|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
açısından, ekmekte, geliyor, sağlık, yenilikler |
![]() |
Ekmekte Sağlık Açısından Yenilikler Geliyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmekte Sağlık Açısından Yenilikler GeliyorEkmekte yenilikler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere söz konusu ürünlerin özelliklerinin belirlendiği tebliğ taslağı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında görüşe sunuldu ![]() ![]() Söz konusu tebliğ taslağına göre, kutsallığı deyimlere, atasözlerine konu olan, vatandaşın sofrasından eksik etmediği ve en fazla tüketilen gıda maddelerinin başında yer alan ekmek bundan sonra daha sağlıklı hale gelecek ![]() Ekmek, Türk toplumunun en fazla tükettiği gıda maddelerinin başında yer alırken, bir kişinin, ekmekten aldığı tuz miktarı günlük 12 miligramı buluyor ![]() ![]() Bu konunun dikkate alındığı tebliğ taslağında, ekmekte kullanılan azami tuz oranının yüzde 1,75'ten yüzde 1,5'e düşürülmesi öngörülüyor ![]() Tebliğ taslağına göre, normal ekmek kepek oranı daha yüksek unlardan yapılacak ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmeğin görüntüsü Tebliğ taslağına göre, ekmek ve ekmek çeşitleri dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen, basık ve yanık olacak ![]() ![]() ![]() ''Ekmek'' tanımına giren ürün, değişik şekil verilerek, üzerinde çeşni maddesi kullanılarak üretilmesi durumunda, ''ekmek çeşidi'' ve ''diğer ekmek çeşitleri'' olarak değerlendirilmeyecek ![]() Asgari gramajı artıyor Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 300 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek ![]() ![]() Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmekler ise muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek ![]() ![]() Ambalajlama ve etiketleme Tebliğ taslağına göre, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilecek ![]() ![]() Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışında kalan ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak satılacak ![]() ![]() Ekmeğe, undan gelenler de dahil olmak üzere hiçbir katkı maddesi katılmazsa etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte ''katkısız'' ifadesi kullanılabilecek ![]() Coğrafi işaretleme ile ilgili kurallara aykırı olmamak kaydıyla yöresel/ülkesel adları ile bilinen ekmekler bu isimlerle üretilebilecek ![]() Yeni hijyen kuralları gelecek Vatandaşlar yeni gelecek hijyen kuralları çerçevesinde artık ekmeği dolaptan kendi alamayacak ![]() ![]() Ekmekler, satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgahında muhafaza edilecek ve satıcı kontrolünde satılacak ![]() ![]() ![]() Ambalajsız olarak satılacak ürünlerin muhafaza edildiği ekmek dolabında veya tezgahında, alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte Türk Gıda Kodeksi'ne uygun etikete ilave olarak ekmeğin bileşenleri belirtilecek ![]() Ekmeklerin taşıma ve satışı sırasında çalışan tüm personel, kişisel temizliğine azami itina gösterecek, uygun ve temiz kıyafet giyecek ve ekmek taşıma ile satışı sırasında koruyucu eldiven kullanacak ![]() Ekmek üretimi yapılan yerlerin yanı sıra bakkal, market ve ekmek satış büfeleri diğer ekmeklerin haricinde tam buğday unlu ekmek ve tam buğday ekmeği bulunduracak ![]() Ekmeklerle temas eden malzeme, alet ve ekipman, gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılmış, bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilmiş olacak ve kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak ![]() Ekmekler, ekmek kasalarına, ekmek kasaları da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilecek ![]() Ekmekler, dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde tamamen kapalı, ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamullerin taşınması dışında herhangi bir taşıma işleminde kullanılmayan, tavan, zemin ve duvarları su geçirmeyen, zararlı ve mikroorganizmaların yerleşmesine izin vermeyen, pürüzsüz, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılan araçlarda taşınacak ![]() Ekmekler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak yerle ve dış ortamla temas etmeyecek şekilde temiz bir ortama konulacak ![]() ''Ekmeğin randımanı yükselecek, kepek oranı artacak'' Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, Sağlık Bakanlığı'nın, halk sağlığı için, ekmeğin doğal, randımanı yüksek undan yapılmasını ve tam buğday ekmeğini yaygınlaştırmayı istediğini belirtti ![]() ''Türkiye'de günde ortalama 120 milyon ekmek yapılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde daha önce Türk Gıda Kodeksi'nde tip 550, 650, 850 olarak adlandırılan unlar normal ekmek yapımında kullanılıyordu ![]() ![]() ![]() Tuzda da bir limit getiriyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevcut tebliğde ambalaj zorunluluğu bulunmasına rağmen, bunun pratikte uygulanmadığını hatırlatan yetkililer, şöyle konuştu: ''Bizim ülkemizdeki insanlar taze ekmek istediği için ambalajlı ekmek uygulanamadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmeğin Kimyasal özellikleri Söz konusu taslağa göre, ekmek ve ekmek çeşitlerinin kimyasal özellikleri şöyle olacak: ![]() Ürün Yüzde(m/m) en çok (tuz hariç)(m/m)(kuru maddede) Yüzde (m/m) en çok kuru maddede Ekmek 38 En az 0 ![]() ![]() Tam Buğday Ekmeği 42 En az 1 ![]() ![]() ![]() Tam Buğday Unlu Ekmek 42 En az 1 ![]() ![]() Çavdarlı Ekmek 43 En az 1 ![]() Kepekli Ekmek 43 En az 1 ![]() ![]() Yulaflı Ekmek 43 ----- En çok 1 ![]() Mısırlı Ekmek 42 En az 1 ![]() ![]() Diğer Ekmek Çeşitleri ---- ---- ---- 1,5 |
![]() |
![]() |
|