![]() |
Aydin İli Ve Tanıtımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydin İli Ve TanıtımıAYDIN Türkiye genelinde incir, zeytin ve kestane üretiminde birinci, “Bizim yeryüzünde bildigimiz en güzel gökyüzünün alti ve en güzel iklimin bulundugu yer” “Daglarindan yag, ovalarindan bal akan,” I-ILIN TANITIMI Binlerce yil önce B ![]() ![]() Ünlü tarihçi Heredot tarafindan “Bizim yeryüzünde bildigimiz en güzel gökyüzünün alti” olarak nitelendirilen Aydin; tarim, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasifli insan gücüyle Ege Bölgesi ve Ülkemizin hizla gelisen illerinden biri durumundadir ![]() Tarih boyunca çesitli uygarliklara ev sahipligi yapan Aydin Ili, ismini Aydinoglu beyliginden almistir ![]() ![]() 8007 Km2 alana sahip olan ilimizin 2000 yili Genel Nüfus Sayimi sonuçlarina göre merkez ilçe nüfusu 143 ![]() ![]() ![]() Aktif nüfusun % 30'u ticaret, % 28'i tarim, % 12'si insaat , % 9'u imalat sanayi , % 8'i devlet hizmetleri ve geri kalan % 13'ü ise diger islerde çalismaktadir ![]() 2002 yilinda Ilde kisi basina düsen Milli Gelir 2 ![]() ![]() ![]() B ![]() ![]() ![]() ![]() Sulanabilir nitelikteki 252 ![]() ![]() ![]() ![]() Ilin en çok katma deger yaratan bitkisel ürünleri; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ilimizin tarimdan sonraki ikinci önemli gelir kaynagi turizmdir ![]() ![]() ![]() ![]() Ilimizde faaliyette olan Aydin ile ASTIM (Aydin Sanayi ve Ticaret Is Merkezleri) Organize Sanayi Bölgeleri vardir ![]() ![]() 2007 yili itibariyle AYDIN ve ASTIM Organize Sanayi Bölgelerinde isletmede olan fabrika sayisi 134'e yükselirken, istihdam edilen kisi sayisi 5 700'e ulasmistir ![]() Kurulu haldeki 18 adet Küçük Sanayi Sitelerinde bulunan 5400 isyerinde yaklasik 10 ![]() ![]() Aydin Ilinin ihracat yapisini; pamuklu dokuma, salamura zeytin, konserve, islenmis incir gibi tarimsal ürünler, tarim makinalari, zeytinyagi makinalari, otomotiv yan sanayi ürünleri, beyaz esya ürünleri, yer alti servetleri feldispat, kuvars, mermer ile siselenmis içme sulari dünyanin bir çok ülkesine ihraç edilmektedir ![]() ![]() Türkiyede üretilen feldispat, kuvars madenlerinin % 95i Çine ile Milas arasindaki daglik bölgeden çikarilmaktadir ![]() Ilin önemli bir gelir kaynagi olmaya aday Jeotermal kaynaklar mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Germencik Ilçesinde özel sektörce 100 Megawatt Gücünde Jeotermal Elektrik Santrali kurulumu için çalismalar sürdürülmekte ve 2007 yili sonunda elektrik üretimine geçilmesi amaçlanmaktadir ![]() II-AYDIN ILINDE KAMU HIZMETLERININ DURUMU 1-Egitim Durumu: a) Milli Egitim Egitim alaninda ilimiz OKS ve ÖSSde son yirmi yildan bu yana en basarili iller arasinda yer almaktadir ![]() ![]() Okullasma oranlari; -Okul öncesi egitimde; ülkemizde %37, ilimizde %50; -Ilkögretimde ülkemizde; %89, ilimizde %95; -Orta ögretimde; ülkemizde %68, ilimizde %72; -Okur-yazar orani ülkemizde; %82, ilimizde %92 seviyesindedir ![]() -Ilimizde okul, aile, ögretmen ve ögrenciler arasindaki isbirligi ile bilgi teknolojisi siniflarinin yayginlastirilmasi çalismalari hizla devam ettirilmektedir ![]() ![]() -Aydin Ili genelinde 486 ilkögretim okulundan 1-8 sinifli 264 ilkögretim okulumuzun 261 adetinde bilgisayar laboratuari ve 1-5 sinifli 222 ilkögretim okulumuzun 5 adedinde bilgisayar laboratuari mevcuttur ![]() ![]() Bilgisayar laboratuari olmayan okullarimizda bilgisayar teknoloji siniflari olusturulmasi