Boğazkale / Çorum |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Boğazkale / ÇorumBoğazkale Boğazkale ilçesinin tarihi M Ö 5000 yıllarına kadar uzanır İlçe merkezinin hemen yanı başında bulunan ve Hitit İmparatorluk başkenti olan Hattuşa ve Hattuşanın görkemli açık hava tapınağı Yazılıkaya ilçenin belli başlı tarihi mekanlarıdır![]() ![]() Cumhuriyetin ilk yıllarında adı Boğazköy iken, 1936 yılında ismi Boğazkale olarak değiştirilmiştir 1967 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1987 yılında Sungurludan ayrılarak ilçe yapılmıştır![]() Coğrafi Yapısı Yüzölçümü 260 km² , rakımı 1 036 m , yıllık ortalama yağış 490,3 mm dir Bitki örtüsü genellikle steplerdir En önemli akarsuyu Budaközü çayıdır![]() İlçe de karasal iklim hakimdir İlçenin toplam arazisi 22 902 ha , orman arazisi 6 165 ha , çayır alanı 23 ha , mera alanı 3 784 ha , tarla arazisi 12 110 ha dır![]() İlçe arazisinin büyük bir kısmı dağlık bölge de, kalanı ise ovalık bölgede yer alır İlçe Merkezi ve Evren Beldesinde kavak ağaçları, dağlık bölgede ise meşe ve çam ağaçları bulunmaktadır![]() İdari Yapısı ve Nüfus Durumu 22 Ekim 2000 tarihinde yapılan genel nüfus sayımına göre, İlçe merkezinin nüfusu 1 970, 12 köy ve iki belde nüfusu 6 220 olup, toplam nüfusu 8190 dır İlçe merkezi üç mahalleden oluşmaktadır Hisar Mahallesine bağlı İbikçam Mezrası İlçeye yedi km mesafededir![]() Ekonomik ve Sosyal Durum İlçe, Çoruma 87 km , Sungurluya 30 km , Yozgata 40 km mesafede bulunmaktadır![]() Halkın ihtiyaçlarını yakın olan Yozgat ve Sungurludan temin etmektedir İlçede konut sıkıntısı olduğundan, devlet memurlarının birçoğu Sungurluda oturmaktadır İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla sınırlıdır![]() Turizm, yeteri kadar tanıtım olmaması ve eğitim eksikliği nedeniyle, iş istihdamı ve ilçe ekonomisine yeterli katkı sağlayamamaktadır ![]() İlçenin işlenebilir tarım alanı 12 110 ha olup, sulu tarım zayıftır![]() Buğday, nohut, arpa, yulaf gibi ekonomik değeri düşük bitkiler yetiştirilmektedir Az miktardaki sulu arazide pancar ekilmektedir![]() İlçenin şebeke suyu ihtiyacı, açılan kuyulardan temin edilmekte olup, yağış durumuna göre ihtiyacı karşılayabilmektedir İlçeye bağlı köyler de su ihtiyaçlarını kuyu ve kaynak sularından karşılamaktadırlar İlçede kanalizasyon yeterli değildir![]() Eğitim, Kültür ve Sağlık Durumu İlçede bir çok programlı lise, dokuz ilköğretim okulu bulunmaktadır Bu okullarda toplam öğrenci sayısı ise 1 461 dir Nüfusun %98 i okur-yazardır Biri ilçe merkezinde olmak üzere Evci ve Evren Beldelerinde birer sağlık ocağı bulunmaktadır
|
|
|
|