![]() |
Etkili Öğretmenin Yolları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etkili Öğretmenin YollarıETKİLİ ÖĞRENME "Galiba sınavdan kötü not alacağım, ben niye başarısız oluyorum?" AKTİF ÖĞRENCİ DÜŞÜNSEL ÖĞRENCİ Bilgiyi, fikirlerini diğerleriyle paylaşıp tartışmalara katılarak ya da uygulamalar yaparak öğreniyor ![]() Öncelikle bilgi üzerine tek başına sessizce düşünmeyi tercih ediyor ![]() "Hadi deneyelim ve nasıl işlediğini görelim ![]() "Öncelikle bilgi hakkında etraflıcadüşünelim ![]() Grup çalışmalarına yatkın ![]() Yalnız çalışmayı tercih ediyor ![]() Not alarak ders dinlemeyi sevmiyor Aktif öğrencilere nazaran daha iyi not tutuyor ![]() Öğrencinin konuşup hareket ettiği dersler Öğrencinin izleyip dinlediği dersler ![]() 2 ![]() DUYUMSAL ÖĞRENCİ SEZGİSEL ÖĞRENCİ Kanıtlanmış gerçeklikleri öğrenme eğiliminde oluyor ![]() Farklı olasılık ya da ilişkileri keşfetme eğiliminde oluyor ![]() Soruları iyi çalışan yöntemler üzerinden çözmeyi seviyor ve beklenmedik sorulardan hoşlanmıyor ![]() Tekrarları sevmiyor, yeni şeylerin peşinden gidiyor ![]() ![]() Ayrıntılar konusunda sabırlı ve laboratuar çalışmalarını seviyor ![]() Yeni kavramları kapmakta başarılı ve matematiksel formüllerle sıkıntı yaşamıyor ![]() Uygulama yapma eğiliminde ve dikkatli ![]() Hızlı çalışmayı seviyor ![]() Gerçek dünyayla ilişkili olmayan derslerden hoşlanmıyor ![]() Fazla ezber ve alışıldık hesaplar gerektiren derslerden hoşlanmıyor ![]() Gerçeklere dayanan dersler ![]() Kavramsal, teorik dersler ![]() 3 ![]() GÖRSEL ÖĞRENCİ SÖZEL ÖĞRENCİ Resim, diyagram, grafik ve ifadeleri tercih ediyor ![]() Yazılı ve sözlü tanımlamalar ila gösteri sunumlarını tercih ediyor ![]() 4 ![]() TÜMEVARIMCI ÖĞRENCİ TÜMDENGELİMCİ ÖĞRENCİ Bilgiyi, her biri birbirini izleyen, doğrusal nitelikli nedenselliklerle değerlendirmeyi tercih ediyor ![]() Bilgiyi, parçaları karışık alarak ve bütünsel değerlendirmeyi bağlantıları bir anda görmeyi seçiyor ![]() Özelden genele gelişen sunumları tercih ediyor ![]() Genelden özele giden sunumları tercih ediyor ![]() Soruları mantıksal aşamaları bir bir geçerek çözüyor ![]() Eğer ki genel resmi edinebildiyse, soruları bir anda çabucak çözüyor ![]() zorlanıyor ![]() Biliyor muydunuz ??? Yapılan bir araştırmaya göre öğrenciler; Okuduklarının 10% unu; İşittiklerinin 26% sını; Gördüklerinin 30% unu; Görüp işittiklerinin %50 sini; Söylediklerinin 70% ini; Yaptıkları şey konusunda söylediklerinin 90% ını akıllarında tutuyor Felder Modeli Başarı İçin Öğrencilere Ne Öneriyor? Aktif Öğrenciler: Eğer ki tartışma ve problem çözme aktivitelerinin az yapıldığı bir sınıfta öğretim görüyorsanız, kendi içinizde küçük gruplar oluşturarak ders konularını sırayla birbirinize anlatabileceğiniz öneriliyor ![]() ![]() Düşünsel Öğrenciler: Gelen yeni bilgiler üzerine düşünmeye zamanınızın olmadığı bir sınıfta öğretim görüyorsanız bilgileri yalnızca okuyup ezberlemeniz değil çeşitli zaman aralıklarıyla tekrarlar yaparak olası soru ve uygulamalarına dair düşünmeniz öneriliyor ![]() ![]() Duyumsal Öğrenciler: Duyumsal öğrenciler bilgiyi en iyi gerçek dünyayla bağdaştırdıklarında anlayabiliyorlar ![]() ![]() ![]() Sezgisel Öğrenciler: Özellikle de ezber ve formüller üzerinden giden bir dersteyseniz, konular arasındaki bağlantıları bulmanız ya da öğretmene sormanız tavsiye ediliyor ![]() ![]() ![]() Görsel Öğrenciler: Eğer ki görsel bir öğrencisiyseniz konuyla ilgili diyagramlar, şemalar, fotoğraflar ve daha pek çok görsel materyaller bulmanız öneriliyor ![]() ![]() ![]() Sözel Öğrenciler: Konuyla ilgili kendi cümlelerinizle özetler ve konu planları çıkarmanız öneriliyor ![]() ![]() ![]() Tümdengelimci Öğrenciler: Ayrıntılara girmeden önce genel resmi yakalayabilmeniz gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Tümevarımcı Öğrenciler: Bütüne adım adım yaklaşmayı tercih eden bu öğrencilerin doğrusal nedensellik barındıran mantıksal konu şemaları çıkarabilecekleri öneriliyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|