Benlerin cerrahi olarak çıkarılması gereken durumlar • Dermatoskopik analizlerde ve periyodik takiplerde riskli değişiklikler saptandıysa • Saçlı deri, genital bölge gibi takibi zor lokalizasyonlardaysa • İç çamaşırını kesen ya da sürekli kıravat takılan, travmatize olan bir lokalizasyondaysa • Sosyal olarak kişiyi olumsuz etkiliyorsa çıkarılmalıdır ![]() ABCD Kuralları • A asyrmetry Benin bir yarısı ile diğer yarısının biçimsel uyumsuzluğu • B border Benin sınırlarının düzensiz olması • C color Benin kendi içinde renk düzensizliğinin olması, homojenite olmaması • D diameter Benin çapının 6 milimetreden büyük olması olarak sayılır ![]() Benleriniz Çoğalırsa, Doktora Gitmelisiniz Doğumla birlikte ya da doğumdan sonra renkli leke ve kabarık çıkıntılar şeklinde gelişen ''ben''lerin sayısının artması, renginde ve boyutunda değişiklik meydana gelmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiği bildirildi ![]() Bursa'da görev yapan Doç ![]() ![]() ![]() Hazneci, ''ben''lerin ilk 30 yılda çıkış sıklığının artarak devam ettiğini, 40'lı yaşlarda ise en üst düzeye ulaştığını dile getirerek, bu yaştan sonra ''ben'' oluşumunun yavaşladığını vurguladı ![]() Bir insanın onlarca ''ben''inin olabileceğini ifade eden Hazneci şöyle konuştu: ''Gözlemler, ben sayısının 100'ün üzerinde olanlarda ben kanseri riskinin arttığını göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BENLERDEKİ DEĞİŞİKLİK YA DA SAYILARINDAKİ ARTIŞ Doç ![]() ![]() ![]() Düzenli olarak tüm vücut benlerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken kaydeden Hazneci, şöyle devam etti: ''Sistemli bir şekilde yukarıdan aşağıya tüm deri bölgeleri her ay kontrol edilmeli ve değişikliklerin (renk, çap, asimetri, yara) olup olmadığına bakılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benler, Kanser Habercisi Mi Vücuttaki her benin kötü olmadığını ve kansere dönüşmeyeceğini belirten Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Doç ![]() ![]() ![]() Benlerin insan vücudu için gerekli olduğuna ve vücutta artık hücreleri temizleyerek çöp kutusu görevi gördüğüne işaret eden Mehmet Bekerecioğlu, bazı benlerin ise ayrı tutulması gerektiğini ifade etti ![]() ![]() ![]() Benlerde, herhangi bir kaşıma ve sürtme olmadan kendiliğinden bazı değişiklikler olduğunu anlatan Bekerecioğlu, bunları “benin düzensiz hale gelmesi, sınırlarının ve etrafının girintili çıkıntılı olması, renginde değişiklik, benin çapının ve kabarıklığının artması” şeklinde açıklıyor ![]() Bu değişikliklerden biri veya bir kaçının oluşması durumunda hemen bir plastik cerrahi uzmanına başvurulması gerektiğine işaret eden Bekerecioğlu, şöyle devam etti: “Bazı benler doğuştan vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benlerin kötüye dönme potansiyelleri, genetik yatkınlıkla da ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla beraber yine söylemek gerekiyor ki, Eğer vücudunuzu muayene ediyorken ya da fotoğraf çekiyorken, herhangi bir değişiklik fark ederseniz bir dermatoloğa ya da doktora danışın ![]() ![]() • Farklı renkli herhangi bir büyümenin olması • Bir ben ya da yumru gittikçe büyüyorsa, dokusu ya da rengi değişiyorsa • 3 ay içinde iyileşmemiş bir yara Cilt kanseri vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilse de genellikle yüz, boyun, eller ve kollar gibi sürekli güneşe maruz kalan yerlerde oluşur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|