Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bugün, ekim, tarihte

Tarihte Bugün 8 Ekim

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tarihte Bugün 8 Ekim

Tarihte Bugün 8 Ekim

1912 Karadağın Osmanlılara saldırmasıyla I Balkan Savaşı başladı Osmanlı Devletine karşı Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ birlikte hareket ettiler

1919 Konyada ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Merkeziyesi kuruldu

1924 Erzurumda büyük bir deprem olmuştu Herkes Erzuruma yardım için uğraştı İstanbulda Hilmi Kitabevinin sahibi Hilmi Bey de Erzuruma kitap gönderdi Mustafa Kemal 8 Ekim 1924 günü Hilmi Beye bir telgraf çekti Mustafa Kemal bu telgrafta; "Erzurumda felakete uğrayan çocuklara armağan buyurduğunuz kitaplar dolayısıyla çok teşekkür ederim Yurdun bilim ve kültürü için bu olay nedeniyle gösterdiğiniz ilgiyi değerli buldum" dedi

1929 Yüksek okullarda Fransızcadan başka bir yabancı dilin okutulması kabul edildi

1933 D Grubunun ilk resim sergisi İstanbul da açıldı

1935 Ankara – Çankırı yolunda Tüney Çayı üzerindeki “Tüney Köprüsü” bitirildi

1938 Ankara-Erzurum demiryolu hattı Erzincana kadar ulaştı

1991 Türkiyenin doğal gazla çalışan ve ODTÜde yapılan ilk yerli otobüsü Ankarada basına ve halka tanıtıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Tarihte Bugün 8 Ekim

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Tarihte Bugün 8 Ekim

08102009 Tarihte Bugün Olaylar
  • 1908 - İlk sendika ve grev yasağı getirildi; Tatil-i Eşgal yasası ile grevler ve sendikalar açıklandılar
  • 1912 - Balkan Savaşı başladı
  • 1917 - Sovyetler Birliği'nde, Lenin'in göreve getirdiği Aleksandra Kollontay, dünyanın ilk kadın bakanı oldu
  • 1918 - İttihat ve Terakki Partisi'nin iktidardan uzaklaştırılması
  • 1923 - Çatalca'nın kurtuluşu
  • 1925 - Yahudi ve Ermeni ruhani başkanları, Lozan Antlaşması'nın Azınlıkların Korunması ile ilgili hükümlerinin tanıdığı haklardan vazgeçerek, Türk toplumu içinde Türk yasalarıyla yaşamak istediklerini açıkladılar
  • 1933 - D Grubu sanatçıları ilk sergilerini açtı
  • 1951 - Birinci Akdeniz Oyunları sona erdi Türkiye serbest güreşte 8 sıklette altın madalya alarak takım halinde şampiyon oldu
  • 1952 - Londra'da üç trenin karıştığı kazada 112 kişi öldü
  • 1958 - Pakistan'da Eyüp Han darbeyle iktidarı ele geçirdi
  • 1970 - Rus yazar Aleksandr Soljenitsin, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı
  • 1971 - John Lennon ünlü şarkısı Imagine'i yayınladı
  • 1987 - 24 Antalya Altın Portakal Film Festivali sonuçlandı Altın Portakal'ı Yavuz Turgul'un yönettiği Muhsin Bey filmi aldı En iyi erkek oyuncu Şener Şen, en iyi kadın oyuncu Türkan Şoray seçildi
  • 1998 - Nobel Edebiyat Ödülü Portekizli yazar Jose Saramago'ya verildi
  • 2001 - İki motorlu bir Cessna ile bir yolcu uçağı Milano'da kalkış sırasında yoğun sis nedeniyle çarpıştı; 118 kişi öldü
  • 2005 - Kaşmir'de (Pakistan) 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi; yaklaşık 75000 kişi öldü, 106000 kişi yaralandı (8 Ekim 2005 Pakistan Depremi)
Doğumlar
  • 1850 - Henri Louis le Chatelier, Fransız kimyager (ö 1936)
  • 1895 - Juan Peron, Arjantin devlet başkanı (ö 1974)
  • 1920 - Frank Herbert, ABD'li yazar (ö 1986)
  • 1941 - Jesse Jackson, ABD'nin yurttaş hakları önderlerinden, rahip ve siyasetçi
  • 1943 - Chevy Chase, ABD'li komedyen ve sinema oyuncusu
  • 1948 - Claude Jade, Fransız oyuncu (ö 2006)
  • 1949 - Sigourney Weaver, ABD'li sinema oyuncusu
  • 1952 - Edward Zwick, ABD'li yönetmen ve yapımcı
  • 1970 - Matt Damon, ABD'li sinema oyuncusu
  • 1979 - Kristanna Loken, ABD'li sinema oyuncusu
Ölümler
  • 1754 - Henry Fielding, İngiliz yazar
  • 1936 - Ahmed Tevfik Paşa, son Osmanlı sadrazamı (d 1845)
  • 1953 - Chojun Miyagi, Japon sporcu ve karateci (d 1888)
  • 1967 - Clement Attlee, İngiliz siyasetçi (d 1883)
  • 1992 - Willy Brandt, Alman siyasetçi (d 1913)
  • 2004 - Jacques Derrida, Fransız filozof (d 1930)
  • 2007 - Seyhun Ayaş, tiyatro ışık dekoratörü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com