için il genelinde kampanya baslatilmistir ![]() ![]() 2006-2007 ögretim yilinda il genelinde; -18 okul öncesi kurum, -486 ilkögretim okulu, -5 özel egitim okulu, -93 genel ve meslek lisesi olmak üzere, toplam 602 okul bulunmaktadir ![]() Bu okullarda; - 6 ![]() -172 ![]() - 9 ![]() ![]() b)Yüksek Ögretim 1992 yilinda kurulan Adnan Menderes Üniversitesinde 2006-2007 egitim-ögretim yilinda 16 100 ögrenci egitim görmektedir ![]() ![]() 2-Kültür ve Turizm Tarih boyunca çesitli uygarliklari merkez olan Aydin, doganin kültürle kucaklastigi bir Ildir ![]() ![]() 2006 yilinda müze ve örenyerlerimizi 379 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ilin turizm potansiyeli; deniz (Kusadasi, Didim Plajlari), termal, gençlik, kültür ve sanat, ekoturizm türleri seklinde siralanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde; turizmin bir endüstri olarak basladigi ilk yerlerden olan Kusadasi ilçemizi ülkemizde ve uluslararasi arenada ön plana çikarmak ve ilimiz turizmine dinamizm kazandirmak amaciyla kisa adi KOMER olan Kusadasi Kongre Vadisi Projesi baslatilmistir ![]() ![]() ![]() 3-Saglik Durumu Ilimizde; 14 Hastane(10 Devlet, 3 Özel, 1 Tip Fak ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Agiz ve Dis sagligi Merkezi, 1 Kanser Erken Teshis ve Tani Merkezi, 2 Hemogloinopati Merkezi 4 Ana Çocuk Sagligi - Aile Planlamasi Merkezi, 5 Verem Savas Dispanseri, 100 Saglik Ocagi, 138 Köy Saglik Evi, 4 Halk Sagligi Laboratuvari Mevcuttur ![]() Ilimizde saglik hizmetlerinin etkin bir sekilde sunumu için personel, araç-gereç ve bina açisindan önemli bir ihtiyaç bulunmamaktadir ![]() Özellikle son üç yilda temin edilen ödeneklerle yillara sari tüm insaatlarin tamamlanarak hizmete girmesi sonucu fiziki altyapi sorunu büyük ölçüde giderilmistir ![]() 4-Ulastirma Aydin Ili, cografi konumu ile kara, demir, deniz ve hava yolu tasimaciligi imkanlarina sahiptir ![]() ![]() Ilimiz sinirlari içerisinde 309 km devlet yolu, 378 km il yolu, ayrica 73 km otoyol olmak üzere toplam 760 km yol agi bulunmaktadir ![]() ![]() Kusadasi Limani yat ve yolcu gemisi trafigi yönünden önemli bir hudut kapisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrica küçük tip uçaklarin inis-kalkis yapabilecegi, 1993 yilinda faaliyete geçen 1435 m ![]() ![]() 5-Köy Altyapi Çalismalari Merkez ilçeyle birlikte 17 ilçenin yönetim merkezi olan Aydin Ilinde 54 belediye, 489 köy ve 259 mahalle kurulusu mevcuttur ![]() ![]() ![]() Ilimiz sinirlari içerisinde mevcut 3 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aydin İli Ve Tanıtımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aydin İli Ve TanıtımıIII-2003-2007 DÖNEMINDE GERÇEKLESTIRILEN YATIRIMLAR 1-Karayollarinda; a-Tamamlanan Projeler: -Aydin-Nazilli-Buharkent Arasi Bölünmüs Yol Projesi 95 Km, -Aydin-Ortaklar arasi Bölünmüs Yol Projesi 27 Km, -Ortaklar-Söke Arasi Bölünmüs Yol projesi 21 Km, -Aydin-(Çine)-Mugla Bölünmüs Yol Projesi 58 km, b-Devam Eden Projeler: -Aydin Çevre Yolu 16 km den (6 Km ![]() -Selçuk-Kusadasi-Sazliköy Ayrimi Bölünmüs Yol Projesi 30 Km, (20 Km ![]() -Söke-Didim Ayrimi ![]() ![]() ![]() -(Kusadasi-Söke) Ayr ![]() -Söke-Bagarasi-Koçarli-Yenipazar-Karacasu-Afrodisyas yolu (117 km) sanat yapilari ve üst yapi isleri ![]() 2 -Köy Altyapi Çalismalarinda; -318 Km ![]() ![]() ![]() ![]() -440 adet içme suyu insaati, 45 adet içme suyu sondaji, 3-KÖYDES Projesi Kapsaminda; 2005 yilinda ilimize