11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Domuz Gribi Kurbanlıkları Nasıl Etkileyecek
Domuz Gribi Kurbanlıkları Nasıl Etkileyecek
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte çeşitli söylemler gündeme geldi Dünyada domuz gribi salgınının artması üzerine İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkelerin kurbanlık hayvan almak için Türkiye'yi tercih ettiği iddia edildi

Bunun sonucunda Türkiye'de kurbanlık hayvan kalmayacağı yorumları yapıldı ve et fiyatları yükseldikçe yükseldi Tarım Bakanlığı'nın 'Yeterince kurbanlık var, spekülasyonlara kanmayın ' uyarısına rağmen fiyatlar hâlâ artmaya devam ediyor Kilosu 20-25 TL'ye tırmanan eti alamayacak milyonlarca insan var Peki spekülasyonlara prim vermek istemeyen ya da etin kilosuna bu kadar para ödeyemeyecek insanlar protein ihtiyacını nasıl giderecek? Diyetisyen Nil Şahin Gürhan'ın etten doğan protein ihtiyacını karşılama konusundaki önerileri şöyle:
Et yerine, her gün kahvaltıda mutlaka bir yumurta yenilmeli Fakat yumurtanın tüketimi kadar pişirilmesi de önem taşıyor Yumurta kızartma yerine haşlanmalı Haşlanırken en önemli şey ise pişme süresi Süre uzarsa yumurtadaki B grubu vitaminlerde kayıp oluşuyor Bu sebeple yumurtanın sarısı yeşile dönmeye başlamadan ocaktan alınması gerekiyor Kahvaltıdan sonra meyve yenilmesi de demir emilimini artıracağından önem arz ediyor
Haftada 2-3 gün kuru baklagil ve yeşil yapraklı sebze yenmeli Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek vs ) Türk mutfağında genellikle et ile pişirilir Fakat kurubaklagiller protein ve lif kaynağı olduğundan etle pişirilmesine gerek yok Bunlar, vücudun ihtiyacı olan proteini tek başına karşılayabiliyor Sebzelerde protein miktarı daha düşük olduğundan et yerine yumurta ile pişirilebilir Yeşil yapraklı sebzeler ise (roka, ıspanak, semizotu, pazı, tere, maydanoz, dereotu, nane, marul vs ) vitamin açısından daha zengindir Bu nedenle et tüketilmiyorsa yeşil yapraklı sebze yenilmesi önem taşıyor Tabii bu sebzelerin taze olmasına dikkat etmek gerekiyor
Omega-3 içeriği yüksek olduğundan balık tüketimi de çok önemli Mevsimi olmasından dolayı uygun fiyata alabileceğiniz balıkları haftada en az iki kez yemeye gayret edin
Beyaz ekmek yerine tam buğday ve tam çavdar ekmeğini tercih edin Çünkü buğdayda da yüksek oranda demir ve C vitamini bulunuyor Protein, mineral değerleri yüksek olduğundan ceviz, fındık, fıstık ve badem de yenilebilir
Düzenli beslenmek gerekli Gülhan, iki saatte bir azar azar yemek yenilmesinin daha sağlıklı olduğu kanaatinde Ayrıca, etin pahalı olduğu şu zamanlarda az da olsa, haftada bir kırmızı et tüketmenin yararlı olacağını söylüyor Tabii diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar bu yiyeceklerden ne kadar tüketeceğine dikkat etmeli
ESRA KESKİN
|
|
|