|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
açısıdogan, anne, babalar, bakıs, cuceloglu, farklı, için |
![]() |
Anne Babalar İçin Farklı Bir Bakıs Açısı-Dogan Cuceloglu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anne Babalar İçin Farklı Bir Bakıs Açısı-Dogan CucelogluBir gun seminere baslamadan once kisa boylu guler yuzlu birisi geldi, Hocam elinizi opmek istiyorum, dedi ![]() Ben el opturmekten pek hoslanmadigim icin, yanaktan opuselim, dedim, opustuk ![]() - Hayrola, neden elimi opmek istedin? - Hocam, uc yil once sizin bir seminerinizi katildim ![]() ![]() size tesekkur etmek istiyorum; onun icin elinizi opmek istedim ![]() - Ne oldu, nasil oldu? - Uc yil once sirketimizin organize ettigi iki gunluk bir seminerde bizimle beraberdiniz ![]() “Bir insanin anavatani cocuklugudur ![]() ![]() Bir annenin, bir babanin en onemli gorevi, cocuklarinin cocuklugunu doya doya yasamasina olanaklar yaratmaktir ![]() Bir sure sustu, bir sey hatirlamak ister gibi dusundu, sonra konusmaya devam etti: - Hatta daha da ilerisi icin soylediniz; dediniz ki, “Bir ulusun en onemli gorevi cocuklarinin cocuklugunu doya doya yasamasina olanaklar yaratmaktir ![]() Ben bir baba olarak cocugumun cocuklugunu doya doya yasamasina firsatlar yaratiyor muyum? Boyle bir sorunun o zamana kadar hic aklima gelmedigini fark ettim ![]() ![]() Benim yaptigim sanirim bircok babanin yaptiginin aynisiydi ![]() benden kacmaya calisiyordu ![]() - Hayir, neden? - Cunku onu gorunce hemen su soruyu soruyordum ![]() daha da sIkistirinca, hayir anlamina gelen, “cik” sesini cikariyordu ![]() ![]() Aramizda surekli tartismalar, surtusmeler olusuyordu ![]() ![]() Burada biraz sustu, soluklandi ![]() ![]() Sonra konusmaya devam etti: - Ben sizin seminerinizden ciktiktan sonra dusunmeye basladim ![]() ![]() Seminer icin geldigim Istanbuldan calisma yerim olan Kayseriye gidinceye kadar dusundum; otobuste butun gece dusundum ve sonra kendi kendime dedim ki, esimle konusayim, biz birlikte bir karar alalim ![]() ama doya doya cocuklugunu yasasin ![]() - Radikal bir karar! - Evet, ucta bir karar, ama bu karar icime cok iyi geldi, Hocam ![]() ![]() Ben eve gelince esime dedim ki, hadi gel otur, konusalim ![]() cocuklar yatti biz konusmaya devam ettik ![]() boyle boyle boyle diye izah ettim ona ve en nihayet dedim ki, ya benim gonlumden ne geciyor sana soyleyeyim ![]() Bizim oglumuz var ya bizim oglumuz, o isterse bes yil sinifta kalsin, ama cocuklugunu yasasin! Simdiye kadar onun cocuklugunu yasamasiyla ilgili pek bir caba gostermedik, bir bilinc gostermedik, oluruna biraktik ![]() ![]() - Esiniz ne dedi? - Hocam biliyor musun ne oldu? - Ne oldu? - Karim hayretle bana bakti ve dedi ki, “Bu ne bicim seminer be! Kim bu adam? Oyle sey mi olur; yok bizim ki cocuklugunu yasayacakmis! Bizim cocuk cocuklugunu yasarken oburkuler siniflarini gececek ilerleyecek! Oyle sey olmaz ![]() - Anliyorum; anne olarak cocugunun geride kalmasini istemiyor, kaygilaniyor! - Fakat hocam ben pes etmedim, birakmadim, mucadeleye devam ettim ![]() karimla konustum ![]() ![]() - Pes etti, yani ![]() - Iste onu dedigi gunun sabahi esofmanimi, ayakkabimi soyle