|
|
Konu Araçları |
açık, dondurma, kapalı, yenilmeli |
Açık Dondurma Mı Yenilmeli Kapalı Dondurma Mı Yenilmeli |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Açık Dondurma Mı Yenilmeli Kapalı Dondurma Mı YenilmeliAçık dondurma mı yenilmeli kapalı dondurma mı yenilmeli Uzmanlar dondurmanın, açıkta mı pakette mi olanının güvenilir olduğu konusunda ne diyor? Uzmanlar dondurmanın, “açıkta mı pakette mi” olanının güvenilir olduğu konusunda üçe bölündü: - Pakettekiler el değmeden üretiliyor - Açıktakiler katkısız - Pakettekilerde süt tozu kullanılıyor 1- Mevzuata uygunsa yeterli İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr Dilek Boyacıoğlu: Üretilen ürünlerin Türkiyedeki gıda mevzuatlarına uygun olması yeterlidir Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, belirli periyotlarda gıdalardan numuneler alıp denetleme yapıyor ve aranılan şey o ürünün mevzuata uygun olup olmadığıdır Paket dondurmalarda genellikle süt tozu kullanılıyor Bu ürün standart kalitede ürün ele etmek için kullanılıyor Zararsız, zor elde edilen pahalı bir maddedir 2- Süt tozu kullanılmamalı Türk Diyetisyenler Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof Dr Emel Alphan: Paket dondurmalar daha güvenilir El değmeden üretiliyorlar Üzerinde etiketleri bulunan dondurmalarda hangi katkı maddelerinin ne kadar kullanıldığını bilebiliyoruz Dondurmalarda katkı maddesi kullanımı gereksiz Dondurulan gıda için koruyucu katkı yapmak gereksiz Dondurmak, en iyi koruma yöntemlerindendir Katkı maddelerini her ürün için ve her zaman reddediyoruz Süt yerine krema kullanılarak yapılan dondurmaların aşırı tüketilmesi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir Süt kullanılarak yapılan ürünler protein, kalsiyum ve benzeri besin ögeleri bulunduğu için değerli oluyor Ancak krema ile üretilen dondurmalar sıkça tüketilirse bugün çok konuşulan obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini de arttırır Kremada doymuş yağ oranı yüksek olduğu için aşırı tüketimini önermiyoruz 3- Katkı maddesi var Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran: Paket dondurmalar, kullanılan katkı maddeleri yüzünden tavsiye edilmemeli Bu ürünlere raf ömrü verebilmek için birtakım gıda katkı maddeleri kullanılıyor Bunlardan bazılarının fazla bir miktarda kullanımı zararlıdır Ev yapımına yakın, üreticilerin kendilerinin yaptığı, daha az katkı maddesi ekledikleri dondurmaları, yani külah dondurmaları tercih etmeliyiz Paketli olmasına rağmen kapı önlerinde, dolaplarda muhafaza edilen dondurmalar güneş ısısına maruz kalıyor Bu da bozulmaya ve bakteri oluşumuna ortam hazırlıyor Dondurma kalsiyum bakımından zengin, önemli bir besindir Çevremizde, mahallemizde bildiğimiz, güvenilir yerlerde üretilen dondurmaları tüketmeyi öneriyoruz |
|