Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, türküsünün, yayilişi

Çanakkale Türküsünün Yayilişi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale Türküsünün Yayilişi

ÇANAKKALE TÜRKÜSÜNÜN YAYILIŞI

Daha önce ifade ettiğimizi gibi Çanakkale Savaşı sırasında pek çok şiir kaleme alınmış ancak bunların çoğu kısa süre sonra unutulup gitmiştir Oysa Çanakkale türküsü unutulmamış 1 Dünya Savaşı bittikten sonra bu türkü askerin dilinde Osmanlı Coğrafyasının hemen her yerine yayılmıştır Falih Rıfkı, 20 Mart 1918 tarihli Dergah dergisinde yayımlanar bir yazısında bu gerçeği şöyle dile getirir:

Çanakkale için bu kadar şiir yazıldı, hiç biri hatırımızda yok& Belki yazanların bile! Çanakkale harbini yapan neferler sılaya dönerken bir türkü tutturdular Bu türkü İstanbul sokaklarından ta Anadolu içlerine kadar yayıldı

Çanakkale içinde vurdular beni
Ölmeden mezara koydular beni

Güftesi şu basit mısralar olan bu türkünün yanık sesi önünde şairlerimizin yazdığı Çanakkale şiirlerinin sahteliğini hissettik, onlar kağıttan yapılmış çiçeklere benziyordu Çünkü bu türküde orada harp edenlerin acıları vardı, memleket hasretleri duyuluyordu

Araştırmamız sırasında gördükki Çanakkale türküsü Anadolu sınırlarının da dışına çıkmış hatta Balkanlarda da oldukça çok söylenen meşhur türlüler arasına girmiştir Çünkü Çanakkale Savaşlarına Türk ordusu içinde Rumelide yaşayan halkların da katıldığı bilinmektedir Dr İrfan Morinanın IIIMilletler Arası Türk Folklör Kongresinede sunduğu bir tebliğden Çanakkale Türküsünün Arnavutça Söylenişinin bile olduğnu öğreniyoruz Arnavutça söylenişinden bir kıtası

Çanakkale içinde bir sarı çadır
Türk zabitleri bir araya toplanır
Of gençliğe vay aman

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com