Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arap, birliği, zirvesi

Arap Birliği Zirvesi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arap Birliği Zirvesi

Arap Birliği teşkilatı Tunus'ta bir zirve toplantısı gerçekleştirecekti Ancak zirvenin tam da Şeyh Ahmed Yasin'in şehit edilmesi olayının üzerine gelmesi işgalci siyonistlerle işbirliği içinde olan Tunus'u rahatsız etti ve ertelenmesini istedi Çünkü bu durumda söz konusu cinayete karşı ortak bir karar alınması gerekiyordu Son dönemde siyonist işgal devletiyle sıkı bir bağ kuran, kan ve gözyaşı üzerine kurulu dikta rejimini de başta ABD olmak üzere çağdaş emperyalist güçlerin desteğine borçlu olan Tunus yönetimi böyle bir karara ev sahipliği yapmak istemiyordu Kendi halkıyla savaş halindeki bir rejim için tahtını muhafaza eden dış güçlerin çıkarları ve hesapları mensubu olduğu Arap Birliği teşkilatının zirvesinden çok daha önemliydi Erteleme talebini de işgal devletinin telkinleri ve istekleri doğrultusunda yaptığı kesindir İşgal devleti de Tunus'un kararından son derece memnun olduğunu dile getirdi
Tunus'un tutumu bu olmakla birlikte ne yazık ki Arap Birliği de ciddi bir tavır ortaya koyamadı Aslında Tunus'un böyle bir talepte bulunabileceği cinayetin hemen ardından belli olmaya başlamıştı O zaman teşkilat yönetiminin Tunus yönetimiyle görüşmesi ve ev sahipliği konusunda tereddüt etmesi durumunda derhal alternatif mekan bulması, böylece çok fazla geciktirmeden zirveyi organize etmesi mümkündü Ama muhtemelen teşkilatın diğer ileri gelen ülkeleri de söz konusu cinayetin sıcaklığında gerçekleştirilecek zirveden çıkacak kararın sert bir karar olması gerektiğini, böyle bir kararın ise BM Güvenlik Konseyi'nin kınama kararını veto eden ABD ile sürtüşmeye sebep olabileceğini düşünmüş ve bunu kendi açılarından bir "risk" olarak değerlendirmişlerdir
Ne yazık ki Arap Birliği teşkilatı kuruluşundan buyana gerçek bir güç birliğine, ittifak cephesine dönüşememiş, bir tabela teşkilatının ötesine geçememiştir Eğer ki tabela teşkilatı olmaktan kurtularak güç birliğini sağlayabilseydi, dünya dengelerinde ağırlığını koyabilirdi Bugün ABD'nin reform dayatmaları karşısında ciddi sıkıntılar içine giren Arap ülkeleri başlarını dik tutabilirlerdi Ama ne yazık ki halklarıyla barışık olmamaları onları emperyalist güçlerin yardım ve desteklerine mahkum etmiş, bu mahkumiyet de kendilerini zillete sürüklemiştir İşte bu zillet yüzündendir ki işgalci siyonistlerin en vahşi cinayetleri karşısında bile açık tavır koymaktan çekiniyorlar
Şimdi, Arap Birliği zirvesinin fazla vakit kaybedilmeden gerçekleştirilmesi için çaba sarf edildiği görülüyor Muhtemelen Tunus'un kabul etmediği zirveye Mısır ev sahipliği yapacak Tarih henüz kesinleşmedi Tarih ve mekânın kesinleştirilmesi için bugün (31 Mart 2004 Salı) Mısır'ın Şarmu'ş-Şeyh şehrinde bir dörtlü zirve yapılması kararlaştırılmıştı Dörtlü zirveye Mısır, Suudi Arabistan, Suriye ve Bahreyn'in yöneticileri katılıyor Artık bu şartlarda gerçekleştirilecek zirvenin bir ağırlığının olmayacağını tahmin etmek zor değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com