|
|
Konu Araçları |
faydaları, meyan, yararları, zararları, şerbetinin |
Meyan Şerbetinin Faydaları Yararları Zararları |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyan Şerbetinin Faydaları Yararları ZararlarıMeyan şerbeti Meyan şerbetini bir kaç günden fazla tüketmeyin! Aksi taktirde işte bu hastalıklara kapı aralıyor Sıcak havalarda daha çok tercih edildiği için tüketimi artan ve iftar soflarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbetinin, birkaç günden uzun sürede ve gün içinde art arda tüketiminin kan ve böreklerde olumsuz etkiler yarattığı bildirildi Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Yahya Sağlıker, aşırı sıcak ve yüksek nem oranından dolayı sıvı tüketimin arttığını söyledi Sağlıker, aşırı sıcaklarda tercih edilen soğuk içecekler arasında yer alan, Türkiye'de Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde, özellikle akarsu kıyılarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden elde edilen meyan şerbeti tüketiminin artmasıyla birlikte buna bağlı şikayetlerin de yoğunlaştığını bildirdi Sağlıker, Çukurova'da halk arasında ''aşlama'' olarak da bilinen ve Osmanlı döneminden bu yana tüketilen bir içecek olan meyan şerbetinin ''böbrek'' doktoru olarak tavsiye edildiğini belirterek, ''Bu içecek, içerisinde barındırdığı glisirizik asid ve antioksidan maddelerle gerçekten çok faydalı olup, karbenoksolon benzeri özellikleri ile özellikle mide ve oniki parmak bağırsağı erozif yüzeysel hastalıklarında ve ülserlerinde asıl gerekli diyet ve kimyasal ilaçların hemen sonrasında yardımcı madde olarak kullanılmaktadır'' dedi Damakta hoş bir tat bırakan, tüketen kişide alışkanlık haline de gelebilen meyan şerbetinin Ramazan ayında iftar sofralarının da vazgeçilmezi olduğunu anlatan Sağlıker, şöyle konuştu: ''Ancak, meyan şerbetinin bir önemli özelliği de, böbrek üstü bezi hormonları gibi aldosteron hormonuna benzer özellikler göstermesidir Birkaç günden uzun sürede gün içinde art arda tüketimi vücutta olumsuz etkiler yaratır Aşırı tüketildiğinde örneğin, kanda sodyum miktarının ve klorür miktarının (tuz) tutularak artmasına neden olur, elektrolit dengesi bozukluklarına zemin hazırlar Potasyum miktarının azalması dolayısıyla halsizlik ve kas ağrılarına, idrar miktarının azalmasına, vücutta sıvı birikmesine ve bacaklarda hafif şişlik oluşmasına neden olur Küçük tansiyonun artmasına yol açan meyan şerbeti, böbrek hastalarının az idrar yapmaları ve sıvı tutulması dolayısıyla daha çok rahatsız olmalarına da yol açar'' KİLO DA ALDIRIYOR Sağlıker, aşırı tüketim halinde meyan şerbetinin doğurabileceği olumsuzlukların bununla da kalmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''Meyan şerbeti, hafif de olsa kilo artışına yol açabilir Bu sorunları yaşamamak için günde bir su bardağından fazla meyan şerbeti tüketilmemeli Aynı zamanda meyan şerbeti satış noktalarında 'böbrek doktoru ve böbreklere şifa verir' şeklinde reklam yapılması da sakıncalı'' Sağlıker, ''meyan kökü'' veya ''meyan şerbeti'' satışı yapılan yerlerde, ''böbrek doktoru ve böbreklere şifa verir'' yerine ''mide doktoru, oniki parmak barsak doktoru ve bulaşıcı hastalıklara direnç sağlar'' şeklindeki anlatımın daha doğru olacağını kaydetti Meyan şerbeti hazırlarken hijyene de dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Sağlıker, ''Meyan kökü, demlenmek üzere bir sürahi suya konulmadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, 2-3 saat bekletildikten sonra içime hazır hale geldiğinde ise süzülmeli'' diye konuştu Meyan Şerbetini yapan ustalardan meyan şerbetinin faydalarıda bu şekilde dile getiriliyor Meyan şerbetini iyi yapabilmek için ciddi ustalık gerektiğini söyleyen Meyan Satıcıları, meyan şerbetinin vücuda olan faydalarını saymakla bitiremiyor Soğuk içilmesi tavsiye edilen meyan şerbetinin başta mide ve böbrek olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Meyan ustaları, sağlıklı yaşamak isteyen ilçe halkına meyan şerbetini tavsiye ettiklerini ve Osmanlı sofrasının ana içeceklerinden olan meyan şerbetinin, Güneydoğu Anadolu insanının Ramazan ayında vazgeçemediği içeceklerin başında geldiğini dile getirdiler Doğallığı ve lezzeti ile iftar sofralarını süsleyen meyan şerbetinin tüketimi Ramazan'da daha da artığını kaydeden şerbet ustaları, yıllarca farklı şekillerde yapılıp satılan meyan şerbetinin Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yoğun olarak tüketildiğini ve Meyan şerbeti almak isteyenlerin akşam vakitlerinde kuyruk oluşturduğunu ifade ettiler |
|