Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amasya, küçükkızılca, köyü, merkez, tanıtımı

Küçükkızılca Köyü Merkez Amasya Tanıtımı

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Küçükkızılca Köyü Merkez Amasya Tanıtımı

Küçükkızılca Köyü Merkez Amasya

Tarihi

GEYGEL' ler Türkmen Ulusunun en büyük boyundan birisidir TÜRKÇE den başka bir dil bilmedikleri, TOKAT yöresindeki Alevi Geygel Türkmenlerinin 25 ile 30 kelimelik bir gizli dillerinin bulunduğu kayıtlarda belirtilmektedir Sünni kesim Gegel tabirinin Alevi manasına geldiğini, Tahtacıların Gegel kelimesini Türkmen değil manasında kullandıklarını, Osmanlıda Kiğil veya Çiğil diye de adlandırılan Gegeller Kaşgarlı Mahmut'un eselerinde Buhara ve Argo ülkesinde Çadırda yaşadıklarını bilahare göçler yoluyla Anaolunun değişik yörelerine yerleştiklerini görüyoruz Köyün tamamı birbiriyle akraba olması lazım O köyü ilk oluşturan ise ÇORUM Gökçepınar köyünden daha sonrada Cevizli Köyüne gelip yerleşen Mahmut DEMİRCİ'nin kızkardeşinin evlenerek bahsedilen köye yerleşmesi ve çoğalması neticesinde meydana gelmiştir Mahmut DEMİRCİ'nin çocuklarının bu köyle irtibatları mevcuttur

Coğrafya

Amasya merkezine 35 uzaklıktadır

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedirBirde koyde metorolojı uzmanı vardır adı memet namı deger Partalcı senın gozlerının ıcıne bakarak havanın yarın nasıl olacagını soyler gercı pek dogru cıktıgı soylenemez ama olsun

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007 876

2000 644

1997 650

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon vardır cunku ben ınsaatında calıstım Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur sağlık evi var ama sağlık memuru yok Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com