ayrilan ödenek 1 ![]() ![]() ![]() Bu ödenek miktari ile; -16 adet yol ve sanat yapilari (köprü, menfez, trafik isaret, levha vb) -13 köyün saglikli içme suyu ihtiyaci karsilanmasi amaciyla 29 proje gerçeklestirilmistir ![]() 2006 yilinda ilimize ayrilan ödenek 24 ![]() ![]() ![]() -Bu ödenek miktari ile; -88 adet içme suyu projesi -99 adet yol projesi (178 km stabilize yol, 33 km I ![]() ![]() -5 adet sulama projesi, -1 kanalizasyon projesi olmak üzere toplam 193 proje gerçeklestirilmistir ![]() 2007 yilinda ilimize ayrilan ödenek 21 ![]() ![]() ![]() -Bu ödenek miktari ile; -37 adet su projesi -65 adet köy yolu projesi olmak üzere toplam 102 adet proje uygulamaya konulmus ve yil sonunda bitirilmesi hedeflenmistir ![]() 4-BELDES Projesi Kapsaminda Aydin ili genelinde nüfusu 10 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ödenek miktariyla -86 adet yol projesi, -15 adet su projesi olmak üzere toplam 101 adet uygulamaya konmustur ![]() 5-Egitimde; -2003 -2007 yillari arasinda 64 adet okulumuzda toplam 972 adet derslik yapilmistir ![]() -2006 yilinda yapimina baslanan 13 adet okulumuzda 217 derslik yapimi devam etmektedir ![]() -2007 yili için 18 okulumuzda 205 derslik yapimi planlanmis durumdadir ![]() 6-Saglikta; -Söke 250 Yatakli Devlet Hastanesi, -Nazilli Devlet Hastanesi Acil Servis ve Ek Binasi, -Aydin Devlet Hastanesi Acil Servisi, -Çine 50 yatakli Devlet Hastanesi, -Didim 50 Yatakli Devlet Hastanesi Acil Servisi, -Aydin Agiz ve Dis Sagligi Merkezi, -Aydin Merkez 9 Nolu Saglik Ocagi, -Yenipazar Karacaören Saglik Evi, -Germencik Saglik Ocagi -Kusadasi-Güzelçamli Saglik Ocagi -Söke-Atburgazi Saglik Ocagi+2li Lojman -Yenipazar Saglik Ocagi yapimlari gerçeklestirilmistir ![]() 7-Kültür ve Turizm Alaninda; - Aydin Sehir Tiyatro Binasi, -Aydin Kültür Merkezi Insaati (devam etmekte), -Aydin Yeni Arkeoloji Müzesi (devam etmekte), 8-Gençlik ve Spor Alaninda; - Aydin Merkez 2000 Kisilik Spor Salonu, -Aydin Gençlik Merkezi ve Çok Amaçli Spor Salonu, IV-ILIN GELENEK VE GÖRENEKLERI AÇISINDAN AYIRICI ÖZELLIKLERI, ETKINLIKLER Aydin her yil kis aylarinda düzenlenen deve güresleri, halk oyunlari (zeybek oyunlari), efelik kültürü, asker ugurlama, incir (Germencik, Incirliova), erik (Umurlu), çilek , portakal (Sultanhisar), pamuk (Söke) festivalleri, keçi kilindan dokumacilik (Bozdogan), el sanatlari ( igne oyasi, nakis, simli islemeler, havut –deve süslemeciligi-semercilik, Türkmen ve Yörük kilimleri, heybeleri ) ile ünlüdür ![]() - ILIN SOSYAL YASANTISINI ETKILEYEN ÖNEMLI GÜNLER Atatürkün Aydini ziyaretleri, 3 Subat Aydinin Düsman Isgalinden Kurtulusu, 7 Eylül Germencikin Kurtulusu, 7 Eylül Sökenin Kurtulusu, 6 Eylül Buharkentin Kurtulusu, 3 Eylül Kuyucakin Kurtulusu, 5 Eylül Kusadasinin Kurtulusu, 7 Eylül Köskün Kurtulusu, 6 Eylül Incirliovanin Kurtulusu, 7 Eylül Nazillinin Kurtulusu, 5 Eylül Sultanhisarin Kurtulusu, 5 Eylül Sultanhisar (Nyssa) Uluslararasi Kültür ve Sanat Festivali, Mayis Basi 5 gün Deve Güresleri, ( Aydin, Incirliova, Germencik, Yenipazar, Kösk, Buharkent, Koçarli, Çine, Kuyucak, Sultanhisar), Ocak-Subat Aylari Kusadasi Altin Güvercin Sarki Yarismasi Temmuz, 1 Hafta Germencik, Incirliova Incir Festivali, Eylül ilk Hafta 3 Gün Söke Tarim ve Sanayi Fuari, Eylül ilk Hafta Söke Pamuk Festivali, Eylül ilk Hafta Aphrodisias Kültür, Sanat ve Tanitim Festivali, Eylül 3 Gün Söke-Güllübahçe-Priene Senligi, Mayis 2 ![]() |
![]() |
![]() |
|