Çay Ve Kahvenin Zararları |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay Ve Kahvenin ZararlarıÇay ve kahvenin zararları KAHVENİN ZARARLARI Kahve bilinen faydaları yanında, bağımlılık yaptığı kanıtlanan ve belli zararları da olan bir içecektir O halde kahvenin bazı kişiler tarafından dikkat edilerek tüketilmesi gerekmektedir Kalp Kahvenin fazla tüketilmesi kalp ritmi üzerinde zararlı etkiler göstermektedir Kahvenin içindeki kafein yüzünden kalp ritminde düzensizlikler oluşmaktadır Kahve, kalp çarpıntısına neden olabilmektedir Kalp hastalarının kahve tüketimini sınırlamaları gerekmektedir Yüksek Tansiyon Yapılan deneyler göstermiştir ki aşırı kahve tüketimi kandaki basıncın artmasına, tansiyonun yükselmesine sebep olmaktadır Mide Rahatsızlıkları Kahve, ülser ve gastrit gibi hastalıklara neden olmamaktadır ancak bu hastalıklara sahip kişilerde hastalığın ilerlemesine ve kötüleşmesine sebep olur Çünkü mide, kahveden aldığı uyarılarla asit salgılamaktadır Migren Migren ve kahve pek iyi geçinemiyorlar Kahvenin içindeki bileşenler beyinde yer alan hücreleri etkiliyorlar ve bu yüzden migren ağrıları oluşabiliyor veya artabiliyor Mineral ve Vitamin Kahvenin içinde bulunan kafein, bünyenin demiri tutmasına olanak vermiyor ve kalsiyumun vücuttan idrar yoluyla dışlanmasına sebep oluyor Bütün bunlar kemik erimesi riskini çoğaltmaktadır Doğurganlık Kahvenin içinde bulunan kafein yüzünden günde 3 bardaktan fazla kahve tüketen bayanlarda doğurganlık oranında düşüş görülmektedir Kafein, yumurtlama sürecini negatif biçimde tetikliyor Kahve içilmesi erkeklerde durumu ters yönde etkileyerek spermleri güçlendirmektedir Hamilelikte Tüketim Kahvedeki kafeinin hamile bayanların çocuklarına zarar verdiği bilinmektedir Hamile bayanların kahve tüketimini sınırlamaları gerekmektedir ÇAYIN ZARARLARI Çayın sebep olduğu genel rahatsızlıklar - Çarpıntı - Göğüs anjini - Sinir bozukluğu - Baş ağrısı - Sıkıntı - Mide bulantısı - El titremesi - Uykusuzluk Çayı az içmesi gerekenler - Fazla kilolular - Böbreklerinde kum veya taş olanlar - Üremi veya albüminüri olanlar - Yüksek tansiyondan hastaları - Sinir, kalp, mide ve karaciğer hastaları, - Romatizma şikâyeti olanlar Günde 2–4 bardak çay faydalıdır ama fazlası zararladır 1-2 bardak çay içmenin herhangi bir zararı bulunmamaktadır Çayın belirlenen tek zararı yiyeceklerden aldığımız demir miktarını düşürmesidir Bazı uzmanlar özellikle yemeklerden hemen sonra içilen çayın vücuttaki demir miktarını eksilttiğini belirtmektedirler Bilhassa vejetaryen kişilere demir ihtiva eden yiyecekleri tükettikten hemen sonra çay içmeleri tavsiye edilmez |
Çay Ve Kahvenin Zararları |
11-04-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay Ve Kahvenin ZararlarıÇay-kahve keyfi kabusa dönmesin Kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan plastik bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiği ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof Dr Selma Çivi, ABD'de yapılan bir araştırmada, plastik ürünlerini fazla kullananlarda, özellikle karaciğer enzimlerinin yükseldiğinin, karın yağlanmasının arttığının tespit edildiğini söyledi Plastik ürünlerinde bisfenol A ve flalein isimli maddelerin kullanıldığını ifade eden Çivi, ''Çevresel kirleticiler olarak vasıflandırdığımız plastikler, boğazımızdan başlayarak tiroit bezini, karın bölgesinde yer alan pankreas bezini, kadınlarda yumurtalıkları, erkeklerde de testisleri temel olarak etkilemekte ve kısırlığa neden olmaktadır'' dedi Çivi, bebek biberonlarında da bu maddelerin kullanılabildiğine dikkati çekerek, biberonların ısıtılmasıyla çocukların küçük yaşlarda, plastik ürünlerdeki zararlı maddelere maruz kaldığını dile getirdi Bu maddelerin, çocuklarda davranış bozukluklarına sebep olduğunu vurgulayan Çivi, ''Bu zararlı maddeler, çocukların bütün genetik yapılarını değiştirebilmekte Bu nedenle plastikleri, günlük yaşamımızdan mümkün olduğunca uzaklaştırıp, plastik ürünler yerine içindeki sıvıya zararlı maddelerini bırakmayan cam ve çelik gibi ürünleri tercih etmeliyiz'' diye konuştu Çivi, plastiklerde üçgen biçimindeki bir kutunun içerisinde numaralar olduğunu belirterek, bu numaralardan en tehlikeli olanların 3-6-7 numaralı maddeler olduğunu bildirdi Bu numaralardan 3, V ya da PVC yazan plastiğin, gıdalarda kullanılmaması gerektiğini anlatan Çivi, şunları kaydetti: ''7 işareti bulunan veya numarasız olan cam gibi parlak ve sert plastik, en tehlikeli olan plastiktir ve 'güvenli değildir' demektir İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdıran bu plastikler yiyecek ve içeceklerde kullanılmamalıdır 6 numaralı plastik ise kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardakların plastik olduğunu çoğumuz bilmeyiz Bu malzeme benzenden üretilir Kanserojen bir madde olarak bilinen bu maddenin mutfaktan kesinlikle uzak tutulması gerekir'' Günlük hayatta tamamen vazgeçilemeyecek olan plastiklerin zararlarını en aza indirgemek için pratik önlemlerin alınabileceğini anlatan Çivi, ''Konserve yerine daha çok taze sebze ve meyveleri tercih ederek bunlardan büyük ölçüde korunabiliriz Ayrıca biberon kullanmak yerine annelerin bebeklerini emzirmeleri veya toz şeklindeki mamaları tercih etmeleri daha uygun olur'' diye konuştu 3-6-7 ve numarasız plastik ürünlerinin gıdalardan uzak tutulması gerektiğinin dile getiren Çivi, şu tavsiyelerde bulundu: ''Plastiklerin içerisinde herhangi bir sıvıyı dondurmamak ve ısıtmamak gerekiyor Aynı şekilde asitli ve tuzlu yiyecekler, plastiğin yapısını bozarak Bisfonel maddesinin gıdaya geçmesine neden oluyor Konserve veya salamura gibi yiyecekler için plastik kaplar kullanmamalıyız Plastik ürünlerinde bulunan flalein maddesi, özellikle erkeklerdeki testosteron hormonunu etkileyerek, erkeklerde kısırlık ve güçsüzlüğe neden olmaktadır'' |
|