![]() |
Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl ili, doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ, güneyde ise Diyarbakır ili ile çevrilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bingöl'ün en önemli akarsuyu, Fırat'ın başlıca kollarından biri olan Murat Irmağı'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovalar, il alanı içerisinde çok az bir yer tutmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bingöl'de pek çok küçük göl vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bingöl'ü de içine alan bu bölge, MÖ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski adı Çapakçur olan yerleşim 1848'de Diyarbekir sancağına bağlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bingöl'de bulunan eserlerin çoğu Urartılara aittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)![]() YÜZEN ADA: Solhan İlçesine 5 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNEŞİN DOĞUŞU: Dünyanın ilginç yerlerinden biri olan, Bingöl ili Karlıova ilçesinde bulunan 3250 m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KRAL KIZI KALESİ: Genc ilce Merkezinden 2 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYAK EVI: Bingol - Elazig karayolu uzerinde yolcati koyunde olup, Bingole 22 km uzakliktadir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEBETERİAS KALESI : Murat vadisi uzerinde, Bingol Il merkezinden 18 km ![]() ![]() ![]() CIR SELALESI: Uzundere köyünün adini aldigi derenin, Cir tasi adi verilen 100 m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ICMELER : Bingol- Genc karayolunun 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESIRE YERLERI : Bingolun en onemli mesire yerlerinden baslicalari sunlardir; Soguk cesme, Erentepe köyünde bulunan Arzek cesmesi, Celal cesmesi, Kurtulus, Sismanturk cesmesi, Solhanda Hamit cesmesi, Balpinar cesmesi, Seyh Ahmet deresi, Gayt Deresi, Birlik tesisleri, Capakcur vadisi ve Mirzan köyüdür ![]() ATA PARK: Bingol'e 10 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KIGI KALESI : Kigi Ilcesinin kuzeydogusunda olup, Bizanslilar zamaninan kalmistir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Sözlü Tarih Kral kızı söylencesi:Efsaneye göre kralın kızı Bingölün Koğ Tepesinde günümüzde yıkınıtı olarak duran kaleyi ,nişanlısı için ölen kızı için yaptırmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sofi Selimin ineği ortadan kaybolmuş,Selim ineği araya araya dağlara çıkmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karakoyun söylencesi: Anadoluda yaygın olan bu söylenceye göre Olayın Bingölde geçtiği söylenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun Hasan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan ,ordusuyla Mik-Bulak (Bin-Pınar) denen göller başında konaklamış ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Cami ve Mescitleri Cumhuriyetin ilanından sonra Eski Bingölün bulunduğu Çapakçur Deresinin kenarına bir cami yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halkın maddi katkıları ve devletin de yardımıyla Karlıova,Genç, Solhan ve Kiğı ilçelerine yeni camiler yapılmıştır ![]() ![]() Kiğı Camisi (Kiğı) Kiğı ilçesinin en eski eserlerinden Kiğı Camisi, minaresi üzerindeki bir yazıttan Bayındırlı (Akkoyunlu) Fahreddin Kutluk Beyin oğlu Pir Ali Bey tarafından l401-1402 yılında yaptırılmıştır ![]() ![]() Caminin minberini Hacı Recep Bey isimli bir sanatçı yapmıştır ![]() Dikdörtgen planlı cami çeşitli onarımlar nedeniyle günümüze orijinal durumu ile gelememiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Cami l734de Hacı Süleyman,1767de Halil Bey,1794 de Kiğı Mirlivası Mehmet Paşa onarmıştır ![]() Caminin avlusunda