Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinema, Müzik & Online Videolar > Radyo, Sinema ve Tiyatro

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düştü, film, maalesef, sayısı, seyircilerinin, sinemada, yerli

Sinemada Yerli Film Seyircilerinin Sayısı Maalesef Düştü

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sinemada Yerli Film Seyircilerinin Sayısı Maalesef Düştü

Sinemada yerli film Seyircilerinin sayısı maalesef düşt

Türk filmleri son dönemde izleyici rekorları kırdı Recep İvedik, Kurtlar Vadisi Irak, filmleri 4 milyonun üstünde seyirci bulurken GORA ve AROG 4 milyona çok yaklaştı

2008'de artan seyirci sayısı, sinema sektörünü 2009 gişe hasılatları için de büyük bir beklentiye sokmuştu, ama beklenen olmadı Seyircilerinin sayısı maalesef düştü Geçen yıl, vizyona giren 48 Türk filmini 22,6 milyon kişi izlemişti ve bu bir rekordu Bu yıl gösterime giren film sayısı 56 Seyirci sayısı ise şimdilik 16 milyona yaklaştı Bu arada bir hayal kırıklığı da yabancı filmler karşısında yaşandı Geçtiğimiz yıl yabancı film izleyici sayısına büyük fark atan Türk sineması, bu yıl yabancı filmlerin de gerisine düştü Bunca film çekilmesine rağmen izleyici sayısının neden düştüğünü oyuncu, yönetmen, yapımcı ve sinema eleştirmenlerine sorduk

Yönetmen, oyuncu ve eleştirmenler ne diyor?

Kalitesiz filmlerin sayısı arttı

Derviş Zaim (Yönetmen): Bana göre bunun iki sebebi var İlki, Türkiye'de ve dünyada yaşanan ekonomik kriz, ikinci kalitesiz filmlerin sayısındaki artış Seyirci kalitesiz filme gitmiyor Ekonomik alım gücü düşen insanlar da sinemadan vazgeçiyor

Televizyon starlarıyla film yapılmaz

Derya Alabora (Oyuncu): Son dönemlerde kalitesiz birçok film yapıldı Herkes bir film çekme merakında Kimse 'resim sergisi açayım' diye düşünmüyor Bunda bir gariplik var Sinema derin birikim ister Üzerinde yeterince çalışılmayan filmler kendini belli eder gişede Seyirci de tepkisini filme gitmeyerek gösteriyor Ayrıca, televizyon starlarıyla film yapılmaması gerektiğini de birileri lütfen görsün Sinema ve televizyon dünyası klasikleri uyarlama çabasında Eski bir roman, sinemada veya televizyonda ilgi gördü mü ardından diğer kanallar hücum ediyor eserlere Bu mantık sinemayı ve televizyonu geliştirmez Ne yazık ki taklitçi bir sinema ve TV dünyası oluştu

Mesleğimi bırakmayı bile düşündüm

Atilla Dorsay (Sinema yazarı): Bence bu düşüş çok hayırlı bir gelişme Belki insanlar bu tablodan sonra ayaklarını denk alır 40 yıldır severek yaptığım mesleğimi son dönemlerde piyasaya çıkan filmlerden dolayı bırakmayı düşündüm Bu, durumu ne kadar vahim gördüğümün göstergesidir sanırım Umarım bu tokat insanları biraz kendine getirir

Birçok film kişisel zevk için çekiliyor

Giovanni Scognamillo (Sinema yazarı): Yerli film sayısında garipsenecek büyüklükte bir artma var Bu, hiç sağlıklı bir durum değil Nicelik artarken, nitelik düşüyor Ayrıca, seyirci yeni yüzleri bilmiyor, dolayısıyla onların çektiği filmlere ilgi göstermiyor Bu sıkıntıların yaşanmaması için ünlüler geçiş sürecinde kaliteli iş yapma çabası içinde olmalı Benim gördüğüm birçok film kişisel zevkler için çekilmiş Bu yılın Türk sineması için çok önemli bir yıl olduğunu göz önünde bulundurmalıyız Filmler hasılat görmeyince, sponsordan bir daha destek alamaz Genç yönetmenler biraz sabırlı olsun Seyirciyi de düşünsünler

Bu yapılanlar sadece pişkinlik

Göksel Arsoy (Oyuncu): Bu durum beni şaşırtmadı Türkiye'de devletten ya da sponsordan destek bulan hiç çekinmeden film çekiyor Geçen gün bir galada, filmi nasıl bulduğumu sordular, cevap veremedim Küfürden geçilmiyordu Filmin yönetmeni ise gişe telaşı olmadığını söyledi Daha sonra takip ettim, gişe rakamları hüsran Bu yapılanlar sadece pişkinlik Bu mantık değişmeli Yoksa küfürle, günübirlik projelerle Türk sineması gelişmez Seyirci beğenmediği filmi izlemiyor

Seyirciyi yolunacak kaz gibi görenler var

Uğur Vardan (Eleştirmen): Sanırım yapımcılar, seyirciyi yolunacak kaz, sinemayı da çeşme akarken küplerin doldurulacağı bir mecra olarak görüyor Dolayısıyla akla ilk gelen ve parlak olduğuna inanılan fikirler, film olarak önümüze atılıyor Arka arkaya çekilen ipe sapa gelmez yapımlar, seyirciyi Türk sinemasından soğutmuş olabilir Zaten bu gişe meselesinde bütün bir sinemanın değil, öne çıkan filmlerin başarısından söz etmek mümkün Ayrıca yabancı sinema artık hem 3D teknolojisiyle donandı, hem de daha çok filmleri korsandan izlemeye alışkanlığı olmayan minik seyircilere sesleniyorlar Dolayısıyla, 'yerli-yabancı' savaşında, daha avantajlı cephelere sahipler gibime geliyor

Bilet ücretlerini de dikkate almak lazım

Murat Akdilek (Yapımcı/Fida Film): Seyirci sayısının düşmesi şaşılacak bir durum değil Bu işi ciddi bir şekilde yapanların beklentisi zaten o yöndeydi İzleyicimiz artık daha bilinçli Dünya neyi izliyorsa onu talep ediyorlar Sinema ücretleri de düşüş yorumlanırken göz önünde bulundurulmalı Yabancı film izleyici sayısı, Türk filmi izleyici sayısını geçebilir Son dönemde gösterime giren 6-7 yabancı filmin en az 1 milyon seyirciyi bulacağını düşünüyorum Yapımcılar seyircinin neyi istediğini daha iyi analiz etmeli

AYHAN HÜLAGÜ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com