kapinin yanina biraktim ise gittim; isten donunce oglumun gozune baktim ve dedim ki, oglum bugun doya doya oynadin mi? Bana hayretle bakti ve “Hayir!” anlamina gelen “cikk” dedi ![]() ![]() Esofmanimi giydim, ayakkabimi giydim, onunla beraber sokaga ciktik ![]() Pencereden arkadaslari bakiyorlarmis, onlar da sokaga ciktilar; birlikte sokakta oyun oynadik ![]() Aksam saat altidan sekiz bucuga kadar sokaktaydik ![]() beraber banyoya girdik, dus yaptik ![]() her gun onunla oynamaya basladim ![]() ![]() Yedi gun sekiz gun sonraydi galiba, bir gun banyodan cikarken onu kuruluyorum havluyla, kolumu tuttu, bana dondu ve dedi ki, baba ya, ben seni cok seviyorum ![]() konusamadim ![]() ![]() Dusundum, simdiye kadar hic soylemediginin farkinda degildim; belki omur boyu soylemeyecekti ![]() “Ne buyuk tehlike!” diye dusundum ![]() Omur boyu onun bana bu cumleyi soylemediginin farkinda olmayacaktim ![]() - Demek farkina vardin, seni kutlarim ![]() farkinda olmadigi gizil, ortuk ama onemli bir tehlike! - Icimde bir sukur duygusu, havluyla cocugumu kuruladim ve giydirdim ve artik her gun oyun oynamaya devam ettik ![]() okula davet etti ![]() “Sizin oglunuz akilli bir cocuk, ama odevleri kargacik burgacik yaziyor, dikkat etmiyor ![]() Sinifta arkadaslarini rahatsiz ediyor, onlari itiyor kakiyor, lutfen onunla konusun ![]() Odevlerine ilgi gosterin, sinifta arkadaslarini rahatsiz etmesin ![]() ![]() O nedenle ogretmen bulusmasina gitmekten cekiniyordum ![]() hadi okuldaki bulusmaya beraber gidelim! Yok, dedi, sen tek basina gideceksin, ben gelmeyecegim ![]() - Esiniz gelmek istemedi! - Hayir istemedi ![]() ![]() Ben yalniz gittim ve diger veliler geldikce sira bende oldugu halde siranin arkasina gectim, siranin arkasina gectim ki baska kimse olmadan ogretmenle konusayim, diye ![]() Mahcup olacagimi dusunuyordum ![]() ![]() En nihayet butun veliler ogretmenle konusmalarini bitirip gittiler ![]() Ogretmenin karsisina gectim, bana bakti gulumsedi, "siz ne yaptiniz bu cocuga" dedi ![]() Hic cevap vermedim, onume baktim ![]() ![]() “Cok mu kotu hocam?” diye sordum ![]() Gulumsedi, hayir, kotu degil, dedi ![]() tam istedigim ogrenci oldu ![]() - Herhalde bir baba olarak cok mutlu oldunuz? - Hocam biliyor musunuz ogretmenin karsisinda aglamaya basladim ![]() icimden, vay evladim, biz sana ne yaptik simdiye kadar, duygusu vardi ![]() Eve geldim, karim yuzume bakti, gozlerim aglamaktan kipkirmizi ![]() “O kadar mi kotu?” diye sordu ![]() Ona da cevap veremedim Hocam, ona da cevap veremedim! Agladim ![]() ![]() Hocam onun icin sizin elinizi opmek istedim, tesekkur ediyorum ![]() Benim oglumun ve onun kucugu kizimin hayatini kurtardiniz ![]() Ailemin mutlulugu kurtuldu ![]() ![]() Anavatani mutlu olan bir cocuk calismasini, okulunu her seyini butun gucuyle yapar ve orada basarili olurmus ![]() “Gel seni yeniden kucaklayayim!” dedim ![]() ![]() “Cocuklar gulsun diye!” yasayalim ![]() ![]() Cocuklar gulerek, oynayarak buyurse, sonunda buyukler guler ![]() Buyukler mutlu olup gulumseyince tum ulke, tum insanlik guler ![]() Cocuklarin gulmesine hizmet veren herkese selam olsun! Dogan CUCELOGLU ![]() |
![]() |
![]() |
|