Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bugün, haziran, tarihde

Tarihde Bugün 6 Haziran

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tarihde Bugün 6 Haziran

Tarihde Bugün 6 Haziran

Sigmund Freud'la birlikte psikanalizin kurucularından kabul edilen Carl Gustav Jung 1961'de hayata veda etti

İsviçreli psikolog ve analitik kompleks psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung, 26 temmuz 1875'te İsviçre'nin Kesswil kentinde doğdu, 6 haziran 1961'de Zürih'te hayata veda etti

İsviçreli bir papazın oğludur 1895'te Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900'de Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatr olarak hizmet verdi

Doktorasını 1902'de tamamladı Tez konusu okult (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve psikoloji ve patolojiyle bağlantılarıydı Paris'de altı ay kalarak bilgilerini derinleştirdi 1903'te Emma Rauschenbach ile evlendi

Jung sadece psikoterapi bilim dalını değil, aynı zamanda psikoloji, teoloji, etnografi, edebiyat ve güzel sanatları da etkiledi

Psikoloji alanında kendisi tarfından bulunan ve yapılan kavramlar geniş şekilde kabul gördü Örneğin kompleks, introversiyon ve ekstraversiyon, gölge, arketipler (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçaltı, anima, animus

Jung'a göre gölge bilinçaltı bir komplekstir Şuur ve benliğin karşıtı, tersidir İstenilmeyen, kabul görülmeyen tüm kişisel özelikler gölge kompleksine dahil olur

Örnek olarak biri kendini nazik ve kibar olarak tanımlıyorsa onun gölgesi kaba ve katıdır Acımazsız birinin gölgesi çok naziktir Kendini çirkin olarak tanımlıyan zatların gölgeleri güzel olmaktadır

Jung'tan inciler

Mars gezegenine ulaşmak, kendi kendine ulaşmaktan daha kolaydır
Diğerinin sevmediğimiz özellikleri, kendi kendimizi bulmaya yardım edebilir
Duygusuz karanlığı aydınlatamayız ve bitkinliği harekete çeviremeyiz
Düşünmek zor bir sanattır, onun için çoğunluk tek karar verir
Çocukken kendimi yalnız hissederdim; hala da öyle hissediyorum çünkü bazı şeyleri biliyorum ve bunları hiç bilmedikleri ya da bilmek istemedikleri anlaşılan insanlara bazı ipuçları vermeye çalışıyorum
Yalnızlık, insanın çevresinde insan olmaması demek değildir İnsan kendi önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder
Bilinmeyen bir şeyi hissetmek ve bir gize sahip olmak önemlidir Böyle bir şeyi yaşamamış bir insan, önemli bir şeyi yaşamamış olur
Tümüyle emin olduğum hiçbir şey yok Tümüyle inandığım bir şey de gerçekten yok Tek bildiğim, doğduğum ve var olduğum
Doğduğumuz dünya çok acımasız, ama aynı zamanda ilahi bir güzelliği var Anlamlı oluşunun mu, yoksa anlamsızlığının mı ağır bastığına karar vermek, insanın yapısına bağlı
Günümüzde, bizi tehdit eden tehlikenin doğadan gelmediğini, insan ve kitle ruhundan kaynaklandığını açıkça görüyoruz Tehlike insanın ruhundan kopmuş olmasında

