Prof. Dr. Sinsi
|
Psikolojik Soruna Meditasyon
Psikolojik soruna meditasyon
Kundalini Yoga Eğitmeni Esra Banguoğlu anlatıyor
• Modern zaman rahatsızlıkları stres, depresyon ve fobilere, eski çağlardan günümüze uyarlanan spiritüel tekniklerle çözüm yolu arayanlar var
• Biz de deneyenlerden yola çıkarak bu arayışın nasıl sonuçlandığı araştırdık Ve gördük ki, Kundalini öğretisi altında her soruna özel bir meditasyon varmış 

Kundalini Yoga Eğitmeni Esra Banguoğlu anlatıyor
• Stres, depresyon, öfke sorunları, fobiler ve bağımlılıklar  Kundalini Yoga Eğitmeni Esra Banguoğlu, yasamımızın her evresinde, her an karşımıza çıkabilecek bu temel sorunlarla başa çıkabilecek en rahatlatıcı yöntemin meditasyon olduğunu söylüyor
• Ve Kundalini öğretisinde saydığımız bu sorunların her birine özel olarak karşılık gelen birer meditasyon olduğunu anlatıyor, Kundalini meditasyonlan, odaklanmanın yanı sıra nefes, ses titreşimi ve el hareketi teknikleriyle birlikte uygulanıyor Peki ama nasıl?
Strese karşı meditasyon
•Stresi bedenden ve çevremizi soran elektromanyetik (enerji) alandan atmak amacıyla uygulanıyor En az 40 gün boyunca günde 11 dakika uygulanması gerekliyor İsterseniz, 90 ya da 120 gün boyunca uygulayabilirsiniz
Nasıl uygulanıyor?
• Bağdaş kurup oturduğunuz halde ellerinizi "gyan mudra' (Başparmak ve işaret parmağı birbirine bakıyor Bu bilinçte bilgeliği ternsil ediyor Avuç içleri tavana doğru dönük) pozisyonuna getirin
• Gözler kapalı olduğu halde, iki kas arasındaki noktaya odaklanın Gözler kapalı olduğu halde yukarı bakrnanın yarattığı baskı beyinde bazı kimyevi akımları değiştiriyor Bu da daha meditatif hale gelmemizi sağlıyor
•8 kademede nefes almanız gerekiyor Diyaframdan nefes alarak karnımızın balon gibi şişmesini sağlayın ve sanki bir merdiven tırmanır gibi 8 kademede nefes alın Nefes verirken karnınızı içeri çekip, göbek deliğinizi omuriliğinize yaklaştınp bir kerede yavaşcça nefesi geri verin
• 11 dakika sonunda derin nefes alp 5 saniye boyunca tutun ve yavaşça verin Tekrar nefes alıp, bunu 15 saniye boyunca tutarken omuzlarınızı daireler halinde arkadan öne hızlı hızlı çevirin ve nefes verin Aynı hareketi tekrar edin Çoğunlukla stresi omuzlarda ve boyunda biriktiriyoruz Bu kasılma hali oksijenin ve prana denilen yaşam enerjisinin başımıza gitmesini kısıtlıyor Bu meditasyon yaşlanmayı geciktirme de faydalı  
Öfkeye karşı meditasyon
• Bu meditasyonun tam adı "İçsel öfkeyi kökünden yak" 40 gün boyunca uygulandığında kişiliğinizin değişmesine etki edecek kadar güçlü bir meditasyon olduğu söyleniyor
Nasıl uygulanıyor?
