![]() |
Beden Dili Psikolojiye Nasıl Yansır ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beden Dili Psikolojiye Nasıl Yansır ?Beden Dili Psikolojiye Nasıl Yansır ? Her hareket bir mesaj taşır ![]() ![]() ![]() -Beden dili ne zaman devreye girer? Beden dilinde en önemli nokta bilgi akışının sürekli oluşudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan hayatı boyunca çoğunlukla farkında olmaksızın günlük beden dilini son derece etkili olarak kullanır ![]() ![]() -Beden dili bir ifade biçimidir diyebilir miyiz? Tabii ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -İnsanların “bana bu kişi güven verdi” dediğinde bu kanaati beden dili mi oluşturmaktadır? İletişim kurduğumuz kişilerle ilgili düşüncelerimizin oluşmasında beden dilinin rolü büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dili mi ifade bakımından daha güçlüdür sözel dil mi? Bir söz aktarark cevaplayayım sorunuzu… “Ruhun gizemi bedenin hareketleri ile açığa çıkar” der Michelangelo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Düşüncenin hızına dil yetişemez deriz ![]() Evet bunu rahatlıkla söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Doğru kullanılmasının esasları nelerdir peki? Beden dili gelişi güzel bir şey değildir belli kuralları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() -Örnekleyebilir miyiz? Elbette ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dilinin öğrenilmesi ve doğru kullanılmasında yaş faktörü önemli midir? Hayır ![]() ![]() ![]() -Beden dili denildiğinde ne anlaşılması gerektiğini alanı daraltarak biraz daha somutlaştırabilir miyiz? Beden dili derken aklımıza gelmesi gereken şey şunlardır: Beden duruşu jestler mimikler göz teması başın kullanımı ayakların kullanımı oturma biçimi oturmak için seçilen yer mesafe giyim kullanılan aksesuarlar bakım ve makyajdır ![]() -Daha önce ilk intihanın önemine dikkat çekmiştiniz ![]() İnsanların birbiri ile karşılaştıkları ilk 30 saniye çok önemli ![]() ![]() -Beden dilinde bulunan yer ve zamanın önemi nedir? Çok önemli… Davranışlarımızı jest ve mimiklerimizi tam yerinde ve zamanında kullanırsak bir anlam kazanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dilinin kullanılması kişiden kişiye değişir mi? Evet değişir ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dilinin kullanımında kişiliğin önemi var mıdır? Tabii ![]() ![]() -Dil konuşur beden onu onaylar beden konuşur dil onu tasdik eder ![]() Bedenimiz ile dilin dışarıya her zaman aynı mesajı verdiğini söyleyemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dilini daha iyi ve doğru kullanan meslekler hangileridir? Son dönemde çok farklı mesleklerde değişik sektörlerde ve özellikle büyük şirketlerde yöneticiler iş verimliliği adına çalışan personelinin kişisel gelişimine önem vermekte ve bu çerçevede beden dili konusunda eğitim almalarını sağlamaktadır ![]() ![]() ![]() -Beden dili verilen mesajın ne kadarını oluşturuyor? Beden dili insanlık tarihi açısından en eski iletişim aracı olup duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır ![]() ![]() -Beden dilinin yanlış kullanılması ne gibi kazalara sebebiyet veriyor? Örneğin karı koca arasında? Beden dilinin yanlış kullanılması veya karşı tarafın yanlış anlaması evde okulda iş hayatında tatilde yani her ortamda sıkça görülebilen bir durumdur ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın: Artık bana hiç dokunmuyor ![]() Erkek: Dokunursam gene seks istediğimi düşünecek ve beni reddedecek ben en iyisi televizyon seyredeyim ![]() Kadın: Şimdi de televizyonu açtı bu kesin beni sevmiyor yüzsüzlük etmeyim gidip yatayım ![]() Erkek: Bu saatte yatılır mı bu kadının bana tahammülü yok ![]() -Beden dilinin sezgisel bir yanı var mıdır? Yani muhatap olunan kişiye göre bir düzenleme yapılıyor mu? Yapılır evet ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dili kişinin duygu ve düşüncesini ne kadar yansıtabilir? Beden iç dünyayı saran bir eldivendir ve duygular düşünceler beden dili ile anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() -Peki kişideki duygu durum değişiklikleri beden diline yansır mı? O andaki duygumuz neyse yüzümüzdeki mimiklerle ellerimizle bacaklarımızla duruşumuzla bu duygularımızı dışarıya veririz ![]() ![]() -Savaşçılar kovboylar sanırım yüzlerindeki ifadeyi iyi gizleyenlerdendir ![]() Evet öyle ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dilinin eğitimde kullanılmasını gerekli görür müsünüz? Bunun ne gibi yararları olur? Eğitimde beden dilinin önemi iletişimde beden dilinin önemi kadardır ![]() ![]() ![]() Siz benim için önemlisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca öğretmenlerin öğrencilerinin beden dili aracılığı ile verdikleri mesajları iyi okumaları gerekir ![]() ![]() -Kadınlarda ve erkeklerde beden dilinin kullanım farkı var mıdır? Kadın ve erkek beden dili çeşitli nedenlere bağlı olarak farklılık gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bir tehlike anında korkan kişi beden dilini kullanarak bunu gizleyebilir mi? Beden dili duyguları ele verir ancak hangi belirtilerin hangi duyguyla eşleştiğini söylemek zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kişinin çok ani ve şiddetli korku yaratan durumlarda korkusunu beden dili ile gizlemesi çok zor ![]() ![]() ![]() ![]() -Beden dilini kullanmada kişiler arası mesafelerin önemi var mıdır? Yakınlık isteği içinde olmayan kimse ise rahatsızlık duyar ve savunucu olur ![]() ![]() ![]() İnsanın psikolojik korunma sınırı 0 - 35cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|