Günün diğer önemli olayları

1799: Rus yazar Aleksandr Puşkin, Moskova'da doğdu
1875: Alman yazar Thomas Mann hayata merhaba dedi
1919: İstanbul'daki İngiliz Kuvvetleri Komutanı General Milne, Harbiye Nezareti'ne yazı göndererek Mustafa Kemal Paşa'nın geri çağrılmasını istedi Harbiye Nazırı Şakir Paşa da 8 haziranda Mustafa Kemal Paşa'ya geri dönmesi için yazı gönderdi
1944: Müttefikler, Normandiya'ya çıkarma yaptı
1959: Konya'da şiddetli yağmur sel baskınına neden oldu 4 bin baş hayvan sele kapıldı
1961: Ordu içindeki Silahlı Kuvvetler Birliği, Devlet Başkanı Cemal Gürsel'e muhtıra verdi Muhtırada, görevden alınan Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel'in göreve iadesi istendi İrfan Tansel, 8 haziranda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na döndü
1968: ABD Senatörü ve başkan adayı Robert Kennedy vurularak öldürüldü
1968: Kurtuluş Savaşı komutanı ve meclis başkanlarından Orgeneral Kazım Özalp 86 yaşında Ankara'da vefat etti
1980: Süleyman Demirel başkanlığında Adalet Partisi azınlık hükümetinin kurulduğu kasım 1979 tarihinden sonraki altı ay içinde 1553 kişinin öldürüldüğü, 1918 kişinin yaralandığı bildirildi
1980: Ressam Hamit Görele 87 yaşında İstanbul'da yaşama veda etti
1984: Hindistan ordusuna bağlı askerler, Sihlerin kutsal mabedi olan Altın Tapınak'a kanlı bir baskın düzenledi Bu baskından sonra, Hindistan'ın çeşitli kesimlerindeki militan olmayan Sihler de silahlanmaya başladı
1985: Kamuoyunda pişmanlık yasası olarak anılan kanun kabul edildi
1996: Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi'nin başvurusu üzerine 53'üncü hükümetin güven oylamasının geçersiz olduğuna karar verdi Bu karar üzerine Başbakan Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Anayol hükümetinin istifasını verdi
2000: Şili eski diktatörü Augusto Pinochet'in dokunulmazlığı kaldırıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Tarihde Bugün 6 Haziran

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Tarihde Bugün 6 Haziran

Tarihde Bugün 6 Haziran

Bugün Hayata Gözlerini Açanlar

1576 - Giovanni Diodati, Cenevreli protestan ilâhiyatçı (ö 1649)
1599 - Diego Velazquez, İspanyol ressam (ö 1660)
1606 - Pierre Corneille, Fransız şair
1799 - Aleksandr Puşkin, Rus yazar
1857 - Aleksandr Lyapunov, Rus matematikçi (ö 1918)
1875 - Thomas Mann, Alman yazar (ö 1955)
1901 - Sukarno, Endonezya'nın ilk başkanı (ö 1970)
1927 - Janet Leigh, Amerikalı oyuncu (ö2004)
1934 - II Albert, Belçika kralı
1947 - Bjorn Borg, İsveçli tenisçi
1960 - Steve Vai, ABD'li müzisyen
1970 - James Shaffer, Müzisyen
1980 - Pau Gasol, İspanyol basketbolcu

Bugün Yaşamını Yitirenler

1832 - Jeremy Bentham, Pragmatizm'in kurucusu olarak kabul edilen İngiliz filozof ve hukukçu (d 1738)
1843 - Friedrich Hölderlin, Alman şair (d 1770)
1961 - Carl Gustav Jung, Alman psikanalizci
1968 - Robert Kennedy, ABD senatörü ve Başkan adayı (suikast)
1968 - Kazım Özalp, Kurtuluş Savaşı komutanlarından, meclis başkanı, orgeneral
1980 - Hamit Görele, Ressam
1992 - Hikmet Feridun Es, Gazeteci

Bugün Yaşanan Diğer Olayar

1924 - Fener Rum Patrikhanesi dışındaki Türk Ortodoksları İstanbul'da Papa Eftim'in teşebbüsüyle, Panayia Kilisesi nezdinde İstanbul Türk Ortodoks Kilisesi'ni teşkil kararı aldı ve Papa Eftim'i bu kilisenin başkanlığına getirdi
1944 - Müttefikler Normandiyaya çıkarma yaptı
1944 - Ankara'da Beden Terbiyesi Enstitüsü'nün temeli atıldı
1950 - Yeni hükümet orduda tasfiye yaptı
1965 - Milli Emniyet Hizmetleri Teşkilatı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adını aldı
1983 - Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruldu Partinin genel başkanlığına Erdal İnönü seçildi
1982 - İsrail Galile'de Barış adlı operasyonuyla Lübnan'ı işgal etti
1985 - Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in geri çevirdiği "Pişmanlık Yasası" ANAP'ın oylarıyla kabul edildi
1996 - AKM Sergi Salonu'nda uluslararası "Dialoglar, şeylerin düzenine ait yitirilmiş düşünce" sergisi başladı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com