|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beslenebilmek, için, sağlıklı, yemek, yemeli, öğün |
![]() |
Sağlıklı Beslenebilmek İçin Kaç Öğün Yemek Yemeli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı Beslenebilmek İçin Kaç Öğün Yemek YemeliSağlıklı beslenebilmek için ne zaman ve ne kadar yemek yemek gerekli? Banu Kazanç, aklı karışanlara önemli tavsiyelerde bulunuyor: "Kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız, öyle beslenin" ![]() Beslenme ve diyet uzmanı Banu Kazanç, bir öğünde salata dahil üç çeşit yenmesini öneriyor ![]() TERCİH SİZE KALMIŞ Yemek yemenin aslında belli bir zamanı yoktur, acıktığında yenilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorun; ne sıklıkta yediğiniz değil, ne kadar yediğinizdir ![]() ![]() 16 ![]() Ancak insülin direnci; tip II diyabeti veya reaktif hipoglisemi hastası olduğunda başlar ![]() ![]() Açlık hissettiğinizde gerçekten aç olmayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Biyolojik ritme bağlı olarak saat 16 ![]() ![]() ![]() Başka bir açıdan bakıldığında ise yoğun iş temposuna çay/kahve arası vermek, bir şeyler atıştırmak aynı zamanda dinlenmeyi, işe mola vermeyi sağlar ![]() Şehir hayatı ve yoğun iş programları nedeniyle akşam yemekleri olması gereken saatten daha geçe kayabilir ![]() ![]() ![]() YEMEKLERDEN SONRA KISA BİR MOLA VERİN Yemeklerden sonra salgılanan hormonlara bağlı olarak vücut yavaşlama eğilimi içine girer ![]() ![]() DENGEDE TUTUN Günümüz koşullarında iş ortamınız buna izin vermeyebilir ama en azından 15-20 dakika süre için çalışma temponuzu düşürebilirsiniz ![]() ![]() İşin püf noktası; kan şekeri düzeyini artırmak ve öğleden sonra geri kalan zaman için nispeten sabit tutacak bir aperatif seçmektir ![]() ![]() Bazı proteinlere, karbonhidrat ya da sağlıklı bir yağ içeren fındık, doğal fruktoz içeren meyve gibi karbonhidrat açısından zengin bir gıda ekleyerek; kan şekeri seviyesini dengede tutabilirsiniz ![]() Taze veya kuru meyveler, fındık ile peynir, kepekli kraker, muz, ananas parçaları ya da mandalina, portakal ve yoğurt ile seçenekler oluşturabilirsiniz ![]() VÜCUDUN RİTMİNE AYAK UYDURUN Vücut; gün ışığına bağlı olarak gündüz daha aktif olur, gece ise organların onarımı için dinlenmeye uygun bir ritimle hareket eder ![]() ![]() KALP ATIŞI DEĞİŞİYOR Farklı saatlerde vücut ısısı, kalp atışı, hormon salgıları değişir ![]() ![]() ![]() ÖĞÜN SAYISI ARTTIKÇA YENEN MİKTAR AZALIR Üç ana öğünle besleniyor ve yiyecek miktarını abartıyorsanız, yemeklerden sonra şişkinlik, uyku hali, rehavet gibi şikayetleriniz oluyorsa; bu tarz beslenme size uymuyor demektir! Öğün sayısını artırıp miktarları azaltmanız gerekir ![]() ![]() ![]() Üç öğünden fazla beslenme ihtiyacı; kandaki şeker seviyesinin ve insülin salım mekanizmasını kontrol etmek için önerilir ![]() ![]() Sık ama küçük porsiyonlarla beslenirken ara öğünlerin daha az kalorili olması temel prensiptir ![]() İnsülin seviyelerini korumanın bir diğer yolu ise yeşil yapraklı ve lif içeriği yüksek meyveler, sebzeler, basit karbonhidratlar yerine kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri ve faydalı yağlar içeren fındık, ceviz tercih etmektir ![]() GÜNDÜZ YENEN ENERJİ GECE YENEN YAĞ OLUR Atıştırmalar veya ara öğünler, açlığı bastırıp bir sonraki öğünde iştahı kontrol etmek için yenmeli, oyalanma aracı veya eğlencelik olarak algılanmamalıdır ![]() SAĞLIKLI SEÇİMLER Vücut, sabah saatlerinde aldığı besinleri enerji olarak kullanırken akşam saatlerinde ise besinleri yağ olarak depolanmaya daha müsaittir ![]() ![]() Sabah ve öğlen arasında geçen süre az olduğu için kahvaltıda proteinli bir mönü seçenlere ara öğün gerekmeyebilir ![]() ![]() ![]() GEÇ YATANLARA ![]() ![]() ![]() Akşam yemeğinden sonra geç saatlere kadar oturma alışkanlığı olanlar, yatmadan önce çok hafif bir şeyler yiyebilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|