Hangi Sebze Ve Meyveleri Organik Olarak Almalıyız |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Sebze Ve Meyveleri Organik Olarak AlmalıyızHangi sebze ve meyveleri organik olarak almalıyız Tatsız yiyecekler, zayıflayan bağışıklık sistemimiz, peşi sıra gelen hastalıklar Mecburen, organik yiyeceklere yönelir olduk! İyi de, eskiden organik diye bir şey yoktu Öyleyse, durup dururken bu organik kelimesi hayatımıza nasıl dahil oldu? Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman'dan aldığımız bilgiye göre, organik gıda ya da ürün kavramı, kimyasal ve yapay uygulamalar kullanılarak daha fazla ya da daha uzun ömürlü meyve, sebze, hayvansal ürün, su ürünleri vb üretiminin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olması yönündeki bulgu ve kaygılarla, tüketici talebini takiben geliştirilmiş Yani, organik tarım yönteminin geliştirilmesine, biz tüketiciler neden olduk da denilebilir Organik tarımın günümüzde önem kazanmasının başlıca nedeni ise, insan sağlığını ve doğayı koruma endişesi ile kaybolmuş lezzetleri yeniden bulmak! Bunların yanı sıra, organik yiyeceklerin pahalı olması ise, insanın aklını karıştıran önemli bir mevzu Hem gerçekten ne organik, ne değil? Bir yiyeceğin organik olduğunu nereden anlarız? Çevre Çalışma Grubu (EWG), yaptığı bir araştırmaya göre, organik olarak satın almaya gerçekten değecek meyve ve sebzelerin bir listesini çıkardı! Araştırmalar, bazı meyve ve sebzelerin daha fazla pestisit (kimyasal tarım maddeleri) emdiğini, bu yüzden de bu yiyeceklerin göğüs ve yumurtalık kanserine neden olabildiğini gösteriyor Aşağıda verdiğimiz liste sayesinde, kimyasal maddelerin vücudunuza verebileceği zararı yüzde 80 azaltabilirsiniz Organik nedir? Üretim aşamasında hiçbir kimyasal kullanılmayan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan tarımsal üretim biçimine organik üretim deniliyor Ekolojik tarımın amacı, çevreyi kirletmeden tüm canlıların sağlığını korumak Organik ürünler, organik bitkilerden elde edilir, aynı zamana saf ve doğal olmayan hiçbir madde içermez HERHANGİ BİR YERDEN ALABİLİRSİNİZ! 'Clean 15-Temiz 15' olarak adlandırılan bu yiyeceklerin organik versiyonunu tercih etmeseniz de olur * Soğan * Avokado * Tatlı mısır * Ananas * Mango * Kuşkonmaz * Bezelye * Kivi * Patlıcan * Papaya * Karpuz * Brokoli * Domates * Patates * Lahana ORGANİK ALIN! 'Dirty Dozen-Kirli Düzine' olarak adlandırılan bu 12 yiyecek, daha yoğun şekilde pestisit (kimyasal) emiyor Bu nedenle, organik olanlarını tercih etmelisiniz Bu 'kirli düzine ye; süt, inek eti ve kanatlı hayvan etlerini de ekliyorlar! * Şeftali * Elma * Kırmızı ve yeşilbiber * Kereviz * Nektarin * Çilek * Ispanak * Marul * İthal üzüm * Havuç * Armut * Ahududu ORGANİK OLDUĞUNA NASIL GÜVENECEĞİZ? Bir ürünün organik olabilmesi için, Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre TC Tarım Bakanlığı'nın yetkilendirdiği sertifika kuruluşları tarafından sertifıkalanması gerekir Bir ürünün organik olduğuna güvenebilmek için, işte dikkat etmeniz gerekenler: * Organik ürünlerin taşıması gereken bir logo vardır Bu logo, yuvarlak içerisinde bir Türkiye haritasıdır ve logo sadece yeşil, mavi, siyah ve beyaz renklerinden oluşmaktadır * Organik ürünler, etiketinde 'Organik Ürün' ifadesini içermelidir 'Ekolojik' veya 'Biyolojik' kelimeleri de bu ifadenin eşdeğeri olarak kabul edilmektedir Ancak, her durumda ilgili logonun da bulunması gerekiyor * Piyasada birçok ürün; 'doğal', 'hormonsuz' ifadeleri ile pazarlanıyor, kimilerinin üzerinde Bombus arıları görülüyor Bu yanıltıcıdır, bu ürünlerin birçoğu organik değil * Organik ürünün etiketinde ayrıca; ürünün hasat yılı, üretim tarihi, kime alt olduğu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikle uygun olarak üretilmiş olduğu, organik ürünün kontrol ve sertifikalandırma işlemini yapan yetkilendirilmiş kuruluşun adı, kod numarası ve sertifika numarası da bulunmalıdır ORGANİK ÜRÜNLER NEDEN DAHA PAHALIDIR? Organik üretim için gerekli olan denetim ve sertifikalama işlemleri ve doğal tohum, organik gübre, işçilik maliyeti, tarlanın bekleme süresi gibi özel durumlar, organik ürünlerin fiyatının pahalı olmasına neden oluyor Günümüzde mutlaka organik mi beslenmeliyiz? Bu soruyu, Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman şu şekilde yanıtlıyor: "Organik ürünlerle beslenmeyi sağlık açısından zorunluluk olarak aktarmak yanlış olur Böyle olsa, diğer üretim yöntemlerine kısıtlama getirilmesi gerekirdi Kuralına uygun olarak üretilmiş ve düzgün denetlenmiş tüm gıda maddeleri sağlığa uygundur Bu anlamda, organik ürün tüketimi bir tercihtir!" Elele |
|