• Bağdaş kurup oturduğunuz halde; serçe, orta, yüzük ve baş, parmaklarınızı kapatıp, elinizi yumruk yaparak, işaret parmağınız gergin şekilde tavanı gösterecek şekilde pozisyon alın Kollarınızı iki yana doğru, gergin şekilde açın Omuzlar rahat, gözler kapalı halde ornuriliğinize odaklanın
• Şimdi dilinizi çıkartıp iki yanından kıvırarak içinize çekeceğiniz nefes için bir yol oluşturun Ağızdan nefes alın ve burundan verin Bu hareketi yapamıyorsanız ağzınızı açıp dişlerinizi sırıtma pozisyonunda birbirine kenetleyin ve bu şekilde havayı içinize çekip burnunuzdan verin
• Her iki teknikte de amaç soğuk havayı geniz bölgesinde hissetmek Bu nefesin adı Sitali Pranayama Yani Sitali nefesi Esra Banguoğlu; bu meditasyonda, el hareketlerini yapmasanız da, sadece bu nefes tekniğinin bile öfkeyi dindirmekte, sıcak havadan bunatma hissini azaltmakta hatta ilaç kullanmadan ateşi düşürmekte etkili olduğunu söylüyor Ona göre, Kundalini nefes teknikleri arasında bedenimizin ve sistemimizin saflaşrnasına en çok katkı sağlayan nefes tekniği de buymuş
•11 dakika boyunca bu hareketi ve nefes alıp vermeyi sürdürün Süre sonunda kollarımızı indirmeyin Bu sefer burundan derin nefes alıp 10 saniye tutun Nefes tutarken sanki çekiyorlarmış gibi kollarırmızı iyice esnetin Yine burundan nefes verin Bu işlemi üç kere tekrar edin Kollarınızı iki yana bırakıp uzanın ve 5 dakika dinlenin
Depresyona karşı meditasyon
• Çözemediğimiz duygusal travmalar ve enerji blokajları sonucu ortaya çıkan depresyona yönelik bu meditasyon 40 gün boyunca 11 dakika olarak uygulanıyor
Nasıl uygulanıyor?
• Bağdas, kurarak dik pozisyonda oturun Bağdaş kurmak bazı insanlara zor gelebilir Böyle bir durumda sandalyeye oturarak meditasyon yapabilirsiniz Aklınızdan çıkarmamanız gereken tek şey ornuriliği dik tutmak
• Ellerinizi avuç içleri birbirine 1 yapışık şekilde, göğüs hizasında birleştirin Serçe, yüzük ve orta parrnak kapalı, işaret ve baş parmaklar yukarıyı işaret edecek Şekilde pozisyon almalısınız Dirsekler yere paralel Gözlerinizi kapayın, üçüncü gözünüze odaklanın
• Mantra: 3 kere arka arkaya; "Wa hey guru" (Karanlıktan ışığa götüren şeyin kutlaması), 1 kere; "Wa hey jiyo" (Hiç bir şeye ihtiyaç duymayan saf neşeyi kutlamak) deyin Wa sesini karından, hey sesini kalp bölgesinden, guru ve jiyo seslerini dudaklardan çıkarmalısınız
• 11 dakika sonunda burundan derin nefes alın Tutabildiğiniz kadar tutup, tekrar burundan verin Bu nefes alıp verme işlemini üç kere tekrar edin Medittasyon sonunda sırt üstü yatarak 5 dakika uzanın
Fobi ve bağımlılık için
Her türlü fobi, kontrol etmekte güçlük çektiğimiz psikolojik takıntılar ile kahve, şeker, sigara, alkol, uyuşturucu gibi bağımlıklardan kurtulmak için yapılan bir Kundalini meditasyon tekniği 40 gün boyunca 11 dakika uygulanması gerekiyor
Nasıl uygulanıyor?
