|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beslenebilinir, dengeleyerek, harcamalarını, mutfak, sağlıklı |
![]() |
Mutfak Harcamalarını Dengeleyerek Nasıl Sağlıklı Beslenebilinir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak Harcamalarını Dengeleyerek Nasıl Sağlıklı Beslenebilinir?Mutfak harcamalarını dengeleyerek nasıl sağlıklı beslenebilinir? Ekonomik kriz döneminde az para harcayarak sağlıklı beslenmek mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, kriz döneminde mutfak harcamalarını dengeleyerek nasıl sağlıklı beslenebileceğimizi anlattı ![]() ![]() ![]() * Muz yerine elmayı tercih edin Satın alacağınız meyve ve sebzeleri tercih ederken mutlaka mevsiminde olmasına dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Salatada göbek yerine marul ve maydanoz tercih etmenizde fayda var Salatalarınızı hazırlarken yapraklı marulu tercih etmenizde fayda var ![]() ![]() ![]() ![]() * Kişi başına bir tatlı kaşığı zeytinyağı, hem kilonuzu hem kesenizi korur Kış mevsiminde enfeksiyon riski yükseldiğinden, vitamin ve mineral gereksinimimiz de artar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Et yerine yumurta, kuru baklagil veya süt tüketin "Kriz döneminde et tüketimimiz azaldı, yeterli beslenemiyoruz" diye üzülenler için yumurta, kuru baklagiller ve süt alternatif protein kaynakları olabilir ![]() ![]() * İstavritin besin değeri lüferle aynı Kırmızı et yerine yine yüksek proteine sahip olan tavuk ve balık tercih edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() * Kahvaltılarda tatlı olarak bal yerine pekmezi tercih edin Çünkü pekmez, baldan daha besleyicidir, demir ve kalsiyum açısından iyi bir besin kaynağıdır, kan şekerini daha yavaş yükseltir ![]() ![]() * Ucuza beslenin ama protin kaynağı olan süt ve süt ürünlerini sofranızdan eksik etmeyin ![]() ![]() * Ekmek; etimek ve grisini gibi ürünlerle aynı değerdedir ![]() ![]() Elinizde liste olmadan alışverişe çıkmayın Ne alacağınızı bilmeden alışverişe çıkmak gereksiz harcamalar yapmanıza neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayatlamaya başlamış ekmeklerinizi değerlendirin 1- Kahvaltı için peynirli tost yapabilir ya da beş çayınız için ekmeklerinizin üzerine salçalı sos gezdirip, üzerlerine koyacağınız domates, peynir ve bir tutam kekikle fırına verip atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz ![]() ![]() 2- Ekmeklerinizi küçük parçalar haline getirip fırınlayarak sıcak çorbanızın üzerine koymak için harika kıtırlar yapabilirsiniz ![]() 3- Hafif ve sağlıklı bir tatlı için de; az şekerle hazırlanmış şerbeti bayat ekmeklerinizin üzerine gezdirip, üzerine mevsim meyvelerini de ekleyebilirsiniz ![]() Her öğünün daha ucuzu vardır Kahvaltı: * 2 dilim beyaz peynir veya lor peyniri * 1 adet yumurta * 1-2 dilim esmer ekmek * Bol yeşillik+1 adet dilimlenmiş portakal * Bitki çayı veya siyah çay (Toplam: 573 kalori, 15 gr ![]() Buna karşılık; * 2 dilim salamlı yumurta * 2 dilim kaşar * 1-2 dilim esmer ekmek * Yeşillik (Toplam: 650 kalori, 18 gr ![]() Öğle yemeği: * 1 porsiyon nohut yemeği * 1 porsiyon bulgur pilavı * 1 kase cacık * 1-2 dilim esmer ekmek * Mevsim salata (Toplam: 575 kalori, 25 gr ![]() Buna karşılık; * 1 porsiyon ızgara köfte (yaklaşık 100 gr ![]() * Patates püresi * Ayran * Mevsim salata * 1-2 dilim esmer ekmek (Toplam: 595 kalori, 27 gr ![]() Akşam yemeği: * 1 kase mercimek çorbası * 1 porsiyon sebze yemeği * 1 kase yoğurt * 1-2 dilim ekmek * Mevsim salatası (Toplam: 475 kalori, 16 gr ![]() Buna karşılık; * Etli sebze yemeği * 1 kase yoğurt * Mevsim salatası * 1-2 dilim esmer ekmek (Toplam: 430 kalori, 17 gr ![]() ![]() Etin yerini tutan akşam mönüsü Kuru baklagiller ve tahılı bir arada içeren bir mönü, besin değeri açısından etin yerini tutabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SABAH:Esra TÜZÜN |
![]() |
![]() |
|