![]() |
Ramazan Ayı Sonrası Sağlıklı Beslenme Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan Ayı Sonrası Sağlıklı Beslenme ÖnerileriRamazan ayı sonrası sağlıklı beslenme önerileri Sağlık Bakanlığı, bayramda daha fazla yemek yeme eğilimine girilebileceği uyarısında bulunarak, aşırı şeker ve tatlı tüketilmesinden kaçınılması, öğünlerin atlanmamasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi ![]() ![]() Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde yaptıkları değişiklikler nedeniyle bayramda daha fazla yemek yeme eğilimine girebilecekleri uyarısında bulundu ![]() Bayramda ikram edilen şekerlemeler ve hamur tatlılarının aşırı tüketilmesinin de bazı sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkati çeken Çom, ''Şekerler, saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ''GÜNDE 5 PORSİYON SEBZE VE MEYVE TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ'' Çom, bu nedenlerle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirtti ![]() Ramazan bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Çom, şu önerilerde bulundu: ''Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalı, Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalı ![]() Bayramda tatlı ve hamur işleri tüketiminin artmasıyla, sebze, meyve ve kuru baklagil tüketimi azaltılmamalı ![]() ![]() Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaları, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeli, Bebek ve çocukların, büyüme ve gelişmelerine katkısı olmayan, boş kalori kaynağı olan şeker ve şekerli besinleri tüketimlerine mutlaka sınırlama getirilmeli ![]() ![]() Zayıflamak amacıyla Ramazan ayı sonrasında iki öğün şeklinde yemek yemeye devam etmek sakıncalı olduğundan, öğün atlamadan sık aralıklarla azar azar beslenmeye dikkat edilmeli, Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri Ramazan sonrası gece yemeği seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinleri tüketmeye özen gösterilmeli, Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmeli, Fiziksel aktivite artırılmalı ![]() ![]() Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Çom, bayram tatili için yolculuğa çıkacak olanların sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine maruz kalmaması için yemek molalarında güvenilir yerleri tercih etmeleri ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmemeleri gerektiği uyarısında da bulunarak, ''Mümkünse yolculuk sırasında evde hazırlanarak paketlenen yiyeceklerin tüketilmesi tercih edilmeli'' diye konuştu ![]() |
![]() |
![]() |
|