• Dik oturun ve omurillğinizi mümkün olan en dik pozisyonda tutun Parmaklar kapalı, sadece baş parmaklar açık ve gergin şekilde iki yönden şakaklarınızdaki çukur noktaya dokunup baskı uygulayın Gözleriniz kapalı ve üçünü gözünüze odaklanmış durumda olmanız gerekiyor
• Mantra: "Evrenin genel döngüsünü hatırlatan " Sa-ta-na-ma" (Sonsuzluk, hayat, ölüm yeniden doğuş ) Bunu, dişlerinizi sıkarak 3 kere söyleyin Bu çalışmamn amacını Banguoğlu şöyle açıklıyor; "Beyinde epifiz bezinin altında bir alan var Alışkanlıklarla ilgili bilgiler orada tutuluyor, Şakaklara ve dişlerle yapılan 40 günlük baskı bu alanı etkiliyor ve alışkanlıktan vazgeçmeye yardımcı oluyor "
• Bitirme aşamasında burnunuzdan derin nefes alıp, 10 saniye tutun ve yavaşça verin Bu işlemi üç kere tekrar edin Uzanarak 5 dakika dinlenin Bu meditasyonu da en az 40 gün, uygulamanız gerekiyor
• İlk günlerde 3 dakika ile başlayıp, ilerleyen günlerde 7 dakika, sonraki günlerde 20 dakika olarak uygulayabilirsiniz Daha etkili sonuclar elde etmek igin 90 gün hatta 120 gün boyunca da uygulayabilirsiniz
"Dönüşüm içimde başladı, çevreme yayıldı"
• Meditasyona en stresli olduğum dönemlerden birinde başladım Hayatımda köklü değişimler geçirdiğim bir zaman dilimiydi Önceleri etkisine pek de inanmıyordum açıkcası Yoganın ardı sıra ya da bağımsız olarak sadece meditasyon yapabiliyorsunuz İlk gün sonunda şaşırtıcı şekilde kendimi fazlasıyla iyi hissettim
• Daha sonraki günlerde hem kendime olan, hem de insanlann bana duyduktan güven geri geldi Stresle başa çıkamadığımız zaman çevrenize de bunu bulaştınyorsunuz ve insanlar birbirlerine olan içtenliklerini kaybediyorlar Dönüşümü kendi içimde meditasyonla başlattım ve benden çevreme de yayılıverdi "
"10 yıldır başaramadığımı başardım"
• "Yaşamımda çözemediğim problemlerle karşılaştığım her dönemde alkole kurtarıcı gibi sarılan biriydim Tarm bir alkol bağimlısı haline gelmesem de -zaten hangi alkolik bunu kabul ediyor ki?- belli dönemlerde dozu kaçıyordu ve günlük hayatım bu durumdan olumsuz etkileniyordu
• Bir arkadaşım ısranyla Kundalini meditasyona başladım ve birkaç hafta içinde sorunlar değil ama sorunları çözüm biçimim değişmeye başladı 10 yıldır başaramadığım şey gerçekleşti ve olayları geldiği gibi kabul edip bu sefer alkole sarılmamayı başardım Daha doğrusu içmeye ihtiyaç bile duymadım "
"İçinizdeki gücü ortaya çıkarıyor"
• "Dönem dönem depresyona giren ve yıllardır çeşitli terapi ve ilaç tedavilerini denemiş, kısmen fayda görmüş ama yan etkilerinden de çok çekmiş biriyim Kundalini meditasyon benim için yan etkisi olmayan bir kurtarıcı gibi İlk meditasyon yaptığımda neyle karşılaşacağımı bilemediğimden açıkcası korkmuştum
• Kendimle bu kadar net yiizleşebildiğim başka bir deneyimim olmadı Zaman içinde devam ettikçe içimdeki enerji yükseldi ve kendimi mutlu, güvende hissettiğimi fark ettim Sorun otarak adlandırdığım şeyler halen oldukları yerde duruyordu ama ben değişmiştim Meditasyon yapmak, başınıza ne gelirse gelsin hayata devam etme gücünü veriyor "
"Olaylara şefkatle bakıyorum"
• "İyi bir kariyerim olmasına rağmen hiçbir başarıdan tatmin olmadığımı, bu yüzden kendimi ve çevremdekileri suçladığımı, kırdığımı, kızdığımı en çok da kendimi yıprattığımı, aslında mutsuz olduğumu fark ettiğimde 30'lu yaşların ortasını geçmiştim Tesadüfen meditasyonla tanıştığımda ilk seanslarda yerimde duramıyor, odaklanamıyordum
• Bazen süreyi tamamlamak zor geliyordu bazen de sıkılıyordum Zihnim hemen devreye giriveriyordu Ancak nefes egzersizlerine ve mantralara devam ettikçe bir dönüşüm başladı Herkesi, özellikle kendimi fazlasıyla katı eleştirdiğimi, şefkat göstermediğimi fark ettim Önce içimdeki negatif duygu ve dürtüler su yüzüne çıktı, sonra yerlerini şefkat ve sevgiye bıraktı
|