Ekmekteki Fazla Tuzun Zararı |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ekmekteki Fazla Tuzun ZararıEkmekteki fazla tuzun zararı Türk toplumunun ekmeği çok tükettiğini ve ekmekte tuz oranının yüksek olduğunu belirten uzmanlar, ekmekteki tuz oranının düşürülmesini öneriyor Ekmekteki tuz oranının hipertansiyon ve diyabetli hastalar için risk oluşturduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof Dr İlhan Satman, ekmekteki tuza dikkat çekti Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof Dr İlhan Satman, diyabet ve hipertansiyonlu hastalar için fazla tuz tüketiminin risk oluşturduğunu belirtti GÜNDE 6 GRAM TUZ YETER Diyabetle hipertansiyonun ilişkili olduğunu söyleyen Prof Dr Satman, ''Tuz, hipertansiyon gelişimiyle son derece ilişkili Günde 6 gram tuz tüketimi vücudun ihtiyacını karşılıyor Türk toplumu olarak yemekte çok tuz kullanıyoruz Yemekleri az tuzla pişirmek lazım, bununla hipertansiyonu önleyebilirsiniz'' diye konuştu Türk toplumunun ekmeği çok tükettiğini ve ekmekte tuz oranının yüksek olduğunu kaydeden İlhan Satman, şunları söyledi: HAZIR GIDALARDA TUZ ORANI YÜKSEK ''Birçok gıdada zaten doğal olarak tuz bulunuyor Biz tuzsuz yesek de bundan sağlımız zarar görmez Dernek olarak bu konuda bir çalışmamız vardı Bunu Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği'ne de gönderdik Ekmeğin tuz oranı konusunda bir çalışma yapılmalı Günlük 6 gram tuz tüketimi ideal Damak zevki açısından günlük 16-17 gram tuz tüketiyorsak onu birden 6 grama çekmek zor olabilir ama 10 grama çekmenin hiçbir sakıncası yok Toplumu az tuzlu yemeğe yavaş yavaş alıştırmak lazım'' Toplumda hipertansiyon görülme oranının yüzde 32'lerde olduğunu belirten ve hazır yiyeceklerdeki tuz oranının yüksekliğine dikkati çeken Prof Satman, ''Hipertansiyon oranımız yüksek Diyabetli hastalarda yüksek tansiyon oranı yüzde 60 Bu tür risk gruplarında tuz tüketiminin özellikle 6 grama çekilmesi önemli'' dedi |
|