Kiğı eşrafından Hacı Mehmet Efendinin mezarı bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Kaleleri Kığı Kalesi (Kığı) Bingöl, Kiği ilçesinin güneydoğusunda yer alan Kiği Kalesi kayalıklar üzerinde, Peri Suyuna bakan yamaçlarda kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Erzincan Tarihinde bu kalenin İranlıların hücumlarına uğradığı, kaleyi ele geçiren İranlıların burada yaşayan halka eziyet ettikleri, evlerini yıktıkları, erkeklerin çoğunun öldürüldüğü yazlıdır ![]() ![]() Kığılı Kalesi içerisinde yapılan kazılarda , sur duvar kalıntıları, çeşitli ev kalıntıları ile çeşitli süs eşyaları ve günlük yaşamda kullanılan kap kaçak parçaları bulunmuştur ![]() Bingöl Sebitarius Kalesi (Merkez) Sebitarius Kalesinin kesin olmamakla beraber Urartular zamanında yapıldığı söylenmektedir ![]() ![]() Kral Kızı Kalesi (Dara-Hini) (Genç) Kral Kızı Kalesinin Pers hükümdarı Daraus tarafından yapıldığı sanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüze pek az kalıntısı elen kalenin yöreye hakim bir kralın kızı adına yapıldığı sanılmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Mağaraları Çiçektepe Köyü Mağarası (Kiğı) Bingöl, Kiğı ilçesinin Çiçektepe köyünde, Sivri Dağı'nın eteğinde, eğimli bir arazide Çiçektepe Köyü Mağarası bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Zağ Mağarası Bingöl, Murat Nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında sarp bir kayalıkta bulunan Zağ Mağarasının, Murat Nehri'ne bakan tarafı yerden 200-300 m ![]() ![]() Mağara, üç katlıdır ve her katında 26 oda bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Kalkanlı Köyü Mağaraları Bingöl, Yayladere ilçesine bağlı Kalkanlı Köyü yakınlarında bulunan Kalkanlı Mağaraları doğal kayaların oyulmasıyla ilginç bir görüm kazanmıştır ![]() ![]() Kübik Mağarası (Karlıova) Bingöl, Karlıova ilçesinin Kübik Köyü yakınlarındaki Kübik Mağarasıınde Paleolitik ve Neolitik ve Tunç Çağına ait izler bulunmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Türbe ve Kümbetleri Bingöl merkezi ile Kiğı,Karlıova ve Solhan ilçelerine bağlı köylerde türbeler bulunmaktadır ![]() ![]() Kümbet (Genç) Bingöl Genç ilçesinde, 3 km ![]() ![]() ![]() ![]() Dıştan sekizgen planlı türbe içten yuvarlak bir plan göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Kaplıca ve İçmeleri Bingöl Kaplıcaları Bingöl, Karlıova ilçesine 20 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçmeler Bingölün Genç ilçesinde karayolunun 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Kiliseleri Bingöl Kiğı ilçesinde iki kilise kalıntısı bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Mürsel Paşa Anıtı Kiğı İlçesinin Çanakçı Köyünde bulunan Mürsel Paşa anıtı Osmanlı-Rus savaşı sırasında Karlıova yöresinde Bingöllü milis şehitleri anısına dikilmiştir ![]() ![]() Bingöl Çeşmeleri Bingöl Çeşmeleri Adaklı Çeşmesi (Adaklı) Adaklı ilçesindeki çeşmenin Akkoyunlular zamanında yapıldığı sanılmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl Tanıtım (Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İçilir)Bingöl Doğal Güzellikleri Bingöl Yüzen Ada (Solhan) Bingöl Solhan ilçesinin Hanzarşah Köyü, Aksakal Göl Mezrasındaki adanın turizm yönünden büyük önemi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sülbüs Dağı (Yaylıdere) Bingöl,Yaylıdere ilçesinin kuzey batısında bulunan Sülbüs Dağı volkanik bir dağdır ![]() ![]() ![]() Sülbüs Dağının ismi çeşitli söylentilere karışmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çır Şelalesi (Uluca) Bingöl ,Uluca ilçesi Uzundere Köyünün ismini aldığı derenin, Büyük Çır Taşı adı verilen ve 100 m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|