Hangi Vitamin Neden Ne Kadar Alınmalı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Vitamin Neden Ne Kadar AlınmalıHangi vitamin neden ne kadar alınmalı Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği araştırdı, Newsweek açıkladı İşte 'Hangi rahatsızlıkta, hangi yaşta, hangi vitamin, ne kadar kullanılmalı?' sorularının yanıtlarıNewsweek dergisi, son sayısının kapağını beslenme şeklinin sağlık üzerindeki etkilerine ayırdı Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği'nin hazırladığı dosyada, vücudu sayısız hastalığa karşı koruyan vitaminlerin hangi besinlerde olduğu, ne dozda alınması gerektiği incelendi İşte o sonuçlar: B6 Vitamini Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini düşürür Dozu: 31-50 yaş: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg Kaynaklar: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz B12 Vitamini Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur Hafızayı güçlendirir Dozu: 31+: günde 2,4 mg Kaynak besinler: Et ve süt gibi hayvansal ürünler, güçlendirilmiş tahıllar C Vitamini Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır Dozu: 31+: 75-90 mg Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek Folik Asit Neye yarar?: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur Dozu: 31+: Günde 400 mcg Hamilelerde: 600 mcg Kaynak besinler: Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyu A Vitamini Bulgu ve endişeler: Görme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır Ancak fazlası kemiklere zarar verebilir Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararası birim), kadınlarda 2333 IU Kaynaklar: Havuç, tatlı patates ve mango D Vitamini Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur Yüksek dozda alındığında kolon, meme ve yumurtalık kanserini önlemeye yardımcı olur![]() Dozu: 31-50 yaş: günde 200 IU 51-70 yaş: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin E Vitamini Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir Prostat kanserine ve Alzheimer'a karşı korur Dozu: 31+: Doğal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar K Vitamini Neye yarar?: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korur Dozu: 31+: Günde 90-120 mcg (mikro gram)![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer Kalsiyum Bulgu ve endişeler: Kemikler için çok önemlidir Ancak bazı araştırmalar, çok yüksek dozda alınan kalsiyumla prostat kanseri arasında bağlantı olduğunu gösterdi Dozu: 31-50 yaş: günde 1000 mg 51+: günde 1200 mgKaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu Magnezyum Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basıncını düşürür Dozu: 31+: Erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller Potasyumele Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırır Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal Demir Neye yarar?: Kandaki oksijen akışını sağlar Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyacı olabilir Dozu: 31-50 yaş: Erkeklerde günde 8 mg, kadınlarda 18 mg Kaynak besinler: Et, tahıllar, yumurta, kabak çekirdeği, kepek ve ıspanak Selenyum Neye yarar?: Bazı kanser türlerinden korur Özellikle prostat kanseri riski taşıyan erkeklere faydalıdır Dozu: 31+: Günde 55 mcg Kaynaklar: Deniz ürünleri ve karaciğer
|
|
|
|