11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünyanın En İyi Lezzet Durakları
Danimarka'dan Noma, art arda 3'üncü kez en iyi restoran seçilirken, listeye hiçbir Türk markası alınmadı Gurmelere göre "Lezzetli yemek yapmak yeterli değil Büyük şeflerin felsefesi olmalı"
Dünyanın dört bir yanındaki en iyi 50 lezzet durağı seçilirken, yine hiçbir Türk restoranı listede yer almadı İtalyan maden suyu firması S Pellegrino sponsorluğunda, "Restaurant" dergisi tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen etkinlikte, yine Danimarka'dan Noma isimli restoran birinci oldu İngiltere'nin başkenti Londra'daki gecede ödülü alan Noma, böylece ard arda 3 kez "Dünyanın En İyi Restoranı" seçildi Başkent Kopenhag'ta bulunan restoranın 32 yaşındaki şefi Rene Redzepi, "Yemek dünyasında insanların aklında bir marka olmak bizim için büyük bir onur" diye konuştu Sadece Kuzey Avrupa bölgesinden yemekler sunan Noma'nın en büyük özelliği sürekli taze malzemeler kullanması Noma'da 7 çeşit yemeğin bulunduğu bir mönü 227 dolar Tek ana yemek fiyatları da 59 ile 76 dolar arasında değişiyor
800 UZMAN BELİRLİYOR
Bu yıl ikinci sırada İspanya'nın Girona kentinde bulunan El Celler de Can Roca restoranı yer aldı Bir aile restoranı olan El Celler de Can Roca geleneksel mutfağı ile tanınıyor Listenin üçüncü sırasında yine bir İspanyol restoranı Mugaritsz var Errenteria kentinde bulunan, etleri ve özel ekmekleri ile ünlü Mugaritz geçen yıl da üçüncü sıradaydı Listeye girecek restoranlar damak tadı, sunum ve restoran dekorasyonu ön planda tutularak belirleniyor Jüri üyeleri de bölgelere göre ayrılıyor Türkiye'den hiçbir ismin seçilmediği jüride Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve Gürcistan'ı temsilen Atina'nın ünlü gurmesi Dimitris Antonopoulos yer aldı 2012 Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesine en çok Fransa, ABD ve İspanya'dan restoran girdi Asya ülkelerinden Çin, Japonya ve Tayland'dan da restoranlar listede kendilerine yer buldu Yemek dünyasının gurmeleri, efsane aşçıları, yemek dergilerinin editörlerinden oluşan 800 kişinin belirlediği listede bir Türk restoranı yoktu Bunun sebebini, konunun uzmanları şöyle açıkladı:
'Normal ölümlü orada yiyemez'
Ahmet Örs (SABAH gurme yazarı): Bu yarışmanın 2010-2011 jüri üyesiydim Noma geçen yıl da birinciydi ve bu restoranın özelliği şefinin bütün yemeklerini aşağı yukarı restoranın 30-40 kilometrelik mesafesinde üretilmiş malzemelerle yapması Kendisi veya adamları ormana gidip bir çam ağacının henüz çıkmış filizlerini topluyorlar ve o filizlerle özel bir yemek hazırlıyorlar Bunlar taklit edilmesi mümkün olmayan yemekler Her yıl belli bir tarihte rezervasyonu açıyorlar Açtıkları zaman 25 bin kişi falan başvuruyor Yani normal bir ölümlünün orada yemek yemesi mümkün değil Türkiye'de maalesef daha sıradanlaşan, birbirinin kopyası yemekler ve mönüler var Bunlarla ödül almanın imkânı yok Büyük şeflerin bir felsefesi olmak zorunda
'Akla yalnız döner ve kebap geliyor'
Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Eski Yönetim Kurulu Başkanı): Öncelikle böyle sponsorların bulunduğu yarışmalarda sponsorun ürünlerini satan işletmelere öncelik veriliyor Bu çok doğal Türkiye'de böyle ürünleri satan restoranlar olmadığı için bu yarışmalarda listeye girebilme şansı yok İkinci nokta ise bizim mutfağımız maalesef bilinebilir anlamda yerine oturmuş değil Türkiye'de açılmış ya da Türk konsepti olan restoranlar olarak klasmanı da ayırmak lazım Türk mutfağı denince herkesin aklına öncelikle döner ve kebap geliyor Bunun dışında da ciddi tatlarımız var Ama benim genel kanaatim biz daha kendi mutfağımızı, kendi tatlarımızı uluslararası kulvara sokmuş değiliz
Erol Kaynar (İşletmeci): Noma'ya birincilik ödülü almadığı dönemde gitmiştim Michelin yıldızı almıştı Gerçekten enteresan bir menü yapıyor, yöresel çiçekleri bile kullanıyor ve minimalist bir çalışması var İşim gereği bir çok yerde yemek yiyorum, bence birinciliği hak ediyor Çünkü özel bir aşçı Mutfağında 6 tane tabak ressamı var Tabağa cımbızlarla çalışarak son halini veriyorlar Türkiye'nin listede olmamasının nedeni özetle tanıtım problemi Türkiye yiyecek ve içecek anlamında kendini yeterince tanıtamıyor İnsanımızın sevdiği tat da bu sınıflandırmaya giren restoranların benimsediği türde bir tat değil Türkiye'de son yıllarda açılan pek çok restoran sınırları aşmaya başladı Tanıtım eksikliği nedeniyle sesimizi duyuramıyoruz
İşte en iyi 10
Noma - Danimarka
El Celler de Can Roca - İspanya
Mugaritz - İspanya
D O M - Brezilya
Osteria Francescana - İtalya
Per Se - ABD
Alinea - ABD
Arzak - İspanya
Dinner By Heston Blumenthal - İngiltere
Eleven Madison Park - ABD
|
|
|