Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
saklanmalı, süt, ürünleri

Süt Ve Süt Ürünleri Nasıl Saklanmalı?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Ve Süt Ürünleri Nasıl Saklanmalı?



Süt ürünleri nasıl saklanmalı?
Kalsiyum, protein ve vitamin bakımından zengin olan süt ürünleri büyümede ve kemik sağlığında önemli rol oynuyor Ancak bu ürünlerden maksimum yarar sağlamak için doğru koşullarda saklamak gerekiyor



Süt ürünlerinin saklanmasında dikkat edilmesi gereken ilk kural; ürünlerin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerekliliği Ürünlerin buzdolabında +4 ile +6 0C arasındaki sıcaklıklarda saklanması gerektiğini hatırlatan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Bülent Nazlı, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak muhafaza etmek için sağlanması gereken saklama koşullarını anlattı

Nazlı, “Süt ve süt ürünleri sık sık açılma nedeniyle buzdolabının kapak kısmına ve rafların kapağa yakın bölümlerine yerleştirilmemelidir Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmelidir Buzdolabına geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konuldukları kapların kesinlikle kapalı olması gerekir” dedi

Farklı ürünlerin aynı kap içinde saklanmaması, ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullanım tarihlerinin takip edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Prof Dr Bülent Nazlı, dikkat edilecek noktaları şöyle özetledi:

Beyaz peynir: Genellikle salamura içinde satışa sunulan beyaz peynirler buzdolabında su içinde kapalı olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streçe sarılarak buzdolabında saklanabilir

Kaşar peynir: Hava ile teması istenmeyen bir üründür Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streçle sarılmalı veya hava geçirmez kaba yerleştirilmelidir Bazı tip kaşarlar özel olarak küflü şekilde satılmaktadır Ancak etiketinde belirtilmediği sürece küflü kaşar tüketmek uygun değildir

Krem peynir: Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı
kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır

Örgü peyniri: Açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır

Yoğurt: Uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir Yoğurt kimyasal olarak en az yüzde 80 su içeriğine sahiptir Bu nedenle darbe sonucu su sızmaları oluşabilir

Tereyağı: Koku çekme özelliği çok yüksek olan bir üründür Dolayısıyla hava geçirmeyecek şekilde steçle sarılmalı ve hava geçirmez kapta saklanmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.