11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Genetik Profile Uygun Beslenmek
İnsanı bunlar öldürüyor
İnsanı öldüren şey yedikleri ya da genleri değil 
Amerikalı bilimciler insanı öldüren şeyin yedikleri ya da genleri değil, bunların karşılıklı etkileşimi olduğunda hemfikirler Diyete dayalı sağlıklı yaşam profilleri yerine genetik profile uygun beslenmek gerekiyor
Günümüzde sadece diyete dayalı sağlıklı yaşam tavsiyeleri neredeyse sona erdi
Amerikalı araştırmacılar artık hastaların “genetik profilleri” temel alınarak sağlığa yönelik risklerin çok daha iyi anlaşılacağı ve daha uygun “kişiye özel” beslenme planlarının üretilebileceği belirtti Bu çerçevede, bazı hastalardan brokoli yemeleri istenirken, diğerlerinden “çok daha fazla” brokoli yemeleri talep edilebilecek Tıpta çok yeni bir alan olan “beslenme genomikleri” besin ve genler arasındaki etkileşimi çözümleyerek nasıl daha sağlıklı olunacağına ışık tutmaya başladı
Oysa eski paradigmaya göre “iyi genler müdahale etmedikçe, kötü beslenme kalp-damar hastalıkları ve kansere yol açıyor”du Ancak yeni çalışmalar, bazı yiyeceklerin koruyucu ya da zararlı genleri harekete geçirirken, diğer yiyeceklerin bunlar üzerinde baskı kurduğunu gösteriyor
OBEZİTEYE GEN BASKISI
Alışılagelmiş beslenme tavsiyelerinin genel anlamda doğru olduğunu belirten uzmanlar, farklı ilaçların farklı insanlarda farklı tepkilere yol açmasının nedenlerini anlamaya çalışıyorlar Beslenme ve genler arasındaki ilişkinin çok karmaşık olduğuna dikkat çekilirken, örneğin 150 ayrı tip genin şeker hastalığının bir türüne ve 300 ayrı tip genin de obeziteye cesaret verdiği belirtildi
KİMİNE İYİ KİMİNE KÖTÜ
Çalışmalar sürerken haritanın parçaları da ortaya çıkıyor Örneğin, yeşil çayın içerdiği antioksidanlar, kalpdamar hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı önleyici güce sahip Ancak bu güç, bazı kadınlarda ve göğüs kanserine karşı kendini göstermiyor Güney California Üniversitesinin bir çalışmasına göre, bu, COMT adı verilen enzim üreten genden kaynaklanıyor COMTun daha az aktif olan bir türünü üreten kadınlar, göğüs kanserine karşı yeşil çaydan daha çok yararlanıyor Araştırmalar, farklı yiyeceklerin farklı genleri ve enzimleri farklı kişilerde farklı etkilediğini ortaya koyuyor
HÜCRELERİMİZDEKİ GİZLİ AZRAİL
California Üniversitesiínden Raymond Rodriguez, “Gittiğimiz yeri görüyoruz Tükettiğimiz yiyeceklerle ilgili tahminlerde bulunma işini artık aşıyoruz”dedi “Apo E” diye bilinen proteinin üretimini kontrol eden gen, kolestrol düzenlemesinde başaktör olarak görev yapıyor Bu genin E2, E3 ve E4 diye bilinen üç türü var En çok rastlanan türü E3 Ancak E2 türü yüksek olanların genelde kolestrol düzeyleri ortalamanın altında
Buna karşılık E4 türü, potansiyel bir azrail niteliğinde E4, beslenme ile gelen bütün risk unsurlarını daha büyük birer canavar haline getiriyor ve Alzheimer, kalp-damar ve şeker gibi hastalıkların kapısını aralıyor Uzmanlar, hastaların “genom profillendirmesi”temeline dayanan beslenme yöntemleriyle risk unsurlarına karşı daha iyi korunacağını ifade ediyorlar Boston Üniversitesinden Dr Victoria Herrera, “Hastalara sonuç vermeyen tavsiyelerde bulunmak, bizi birer yalancı yapıyor Genotip temelinde teşhis yaparak deneme- yanılmayla hataları aşabiliriz” dedi
|
|
|