Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayramı, beslenme, için, kurban, sağlıklı, önerileri

Kurban Bayramı İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Bayramı İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri



Kurban Bayramı İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Uzmanlar yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle uyarıyor: Gün içinde birden fazla kez et tüketmek, bayram ziyaretlerinde ağır tatlı, şeker, çikolata yemek, hem sindirim sistemini hem de kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyebilir



Kırmızı etin ağırlıklı tüketildiği Kurban Bayramında dengeli beslenmek büyük önem taşıyor Çünkü aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketmek, başta kalp olmak üzere birçok organı olumsuz etkiliyor

Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin fazla olduğuna dikkat çeken ve bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Doktor Ayhan Tokgöz, bayram için beslenme önerilerini şöyle sıralıyor:

• Sabah mutlaka kahvaltı edin Kahvaltınız hafif olmalı ve her besin grubunu içermeli

• Günde ortalama 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin

• Bayram ziyaretlerinde çok fazla çay ve kahve ikramı olabilir Çayı ve kahveyi kontrollü tüketin

• Et tüketiminize paralel olarak sebze tüketimini de arttırın

• Yeni kesilmiş kurban etinin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir Ayrıca sert olduğu için pişmesi de zordur Buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketebilirsiniz

• Ziyaretlerde ikram edilen ağır tatlılardan kaçının Tercihiniz meyve veya sütlü tatlılar olmalı

• Kurban etinin çok yağlı kısımlarını tüketmeyin

• Lezzeti arttırmak için kurbanın iç yağlarını kullanmayın

• Etleri kavurmayın, kızartmayın Buğulama, ızgara ve haşlama etleri tercih edin

• Sakatatların ve kelle paçanın kolesterol ve yağ miktarı fazladır Dikkatli tüketin

• Kolesterolünüz varsa size ikram edilen kurbanlık et tüketiminiz sadece tadımlık olmalı

Kurban keseceklerin de tüm etleri kısa zamanda tüketemeyeceklerine dikkat çeken Dr Ayhan Tokgöz, eti doğru saklanmanın önemini de vurguluyor Etin besin öğelerini kaybetmemesi ve mikroorganizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2° derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18° derecede 3 ay saklanabileceğini belirtiyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.