![]() |
Ramazan'da Sağlıklı Beslenmek İçin Öneriler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan'da Sağlıklı Beslenmek İçin ÖnerilerRamazan'da sağlıklı beslenmek için öneriler Banu Kazanç ve Ender Saraç, oruç tutanları uyarıyor: İftarda çok açıkmış olabilirsiniz ![]() ![]() Ünlü diyetisyen Banu Kazanç, Ramazan'da sağlıklı beslenmek için 10 maddelik beslenme önerisinde bulundu: 1- Öğün sayısını artırın ![]() ![]() 2- Tok tutan, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler seçmeye özen gösterin ![]() ![]() 3- Yemekleri hızlı değil, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin ![]() ![]() MUTLAKA YOĞURT TÜKETİN! 4- Uzun bir açlık sonrası, iftara mümkünse çok sıcak olmayan bir kase çorba ile başlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Pişirme tekniği de son derece önemli ![]() ![]() SAHURDA SÜT İLE YULAF YİYİN! 6- Oruç tutarken en önemli öğünün sahur olduğunu unutmayın ![]() ![]() ![]() 7- Sahurda 1 ![]() ![]() ![]() 8- İftardan sonra sindirime ve metabolizmaya yardımcı olması için yürüyüş yapabilirsiniz ![]() ![]() 9- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, yemekten 1 ![]() ![]() 10- Oruç sırasında çoğu kişinin yaşadığı en büyük problemlerden biri kabızlıktır ![]() ![]() ![]() ENDER SARAÇ: UZUN SÜREN AÇLIĞI VÜCUDUMUZ TEHLİKE SANIYOR, YAĞ DEPOLUYOR Ender Saraç, oruç tutanlara Ramazan ayı boyunca doğal bitki çayları içmelerini öneriyor ![]() ![]() ![]() Ramazan ayında doğal ve arınmaya yönelik beslenerek kendinizde hem bedensel hem de ruhsal olarak olumlu değişikliklere yol açabilirsiniz ![]() ŞEKERİNİZİ DÜZENLEYİN! Birçok kişi Ramazan'da 'Az yiyorum ancak kilo alıyorum' der ![]() ![]() Uzun süren açlık dönemlerinde, açlığı tehdit olarak yorumlayan vücudumuz, yenilen yemeklerin bir bölümünü yağa çevirip depolar ![]() Buna beslenme ve hareket hataları da eklenince, yağlanma olur ![]() ![]() Açlık hissini ve halsizliği azaltan, tere tohumu, funda yaprağı, yeşil çay, krom ve zencefil gibi doğal bitkilerden oluşan takviyeyle metabolizmayı hızlandırarak tatlı krizinin bastırılması ve şeker seviyelerinin düzenlenmesi sağlanabilir ![]() RAMAZAN BOYUNCA EVDE BULUNMASI GEREKEN MALZEMELER: Her gün taze mevsim meyveleri, sebzeleri Genelde beyaz et Her gün günlük süt ![]() ![]() Yeşil ve siyah zeytin, hurma Yulaf ezmesi, müsli Doğal, şekersiz veya az şekerli kuşburnu marmelatı Keten tohumu Tuzsuz fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, incir, kayısı Yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi Beyaz unun yanı sıra, kepekli un, köy unu, tam buğday unu ![]() Esmer şeker İyi kalite bal Bitki Çayları: Rezene, yeşil çay, kuşburnu, nane, ıhlamur Baharatlar: Toz zencefil, fesleğen, dereotu, maydanoz, nane, kekik, kaküle, tane karanfil, kimyon ve toz zerdeçal Doğal Maden Suyu (Sodası) Doğal karışımlar (Kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi ilaçlar) Şeker düşmesi olanlar için krom içeren ilaçlar Zayıf olanlar doğal B ve C vitaminini rahatlıkla kullanabilirler ![]() İFTARDA BİRDEN BİRE SOĞUK SU İÇMEK GAZ YAPAR! İftarda çok aç olabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Çok susamış olabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() HEMEN YATMAYIN İftarda ağır kızartmalar, çok yağlı şarküterilerden yemeyin ![]() ![]() ![]() Birden fazla hayvanın ürününü aynı sofrada tüketmeyiniz ![]() Sahurdan sonra toksanız ve mideniz bol sıvıyla doluysa hemen yatmayın ![]() Alternatif Ramazan mönüsü İFTAR 1 kase çorba 1 dilim ekmek 20 dk ![]() 1 porsiyon et yemeği 6 kaşık sebze yemeği 1 kase yoğurt 1 dilim ekmek Salata ARA ÖĞÜN 200 gram meyve Haftada iki defa 1 porsiyon sütlü tatlı yenilebilir ![]() SAHUR 50 gram peynir 5 adet zeytin 1 adet yumurta 1-2 tatlı kaşığı bal 5 adet kayısı 2 dilim ekmek Yada ![]() ![]() ![]() 1 bardak süte 5 adet kayısı 3 kaşık yulaf 6 kaşık müsli 1 tatlı kaşığı keten tohumu |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazan'da Sağlıklı Beslenmek İçin Öneriler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan'da Sağlıklı Beslenmek İçin ÖnerilerRamazan'da dikkat edilmesi gerekenler YAĞ DA TÜKETİLMELİ Tok kalabilmek için yağ tüketimi önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() KOMPOSTO İYİ GELİYOR Sahurda meyve suyu yerine meyvenin kendisinden yapılmış şekersiz kompostosunu tüketmek, açlığın yoğun olarak hissedilmesini engeller ![]() ![]() ![]() ![]() ASİTLİ İÇECEK MİDEYE ZARAR Uzun süre açlıktan sonraasitli içecek tüketimi mideyi tahriş eder ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|