Yiyecek Alırken |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yiyecek AlırkenSolungaçları kırmızı olmayan, pulları dökülen, gözleri çökmüş balıktan uzak durun Tavuk alırken ise derisinin rengine bakın, sarı olmasın![]() ET VE ŞARKÜTERİ Yağsız etin besleyici değeri daha yüksektir ![]() Yağlı ördek ve kaz eti yerine hindi ve tavuğu tercih edin ![]() Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et satın alın Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin Derisi sararmış, kurumuş kümes hayvanı eti almayın![]() Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay saklanabilir ![]() Taze balığın solungaçları pembe ve parlak kırmızıdır, pulları yapışık, görünüşü diridir Bozulmamış ise gözleri parlak ve dışarı bombelidir![]() Beyaz veya açık renkli olan, tatlı su levreği veya dil balığı gibi balıklar, sert ve daha koyu renkli, uskumru, somon ve gibi balıklardan daha az yağ içerir ![]() SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörize/sterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır ![]() Pastörize şişe sütlerin kapakları açılmamış ve üretim tarihi ile satın alındığı tarih aynı veya çok yakın olmalıdır ![]() Pastörize edilmemiş sütler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır ![]() Kaynatılmış ve pastörize sütler cam kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 3 gün saklanabilir ![]() Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile aynı hacimde (taşmamalı) olmalıdır ![]() Peynirlerin yüzeyi kesildiğinde kuru, çabuk parçalanan ve dökülür özellikte olmamalıdır ![]() Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir ![]() Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir![]() YUMURTA Kabuğu temiz, kendisi iri olmalıdır Kırık ve çatlak yumurtalar alınmamalı![]() Yumurta, buzdolabının özel bölümüne sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir Bu şekilde 10 gün saklanabilir![]() Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre şeklinde sarmalanmıştır Kabuğu pürtüklüdür![]() Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır ![]() Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür ![]() Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar ![]() SEBZE VE MEYVE Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları daha iyidir ![]() Patates ve soğanlarda çimlenme ve yeşillenme olmamalıdır ![]() Şişmiş, paslı ve içindeki sıvıyı sızdıran konserveler alınmamalıdır ![]() Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, pörsümemiş ve sulu olanlarını seçin |
|
|
|