Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayında, eylül, yemeli

Eylül Ayında Ne Yemeli

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eylül Ayında Ne Yemeli



Eylül ayında ne yemeli

Mantar, balık, ceviz, fındık, elma, alıç, karayemiş ve böğürtlenin en tazesi; balkabağı, tatlı kırmızı biber, hünnap, lahana ve pancarın en güzeli sonbaharın bu melankolik ayının lezzetleri arasında



Eylül ayı çeşit çeşit dağ mantarı, kütür kütür elma, yüzlerce çeşit dağ meyvesi, patates, turp, havuç gibi köklü bitkileri ve balığıyla bir geçiş zamanı için fazlasıyla sürprizli ve bereketli bir ay Tam zamanı denilen tatların çeşidi bol ama ömrü pek kısa olunca onları yakalayabilmek de özel ilgi gerektiriyor İngiliz The Times gazetesi genelde yağmurlu, ara sıra güneşli, melankolisi bol bu ayın favori tatlarının izini sürmüş İşte hem oralardan hem buralardan göz açıp kapayıncaya kadar geçen ve tadı damakta kalan eylül lezzetleri

Mantar bolluğu

Bodrumun hafif is kokulu, kahverengi çintarı, Bursa civarında en güzellerini bulabileceğiniz porçini ya da bizdeki adıyla bolet mantarı (Ay ya da ayı mantarı olarak da biliniyor), kuzeyin köknar dibi güzeli kanlıca mantarı, Kütahyaya has kuzugöbeği, Çanakkalenin tavuk ayağı (sarı mantar), dağ mantarı deyince akla ilk gelenler Mantarın en lezzetli hali közlenince yakalanıyor ama isterseniz soteleyebilir ya da fırında pişirebilirsiniz The Timesın önerisi közlenmiş porçinileri, közlenmiş patlıcan dilimleri ve kurutulmuş domateslerle sunmak Üzerine sarmısaklı-zeytinyağlı bir sos gezdirmek yeterli Biz mantarı genelde tuzlu yemeklere yakıştırıyoruz ama bir diğer öneri de içlerine kızılcık marmelatı doldurulmuş mantar dolmaları yapmak

Balığın tam zamanı

İster palamutu kızartın, ister lüferi buğulayın, çuprayı ızgarada ya da barbunyayı tavada pişirin ama eylülü balıksız geçirmeyin Hatta imkânınız varsa, mevsimi Cundada bir papalina tava yiyerek açın Palamut, lüfer, çupra gibi balıklar eylül ayında bol olur Balığı çarşıdan alıp evde pişirmek isterseniz yanında taze otlardan yapılmış salatayla tam bir ziyafet sofrası kurabilirsiniz ama Tarabyadaki Kıyı Restaurantda asma yaprağında sardalya, Çengelköy İskele Restaurantda lüfer ızgara, Cankurtarandaki Balıkçı Sabahattinde fener kavurma, Kanlıca Körfez Restaurantda güveçte beğendili balık yiyerek de sezonu açabilirsiniz

Mis kokulu elma

Elma, yaz kış tezgâhta bulunduğundan olsa gerek, değeri pek bilinmeyen bir meyve Ama en sulu, kütür kütür ve sert olduğu zaman eylül Elmaların çoğu ağustos sonu hasat ediliyor, tezgâha da eylülde düşüyor Amasya elması eylül ayının ikinci haftasında, Anadolunun pek çok yerinde yetiştirilen hüryemez elmasıysa üçüncü haftasında toplanıyor Ferik ve çakırdak çeşitleri içinse eylülün son haftasını beklemek gerek Elmalı muffin, elmalı turta, elmalı pasta yapmanın tam vakti Ayrıca elmanın tıpkı patates gibi kullanıldığı, et yemeklerinin yanında garnitür olarak verildiği tarifler de var Elma tatlısı, elmalı kurabiye de de güzel olur ama şu mevsimde elmanın tadı ısıra ısıra yerken çıkar

Balkabağı, lahana ve şekerpancarı yaprağı

The Times balla pişirilmiş balkabağına tarçın serpip sıcak sıcak servis etmemizi ya da havaların hafif soğuduğu şu zamanlarda çorbasını yapmamızı öneriyor Klasik usulden şaşmam derseniz, balkabaklarını şekerle pişirip, soğutup dövülmüş ceviz içiyle servis edebilirsiniz The Timesın balkabağıyla yapılacaklar listesinde ayrıca chermoula soslu balkabağı çorbası (Chermoula, Tunusa özgü baharatlı bir sos; zeytinyağı, taza nane yaprağı, kimyon, kişniş, limon suyu, limon kabuğu rendesi, sarmısak ve kırmızı biberle yapılıyor), balkabaklı risotto, kestaneli balkabaklı makarna, tarçınlı ve balkabaklı kek, keçi peyniri ve cevizli balkabağı rostosu var Lahananın da tam mevsimi Çorbası, sarması, salatası yapılabilir The Timesın önerisi karamelize edilmiş soğanla çorbasını yapıp üzerine fırınlanmış ekmek parçaları serpip yemek

Peki daha önce hiç şekerpancarı yaprağı yediniz mi? Eğer tatmadıysanız eylül sonunda başlayacak şekerpancarı hasadını kaçırmayın, pazarlarda mutlaka şekerpancarı yaprağı arayın İster sarmasını, ister kavurmasını yapın ama bu tadı mutlaka deneyin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.