Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
artvin, kültürü, mutfak, tanıtımı

Artvin Mutfak Kültürü Tanıtımı

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Artvin Mutfak Kültürü Tanıtımı



Artvin Mutfak Kültürü

Yemek Kültürü:

Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yapılmaktadır Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir

Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir

Çorbalar,

Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler,

Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler,

Hamur işleri,

Et ve et yemekleri,

Ve Tatlılar çeşitlilik içinde üretilmektedir

Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir

Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir

Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir

Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır

Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır

Kafkasların Lezzeti Artvin Mutfağında

Karadenize kıyısı olan en doğudaki ilimiz Artvin, yeşil ve mavinin en güzel tonlarının buluştuğu bir cennet parçası Çay, fındık, pirinç, mısır, karalâhana ve hamsi Artvin damak tatlarının en belirgin unsurları Birbirinden lezzetli yöreye has yemeklerde hem Karadeniz Bölgesinin hem de Kafkasların izlerini görmek mümkün Artvinde mısır ekmeğinin tadı ile tandır ekmeğinin lezzeti birbirleriyle yarışır Artvin, çorbalarıyla da kendine özgü bir mutfaktır

Beyaz lahanadan yapılan lahana çorbası, gendima adlı süt çorbası, yoğurttan yapılan nişoş, ısırgan otunun en lezzetli hali diyebileceğimiz çinçar ve daha birçok yöresel çorba ile Artvin mutfağı çorba severler için zengin seçenekler barındırır

Damaklarda unutulması imkânsız tatlar bırakacak Artvin yemeklerinin sırları biraz da bu yaylaların eşsiz dokusunda yetişen bitkilerin, kullanılan etlere kadar işleyen aromalı tatlarında gizli Artvini değerli kılan bir diğer gastronomi hazinesi de yöreye özgü bir arı ırkı olan Kafkas arısının ürettiği bal

Kafkas arısı, uzun hortumlu diliyle çiçeklerin en derin noktalarındaki nektara ulaşabilen bir arı ırkı Kaçkar Dağlarının endemik çiçekleriyle bezeli zengin bitki örtüsünden topladığı polen ve nektarin ile ürettiği yüksek aromalı ve lezzetli bal, dünya çapında tanınıyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.