Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
azaltan, obezite, riskini, yiyecekler

Obezite Riskini Azaltan Yiyecekler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Obezite Riskini Azaltan Yiyecekler



Makarna ve bulgur, obezite riskini azaltıyor

Diyetisyen Prof Dr Ayşe Baysal, makarna ve bulgurun, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini düşürdüğünü belirtti
AA

KONYA - Prof Dr Ayşe Baysal, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneğinin, Türkiye Diyetisyenler Derneği ile birlikte hazırlayıp yayınladığı “Bilimsel Yönleriyle Makarna” adlı kitabında yer alan makalesinde, makarnanın beslenme ve sağlık açısından yararını anlattı

Makalede, sağlıklı beslenmede büyük önem taşıyan kompleks karbonhidratların kaynağının tahıllar ve kuru baklagiller olduğunu vurgulayan Prof Dr Baysal, makarnanın ise kompleks karbonhidratların en zengin kaynağı olduğunu bildirdi

Makarnanın, B12 dışında bütün B vitaminleri ve minerallerini içerdiğini belirten Prof Dr Baysal, ancak tam durum buğdayı irmiğinden üretilen makarnalardaki vitamin ve mineral oranının, kepeği ve özü ayrılmış irmikten yapılan makarnalardan daha yüksek olduğunu, tam buğday irmiğinden üretilen makarnaların diyet lifi için de en iyi kaynaklardan biri olduğunu bildirdi

Prof Dr Baysal, makarnanın çok az yağ içerdiğini, peynir yerine 2-3 kaşık önceden pişmiş mercimek ve biraz soğan kullanılması durumunda, makarnadaki diyet lif oranının artacağını vurguladı

“MAKARNANIN ŞİŞMANLAMA İLE İLİNTİSİ YOK”
Makarnanın hayvansal kaynaklı peynir, yumurta ve kıyma gibi besinlerle hazırlanması ya da bunlarla yapılan soslarla birlikte tüketilmesi halinde bitkisel besinlerde bulunmayan B12 vitamininin karşılanmasına katkıda bulunacağını ifade eden Prof Dr Baysal, şunları kaydetti:
“Sağlıklı beslenmeye örnek gösterilen Akdeniz beslenme biçiminin temel özelliği, tahıl, sebze, meyve, kuru baklagiller gibi ürünlerden zengin, doymuş yağ içeren kırmızı etten fakir olması ve görünür yağ olarak zeytin yağı kullanılmasıdır Örneğin, Doğu Akdeniz ülkelerinde bulgur, İtalyada makarna, ekmek dışında en çok tüketilen tahıl ürünleridir Makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini de düşürmektedir Bu veriler, uygun ve yeterli miktarda makarna yemenin, şişmanlamayla ilintisi olmadığını gösterir

Prof Dr Baysal, beyaz ekmek, beyaz un ve şekerden yapılan ürünler, patates ürünleri yerine, uygun sosla hazırlanmış makarna yenmesini önerdi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.