Yılbaşı Günü Menüsü |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılbaşı Günü MenüsüYılbaşı günü menüsü Dr Burak Başarır'ın yılbaşı gecesine yönelik önerileri: * Güne mutlaka iyi bir kahvaltı ile başlayın * Gün boyunca bol miktarda sıvı alın * Öğle yemeğinde et, tavuk, balık, köfte yemeyin ve makarna veya çorba ile sebze yemeklerini mutlaka tercih edin * Öğleden sonra mutlaka bir veya iki ara öğün yiyin * Akşam yemeğinde her kadeh için bir büyük bardak su içmeye çalışın ve bunu yatana kadar sürdürün * Yemekte karbonhidrat (makarna, pilav, dolma, börek, kısır, patates, ekmek) ve meyve yemeyin * Bol salata, sebze ve protein türevleri (et, tavuk, hindi, balık, köfte, yoğurt) tüketmeye çalışın Örnek ara öğün mönüsü : 1500: Meyve 1700: Tost 1500: 10 tane badem 1700: Bir bardak süt |
Yılbaşı Günü Menüsü |
11-04-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılbaşı Günü MenüsüSağlıklı yılbaşı menüsü İnanması zor gelse de yeni yıl sofranız hem iştah açıcı hem de sağlıklı olabilir İşte diyetisyen Müge Arslandan yılbaşı menünüzü hazırlarken işinize yarayacak tüyolar: Yılbaşı sofralarında şarküteri ürünlerini mümkün oldukça az tüketiniz Bu besinlerin içeriğindeki doymuş yağ asitleri özellikle kalp damar sağlığını olumsuz etkiler Şarküteri ürünleri illa tüketmek istiyorsanız da beraberinde C vitamininden zengin yiyecekleri de bulundurun Şarküteri ürünlerinin içeriğindeki nitrit ve nitratın etkilerini minimuma indirmek için domates, limon, yeşil biber ve maydanozdan oluşan salata en uygun seçenek olacaktır • Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih ediniz Ancak yediğiniz miktarlarına ve pişirme şekline dikkat ediniz • Yağ tüketimini azaltınız Katı yağlar yerine sıvı yağları, özellikle zeytinyağını kullanınız • Yemeğinizi yavaş yavaş tüketiniz Hızlı yerken daha fazla insülin salgılanır, bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur • Kuruyemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli yere sahip besin maddeleridir Kuruyemişlerde bulunan tekli doymamış yağ asitleri ile bitkisel kolesterolü düşürür Ama aşırı tüketilmemelidir • Antioksidan etkisi bulunan meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir • Alkol kullanıyorsanız kırmızı şarabı tercih ediniz ve en fazla 2 kadeh tüketiniz • Çorba, sebze yemeği ya da cacığınızda 2-3 diş sarımsak tüketiniz Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir Kan damarlarını genişletir, kanın pıhtılaşma oranını azaltıp damar tıkanmasını önler • İki, üç yemek kaşığı kadar barbunya pilakisi, kuru fasulye ve nohut tüketiniz Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya hem çok besleyicidir, hem de kalp hastalıklarını ve kanserden koruyucu madde içerir Bu koruyucu maddelerden biri de diyet lifidir Diyet lifi, yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür; kan şekerinin yükselmesini, kabızlığı ve kalın bağırsak kanserini önler Yılbaşı için sağlıklı mönü önerileri: Yılbaşı Günün Menüsü Sabah Çay (şekersiz) 1 kibrit kutusu beyaz peynir Domates, salatalık 5–6 adet zeytin 1 ince dilim çavdar ekmek Ara 1 porsiyon meyve 1 kase yoğurt Öğle 1 kase çorba 6 yemek kaşığı sebze yemeği Salata (yağsız) 1 ince dilim çavdar ekmek Ara 1 porsiyon meyve 1 kase yoğurt Akşam 1 kase çorba Salata (yağsız) Hindi dolması 1 ince dilim çavdar ekmek Ara 1 porsiyon meyve Yılbaşı Mönüsü Başlangıç tabağı Somon füme Lakerda Dana jambon Yaprak sarması Beyaz peynir Kaşar peynir Patlıcan salata Haydari Domates-salata söğüş Ara Sıcak Karides güveç Sıcak pilaki Salata Özel doğa salatası Ana Yemek Palamut ızgara veya kestane iç pilavlı kuzu tandır Meyve/Dondurma Çorba Yılbaşı Menüsü Yaprak sarma Beyaz peynir Kaşar peynir Patlıcan salatası Domates, salatalık Sigara böreği Çorba, patates sufle veya su böreği veya peynirli sufle veya tavuk pate Hindi dolması Salata Meyve |
|