Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydalari, yumurta

Yumurta Nedir Faydalari

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta Nedir Faydalari



Yumurta Nedir Yumurta Alerjisi Faydalari

Yumurtanın kabuk, beyaz ve sarı renkli kısımları vardır Yumurtanın beyaz ve sarı kısımlarının bileşimleri farklıdır Örneğin yumurta beyazında demir ve kolesterol yoktur Yumurta proteinlerinin kalitesi yüksektir Örnek protein kabul edilirler Bir yumurta proteini 1 büyük su bardağı sütteki proteine eşdeğerdedir

Ancak bayat yumurta yemek sakıncalıdır Tavukların dışkısında mikrop bulunma olasılığı yüksek olduğundan dolayı yumurtanın kabuğu temiz olanları seçilmelidir Çünkü yumurtanın kabuğu geçirgendir Bu nedenle belirli bir süre sonra yumurta ile çevre ortamı arasında değişim olur Bu değişimin yavaşlatılması ile, örneğin serin ve +4°C veya -1°C yumurta uzun süre saklanabilirken, sıcak ortamda kısa sürede bayatlar Taze yumurtanın içindeki hava kabarcığı, bayatladığında giderek büyür Bayat yumurta bu nedenle tuzlu su içinde yüzer Taze olan ise batar Yumurta kabuğu yıkandığı zaman, yumurta kabuğunun geçirgenliği artar ve bayatlama oranı yükselir Bu nedenle yumurtanın kabuğu kirli ise, tüketilmeden hemen önce yıkanmalıdır Uzun süre kaynatılmış yumurtanın beyaz ve sarısı arasında oluşan yeşil tabakalanma (demir-sülfür oluşumu) ortaya çıkar Demir kaybına yol açar Yumurta çırpıldığı zaman proteinleri parçalanır ve proteinler arasına hava kabarcıkları girer Yumurta birkaç kat hacmi kadar hava alabilir Bu yöntem pasta yapımında yararlanılır Yumurta sarısı ve yağın karıştırılması ile yağın su içine girmesi sağlanır ve bu yöntem yağlı pastalar ve mayonez yapımında kullanılır

Yumurtanın tamamı biyolojik olarak yararlanabildiğimiz besinleri kapsar Yumurta doğrudan rafadan veya lop olarak suda pişirildiği gibi, suyun içine kırarak çılbır yapılarak da yenilebilir Bunun yanında yağda yumurta, sahanda yumurta yapılarak tek başına yenilmektedir Burada kullanılan yağın, doymuş yağ olmaması veya az olması faydalıdır Yumurtanın tercihen yapışmayan tavada yağsız pişirilmesi daha yararlı olacaktır Yumurta çok yüksek oranda protein kapsadığı için, gıdalara az oranda çorbada terbiye, kek içine ve kek üstüne sürülmesi bile besin kazancı olarak önemlidir Sarısı ve beyazı ayrı olarak besinlere katılabilir Beyazında kolesterol olmadığı gibi ikisinin kapsamlarının, besin değeri yönünden farklı olduğu unutulmamalıdır Yumurta yüksek oranda alerjenik proteinler kapsar, ancak yumurta alerjisi gibi saf besin alerjilerinin en fazla 2 yaşın altında görüldüğü ve daha sonraki dönemde pek rastlanmadığı unutulmamalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.