Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
domates, padişahlar, yerdi, yeşil

Padişahlar Neden Yeşil Domates Yerdi?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Padişahlar Neden Yeşil Domates Yerdi?



[SIZE="2"]Zengin Osmanlı mutfağının püf noktaları

“Kültür” başlığı altında değerlendirildiğinde başlangıcı 15 Yüzyıl olarak ele alınan Osmanlı Saray yemekleri ilk kez büyük bir organizasyonla Türkiyenin ünlü otellerindeki şeflerin katılacağı yarışmayla tanıtılacak

Yarışma, dünyanın üç büyük mutfak kültüründen biri olan Osmanlı mutfağının günümüzde de bilinirliğinin artırılmasına katkı sağlayacak “Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması”nın ilki Amasya Valiliğinin desteğiyle gastronomi yayıncılık grubu Food İn Life moderatörlüğünde Anadolu Halk Mutfağı Derneğinin koordinatörlüğünde yapılacak

İşte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler

*Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi

*Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf içilirdi

*Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi

*Ekmeğe çok önem verilirdi Has beyaz ekmek, en has beyaz ekmek, sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı Sultan en has ekmeği yerdi

*En çok sevilen sebze patlıcandı Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi

*Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15 yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi

*Bamyanın özel bir yeri vardı

*Misk ve gül suyundan helva, keten helva, bademli helva gibi yedi-sekiz çeşit helva vardı

*19 yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılırdı

*Koruksuyu (olmamış üzümün suyundan yapılır) mutfakların demirbaşıydı

*Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ekşisi, ve tabii ki soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılırdı

*Yemekler her zaman sadeyağ yani tuzsuz tereyağı ile pişirilirdi

*Domates, 18 yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı Domates yeşilken tüketilirdi Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı

*Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer

*Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi Yemekler sahanda gelirdi

*Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı

*Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı Fatihin padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı

*Sultan II Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa o ödüllendirirdi Soğanlı yumurtanın yapılması, pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sürerdi

*Sultan Abdülhamit sade yemekleri severdi En çok sevdiği yemek yoğurt ve çılbır (yoğurtlu yumurta) idi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.