Kış Kilolarından Kaçınmanın Yolları |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kış Kilolarından Kaçınmanın YollarıDASH Diyeti Türkçe'sini 'Hipertansiyonu durdurmaya yönelik beslenme yaklaşımları' şeklinde ifade edebileceğimiz İngilizce bir kısaltma olan DASH Diyeti (Dietary Approaches to Stop Hypertension), meyve ve sebzeleri, düşük yağlı veya yağsız süt ürünlerini ve tam tahılları bir araya getirerek kişilere, sadece 14 günde yüksek tansiyonu düşürdüğü kanıtlanan yüksek lif ve düşük yağlı bir beslenme programı sunuyor Yüksek tansiyonu düşürmenin yollarından biri sodyum alımını azaltmaktır DASH Diyeti, tuz yerine İtalyan sosu, limon biber karışımı veya zencefil, kişniş, tarçın, kimyon ve portakal kabuğu gibi karışımlarla hazırlanan 5 karışımlı Çin baharatı gibi aromalı sos ve baharatlar kullanmanızı öneriyor Izgara et veya sebzelerle birlikte iyi gidiyor Kış kilolarından kaçınmanın 4 yolu Çorbaya dönüş Yaz salatalarının yerini sebze içerikli çorbalar, güveçler, yahniler ve ızgaralarla değiştirin Sebzeler, size fazla kalori aldırmadan tokluk hissi veren harika bir lif ve su kaynağıdır Yemeklerinizi baharatlarla lezzetlendirin Araştırmalara göre, acı biberin etken maddesi olan kapsaisin, tokluk hissini artırmakla kalmıyor aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırarak kalori yakmaya yardımcı oluyor Derin dondurucuya başvurun Kış yemekleri yapmak, yazın yapılan ızgara gibi pratik yemeklerden daha çok vakit aldığı için sağlıklı yemeklerinizi toptan yapıp kalanları dondurabilirsiniz Sağlıklı çorbalar, Meksika fasulyeli hindi yahni, güveç ve köfte gibi yiyecekleri buzlukta muhafaza edebilirsiniz Kaçamaklardan uzak durun Bayramlar, en sonunda diyeti bozduğunuz zamanlar olmaktan çıksın İhtiyacınız olandan fazla şeker almayın ve bayram gelmeden yemeye başlamayın Kendinize en sevdiğiniz 3 çeşit şekerlemeden yeme hakkı tanıyın ve sonra dişlerinizi fırçalayın veya ağzınızı gargarayla çalkalayın Canınızın çekmesini önlemek için kalan bütün şekerleri bayramlaşmaya gelen çocuklara verin Çöpe giden sağlık depoları Tükettiğiniz gıdaların en faydalı kısımlarını çöpe mi atıyorsunuz? Hepimiz meyve-sebze tüketiminin sağlığımızı koruduğunu biliyoruz Peki ya attığınız kısımları? Bazen, yiyeceklerin yemediğiniz kısımları en faydalı kısımlarıdır İşte meyve kabuklarını ve posaları atmadan önce sizi bir kez daha düşündürecek şaşırtıcı sağlık depoları En önemlisi, normalde yenmeyen bu kısımları nasıl günlük beslenmenizin bir parçası haline getireceğinizi anlatıyoruz Kalp sağlığı için karpuz kabuğu Sulu karpuz kabukları, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kan dolaşımını destekleyen sitrülin amino asidi bakımından oldukça zengindir Karpuz kabuğundan faydalanmanın en kolay yolu bütün bir parça karpuzu misket limonuyla birlikte blenderdan geçirin Eğer küçük bir kaçamak yapmak istiyorsanız biraz votka ekleyerek kalp dostu bir karışım hazırlayabilirsiniz Diyabeti önlemek için kereviz yaprağı Kereviz iyi bir magnezyum kaynağıdır ama yaprakları, sapından daha çok magnezyum içerir Daha fazla magnezyum alımının, tip 2 diyabet riskini yüzde 23'e kadar azalttığı kanıtlanmıştır Kereviz yapraklarını kullanmak için maydanozla birlikte doğrayın ve salata sosunuza ekleyin Felci önlemek için soğan kabuğu Soğan çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ancak kabuğu, soğanın kendisinden daha fazla antioksidan içerir Aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı ve felce neden olan damar tıkanıklığını önleyen bir flovonol olan kuersetin bakımından da zengindir Lezzet katmak için soğan kabuklarını çorbalarla birlikte kaynatın ve servis etmeden önce kabukları çıkarın |
|