Ramazanda Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazanda Sağlıklı Beslenme TavsiyeleriRamazanda sağlıklı beslenme tavsiyeleri Ramazan ayında sağlıklı ve lezzetli bir iftar geçirmek isteyenler için Diyetisyen Nilay Keçeci'nin bir önerisi var: Tatlı yerine üç top dondurma! Bir ay oruç tutmak vücudu rahatlatır, sindirim sistemini düzenler, vücudun asit ve baz dengesinde olumlu sonuçlar yaratır Doğru şekilde uygulandığı takdirde orucun mide ve bağırsak sisteminin yanında, vücuttaki pek çok sistem için de önemli ve olumlu sonuçları vardır Ancak Ramazan ayında sofralardaki kızartma ve kavurmalar, kısacası ağır ve yağlı yiyecekler yerlerini hafif, tok tutucu besinlere bırakmalıdır Sebze ve meyve tüketimi Ramazan ayı boyunca oldukça önemlidir Sebze ve meyvelerdeki lif oranı hem bizi tok tutacak, hem de sindirim sistemimizi destekleyecektir Miktarı çok önemli Sahur ve iftar olacak şekilde beslendiğimiz bu dönemde iftarla sahur arasında en az iki ara öğün yapmak zorundayız Bu, kan şekerimizin dengelenmesi ve açlık hissimizin yatışması için çok önemlidir Bu ara öğünde de seçimimizi ağır ve şerbetli tatlılardan değil, meyve ve sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız Ramazan'ın, yaz aylarına denk gelmesini fırsat bilerek üç top dondurma da yenebilir Ancak tüketim miktarına mutlaka dikkat edilmelidir Çünkü dondurmanın miktarı arttıkça hem kan şekerinin düzeni değişir, hem de kilo problemleriyle karşı karşıya kalınabilir Halsizliğe karşı C vitamini Orucun ilk zamanları üşüme, halsizlik ve hissizlik şikayetlerini, iftarda bol C vitamini alarak gidermeye çalışabilirsiniz İftar ve sahurda bol su için Tükettiğiniz suyun günde 2 litreyi bulması, özellikle yaz aylarına denk gelen ve vücudun daha fazla su kaybettiği şu dönemde doğru tercih olacaktır Su, sistemleri rahatlatır ve insan fizyolojisi için olmazsa olmazdır Tek öğün doping etkisi yapar Bütün gün boş olan mideye bir ana öğün ile yüklenip fazla besin almak, midede doping etkisi yaratır Bu da hızlı kanlanma ve kan şekeri bozukluklarına yol açabilir Bu nedenle iftarda en ideal beslenme şekli yavaş yavaş ve azar azar beslenmektir Soda sindirime yardımcı olur Sahur veya iftar sonrası içeceğimiz bir bardak soda ya da yeşil çay, sindirime yardımcı olur Ancak kalp ve tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olanların; beslenme uzmanı ya da bir doktor kontrolünde belli miktarlarda soda tüketmeleri gerekir Uzmanlar, kronik hastalıklarda ve zorunlu ilaç kullanımlarında oruç tutulmaması gerektiğini söylüyor Zamanında alınmayan ilaçlar daha büyük problemlere neden olur ve bu vücudumuza yaptığımız daha büyük bir kötülüktür |
|