![]() |
Dengeli Beslenen Çocuk Daha Başarılı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dengeli Beslenen Çocuk Daha BaşarılıDengeli beslenen çocuk daha başarılı Yeterli uyku ve düzenli beslenme okul başarısını artırırken obeziteye de engel oluyor İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() Dengeli beslenen çocukların ise daha az hastalandığını, bir konu üzerinde dikkatini daha fazla yoğunlaştırdığını, anlatılanları daha kolay kavradığını ve unutmadığını, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin daha hızlı olduğunu anlatan Gökçay, dengeli ve yeterli beslenme için her öğünde 4 temel besin grubundan yiyeceklerin alınması gerektiğine dikkati çekti ![]() Söz konusu besinleri süt-süt ürünleri, meyve-sebze, tahıllar (ekmek, makarna, pilav ve benzeri) ve et-et ürünleri-baklagiller olduğunu belirten Gökçay, çocuk beslenmesinde zeytinyağının önemli bir yere sahip olduğunu, ailelerin zeytinyağı kullanmaya özen göstermesi gerektiğini, ayrıca, haftada 3 kez kırmızı et, haftada 2 kez balık (özellikle hamsi ve sardalya gibi yağlı balıklar) tüketiminin çocuk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını kaydetti ![]() Beslenmede çeşitliliğe önem verilmesi, anne, baba, büyük kardeşler ve öğretmenlerin sağlıklı ve dengeli beslenme açısından örnek olması gerektiğini vurgulayan Gökçay, ana sınıfı ve ilkokul dönemi çocuklarının gelişimi açısından beslenme ve uyku saatlerinin düzenli olması gerektiğini vurguladı ![]() ''KAHVALTI YAPAN ÇOCUKLARIN OKUL BAŞARILARI DAHA YÜKSEK" Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıklı ve düzenli beslenen çocuklarda beynin daha iyi çalıştığını, öğrenilenlerin daha iyi akılda kaldığını, yetersiz beslenme durumunda ise birçok vitamin ve mineral eksikliğinin ortaya çıktığını, bu durumun zihinsel gelişimi olumsuz etkilediğini belirten Gökçay, okul döneminde düzensiz beslenme ve gelişen abur-cubur alışkanlığının, şişmanlığa yol açtığını, ayrıca, ileride bu kişilerde alerjik hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon, damar sertliği gibi sorunların daha fazla görüldüğünü söyledi ![]() Düzenli sebze-meyve tüketiminin birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğuna işaret eden Gökçay, ''Erişkin sağlığının temelleri çocukluk döneminde atılır ![]() ![]() ÖNERİLER Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukların şeker ve tuz tüketimiyle ilgili olarak da Gökçay, şekerin doğrudan tüketilmesinden olabildiğince kaçınılması gerektiğini, böylece şeker hastalığı, şişmanlık, damar sertliği ve karaciğer sirozu gibi hastalıkların gelişmesinin önemli ölçüde önlenebileceğini, tuz kullanımının ise böbrek taşı ve kalp hastalıklarına yol açtığını, bundan dolayı olabildiğince az kullanılmasının yararlı olacağını kaydetti ![]() |
![]() |
![]() |
|